June 18, 2012

Papa Kata Jangan

Kanak-kanak, makin dikata jangan, makin nak dibuatnya. Pening juga dibuatnya melayan kerenah Alisya yang kini semakin manja dan sensitif dengan kehadiran adiknya, Azim. Salah satu hobinya kini adalah suka sangat mengusik adiknya. Usik-usik biasa takpe, sekarangni dicubit-cubitnya pipi Azim, ditekan perut, dan kadang-kadang sampai menangis adiknya yang baru berusia 2 bulan ini ..


Kakak, Papa Kata Jangan Usik Azim
Kakak tak sayang Azim ke?

Kadang-kadang, rasa macam tak dapat nak kawal kemarahan bila Si Kakak asyik mengacau, ketuk-ketuk adiknya dengan kuat. Bila dimarah, merajuk dan menangis-nangis. Umm, normal ke situasi sebegini? Sindrom ada adik, perangai si Kakak yang semakin menjadi-jadi. Risau juga dibuatnya coz selalu dicubit pipi adiknya kuat-kuat, ditepuk2 kuat adiknya, dan pernah diletakkan bantal di muka Azim..

Umm, any suggestion nak elakkan perkara sebegini? I know, sifat si Kakak yang sensitif mungkin dia mahukan perhatian dan masih belum menerima sepenuhnya perkongsian kasih sayang. Well,sebarang cadangan dialu-alukan..

45 comments:

  1. budak2 mmg cmtu.
    tambah2 bila dh dapat adik.
    mybe diorang rase lain sbb kan Alisya blom penah ade adik lg.
    dia nak perhatian drpd mama dgn ayah dia :))

    ReplyDelete
  2. perkara biasa la..anak saya baby masih dalam perut dah mcm2 peel..huhu

    ReplyDelete
  3. suasana biasa buat kakak r abg yang dah biasa sorang tiba2 ada adik. dia mungkin terasa ksih syg ibu bapa akan terkurang padanya. keadaan yg sama dapat sy lihat pada anak buah. a bit jelous ngan adik sampai di tarik2 kaki adik yg baru abis pantang. mungkin ibu bapa boleh mainkan peranan di mana tidak menumpukan terlebih perhatan pada baby bila kakak @ abgnya ada bersama. built up masa bersama dengannya supaya dia tak terasa disisihkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih atas pandangan...yup,mendidik anak ini bagaikan menarik rambut di dalam tepung

      Delete
  4. sntiasa kene awasi alisya tu.. biasa lah budak2..

    ReplyDelete
  5. Kesiannya... Maybe Alisha rasa terancam kot sejak adik dia Ada...biasalah tu kan GTO..yang takde adik lg pun dh start buat perangai... Pening kepala... Betul la budak ni maki ditegah makin nak dibuat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..kena elakkan penggunaan kata jangan ni

      Delete
  6. erm, bg lov yg ada 5bradek ni adalah pkara biasa je.

    Keutamaannya alisya brubah bila dia tgok mama or papa sbokkkk je ngn adek. mmg la ada bsama dgnnya tp kurang bmain, bgurau dgnnya mcm sblm2 ni..

    alisya cume mahukan perhatian dr papa n mamanya jer.. so nk dptkn phatian tu dia sanggup buat adek dia agr papa or mama nmpk then tegur dia..

    bia kne mrh pn jnji mama n papa tegur dia..tp mztla dia xhrpkn kne mrh coz apa yg dia buat kt adek dia tu dia pn xtahu adek dia akn saket krana prbuatan dia tu..

    papa n mamanya pujok la ye, selalu ucp kata2 syg kt alisya, pelok dia n ckp kt dia papa n mama mntk tolong dia mjaga adek bsama papa n mamanya..

    -eh? da mcm pakar runding plak-

    :P tp ini apa yg lov bca dlm mjlh pa & ma msa lov pegnent dolu..

    yg mn baek ikut, yg xmmpu tu nk buat cmne kan..

    tiap2 org ada mslh yg sma namun cara penyelesaian bgntung ikut kmpuan individu..

    chaiyok!!!

    ReplyDelete
  7. anak aku pun sama beb..
    apa yg aku tau, ini mmg standard.. cuma kita kena slalu tgk..

    tapi selalunya, perempuan yg sulong akan pandai jaga adik dia nanti.. he he.. aku 2-2 hero.. pening..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bro....Amin....Yup,Alisya memang sayang adiknya..Cuma mungkin cara dia tunjukkan tu dia belum faham

      Delete
  8. beri perhatian yg khusus kepda c kakak...and paling penting ajak kakak belai baby sama2x..contohnya,mandikan baby bersama...pakaikan baju...paling bagus,bgi kakak letakkan bedak kt bdn adik dan puji dia kakak yg baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eca...dah boleh kahwin eca ni

      Delete
  9. dia kecik lagi tak faham sangat. kena banyak beri perhatian kat dia sama mcm adik. rasa jelez2 ni biasa dikalangan anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eliss...haah,kami pun masih belum cukup ilmu parenting ni...

      Delete
  10. kakak buat mcm tu sebab dia perlukan perhatian..Bagi perhatian lebih pada dia..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hajar...kena lebihkan perhatian kat both

      Delete
  11. wan rasa awal2 memag macam tuh, lama-lama kakak boleh terima kenyataan =).

    ReplyDelete
  12. pengalaman saya..kanak2 memang akan jeles masa awal2 kehadiran orang baru..diorang akan rasa adik dia lebih disayangi..so, diorang akan buat apa saja yg dirasakan dapat menarik perhatian parents dia..

    so, kalau boleh..bila dia buat perangai..jgn dimarah..cuba slow talk dgn dia..sambil peluk cium supaya dia rasa yg kita bukan tak sayang dia..dalam masa yg sama..ajak dia sekali dlm proses nak menyiapkan adiknya..pakaikan bedak.. tolong suapkan susu..etc..supaya dia tak rasa tersisih..

    jgn risau..ia bukan long term..tapi bergantung mcm mana cara kita menanganinya..

    anak lelaki saya pernah tekap adik dia dgn bantal dan duduk atas adik dia tengah meniarap.. bukan dengki..nak bergurau..tapi alhamdulillah sekarang dia org paling sayang adik dia..kita marah adik..dia pulak marah kita balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih bro...feedback bro banyak membantu

      Delete
  13. oh..satu lagi..baca tips parenting.. kalau boleh elakkan dari guna perkataan "jangan".. cth..

    jangan buat adik..
    maybe boleh tukar kepada.. kalau kakak buat adik nanti adik sakit, adik menangis..kesian adik..

    etc..

    tapi kitorg pun kadang2 malas nak mikir nak ganti ayat jgn dengan apa..guna gak..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks again bro..yup,masa kita kecik2 tu, makin dikata jangan makin la kita nak buat kan?

      Delete
  14. kena extra careful ni..maybe pada dia kalau usik-usik cubit-cubit tu cara dia menunjukkan kasih sayang tapi kena perhatikan 24hours, kalau lepa tu siaplaaa

    ReplyDelete
  15. Saya pun pernah ada pengalaman macam gitu, bila anak sulung lelaki suka cari pasal dengan adiknya yang perempuan yg baru dilahirkan. It's normal, tapi kita kena ajar dan bagitau dia la kenapa tak boleh kacau adik, kena ajar dia supaya sayangkan adik. Lama-lama nanti dia akan ok. Alisya buat semua tu sebab nak perhatian, sebab dia tau sekarang dia dah ada adik..So bro don't worry ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih huda..InsyaAllah, akan dipraktikkan...

      Delete
  16. slm...

    sy silent follower blog ni..bila baca n3 ni tertarik utk komen sbb mempunyai pengalaman yg sama..skrg anak ke-2 saya lelaki umur 5 bln..perkara yg sama la si kakak buat pada adiknyer..sebenarnyer tu cara utk dia dpt perhatian dr parent..cara sya berbual,peluk,cium dgn kakak bila ada masa terluang dan sejak mengandung segala keperluan,manja ratap tangisnyer saya serahkan pada ayahnyer..alhamdullilah sekarang si kakak makin memahami..kdg2 blhla dharap utk jaga adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks..kena lebih tumpukan perhatian kepada si kakak juga..Kadang2 serba salah juga...Yerla, antara sayangkan atau terlebih manjakan....

      Delete
  17. memang nak kena selalu monitor lah..standardlah budak2 kan :)

    ReplyDelete
  18. eyriqazz, i pernah baca parenting material. Jangan guna perkataan JANGAN. Tukar kepada kalau buat adik macam tu kesian adik sakit. Orang yang baik tak buat adik sakit....Alisya baik kan....Kalau Alisya baik nanti tuhan sayang...ni sebagai contoh.....just jangan guna perkataan JANGAN. Si kecil Alisya nak kan perhatian tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla..pernah banyak juga..tapi bila dah geram, memang terkeluar juga perkataan jangan, tidak, etc

      Delete
  19. heheheheh pekara biasa tuh nanti lama-lama ok lah tuh
    dulu masa adik saya no 3 kecik2 dia selalu jer kacau adik saya yg no 4
    sampai tutup muka adik sy no4 nieh dengan bantal ..

    kena tengok2 jugak lah bidak2 kan apa diorang tahu sangat ....

    ReplyDelete
  20. Perkara biasa akan berlaku apabila menerima kehadiran orang baru. Kalau anak saya dulu akan cucuk mata dan pukul adiknya. Budak kalau kata jangan dan dimarah lagi dibuat. Cuba pujuk dan merapati dia maklumlah kalau sebelum ini tumpuan kepadanya seorang sahaja dan bro pula bekerja. Isteri bro pula lebih beri tumpuan kepada baby jadi siapa lagi hendak dia bermanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhh...cucuk mata? thanks bro atas cadangan...

      Delete
  21. kena kawal tu ..kalau tak habis kenakalan berjangkit pada baby comel tu ..hehe.. memang lah ..Saya belum ada anak ..tapi, nak anak nanti ..yeah !!!! tak kawen lagi..hehe

    ReplyDelete
  22. Kene byak luangkan masa utk anak2 bro mcm yg mak kita buat utk kita dulu2. Zaman berubah tp cara menunjukkan kasih jgn dikurangkan.(^_^)

    ReplyDelete
  23. agak bahaya jugak kalau dibiarkan lagi2 di belakang mata kita.. cuba pujuk alisya tu untuk lebih menyayangi adiknya. dan maklumkan bahawa dia adalah kakak.. huhuhuh..

    ReplyDelete
  24. kesiannya... mungkin masa alisya nak buat gitu kat adiknya instead of berkata jangan , u or wife alihkan perhatian alisya to benda lain di sekeliling alisya.....

    ReplyDelete
  25. sama macam anak sulung saya masa mula2 dapat adik.. tapi lama2 dia takkan buat teruk2 dah pada adik.. lagi sayang ada la.. tak boleh takde adik kalau ke mana-mana. Cuma buat masa ni jgn buat dia rase tak disayangi, kalau tegur si adik, kena tegur dia sama, baru dia seronok.. tu yg saya amalkan ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails