July 9, 2012

Berblog Harus Ikhlas, Minat, bukan kerana Wang semata-mata

Sambungan entri Diam-Diam Ubi Berisi. Mendapat respons positif dari pembaca dan juga komen dari pemilik blog tersebut :

Fillapetua dari saya yang kerdil, berblog harus ikhlas, minat, bukan kerana wang semata-mata, share good tips and infos, sentiasa update, jangan tiru orang lain.. InsyaAllah akan ada yang setia bersama kita nanti ;) 

Kagum, walaupun trafik 6-8K, sehari, tetap humble and down to earth si Filla ni. Sekali pandang, nampak macam ibu-ibu yang lain. Komen tambahan dari eyriqazz yang lagi kerdil ini :

# Minat - Yup, dalam apa jua yang kita lakukan, minat memang penting. 

# Harus Ikhlas - Yup, kalau paksakan diri,lama-lama kita akan boring. Mulala blog bersawang atau mulala buat cerita yang follow the crowd. Orang citer pasal "Si A Meninggal Dunia, kita pun nak follow.". Artis ni kahwin, kita pun nak follow. Tak salah, kalau betul-betul minat nak bercerita.

# Bukan kerana wang semata-mata - The money will come sooner or later kalau minat diletakkan di hadapan.

#Share good tips & Info - Yup, people love it.

#Sentiasa update - Tepuk dada,tanya selera....Suratkhabar kalau berita sama selalu pun,tentu boring kan?

#Jangan Tiru Orang Lain - Originality itu penting. Itulah yang membezakan kita dengan beratus ribu penulis blog yang lain di Malaysia....



P.s : Semua orang boleh lakukan, namun tidak semua orang berjaya melakukannya...

44 comments:

  1. Betul sangat tu.. kalau takda minat.. memang lama2 bukan labah2 je buat sarang dekat blog.. anak-anak tiger pun boleh membiak tau.. hahaha

    ReplyDelete
  2. wow! suka tgk trafik dia.. hehehe

    setuju, dari minat turun ke hati, dari hati turun ke mata :)

    pendek kata, usaha tangga kejayaan :)
    SOp masih berusaha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck sop..InsyaAllah, boleh...

      Delete
  3. Menitik airmata gua bila baca caption yang akhir tu. Memang betul beb, semua orang boleh melakukannya tapi tak semua yang berjaya dan gua antara yang gagal untuk merealisasikan trafik 4 angka macam lu..huhu *sedih sambil mencari2 Nadot untuk mengadu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..Nadot punya trafik pun dah 3k sehari pun...penangan hari2 makan polkadot..

      Delete
    2. *Nadot bagi baju Eyriqazz kat AE untuk lap air mata & hingus skali* hohho

      Jangan la perli gitu skali eyriqazz..nak sampai 30 pun cungap2..tapi..Amiiinnn...

      ;p

      Delete
    3. kecian nurul..ae sibuk dengan nadotlah pulak

      Delete
  4. Entry yg best. Tq utk advice2 ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2...bila nak belanja polkadot?

      Delete
    2. hohoho..tak suke apam polkadot... polka = AE kan? suh dia blnje ;)

      Delete
    3. Nadot diarahkan untuk kurangkan makan.. hehehe

      Nadot berjaya x??

      Nurul semalam asyik kira kalori jer.. hehehe

      Delete
    4. hahaha...semalam berjaye nurul makan kalori within range yg disuruh...hari ni, tgh usehe lagi.. heheh

      tak sabar tunggu cheat day..hohoho

      Delete
    5. Jangan mudah terpedaya ngan Nadot Nurul...Biasalah dia,hangat2 tahi ayam je tau..tgkla time bulan puasa nanti...semua bazar dia nak pi terjah

      Delete
    6. hahahahhaha..jahat..eyriqazz dengki la tu... ye pun bende tu betul, x yah cakap kuat2..hehehe

      Delete
  5. Love this entry..sokong 200%...:-)

    ReplyDelete
  6. heheh..ak dh folo buk filla 3,4thn lepas..suka ngn gaya penulisan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cishh.senyap2 je simpan sorang tak kasitau

      Delete
  7. wow hebat la beliau...tinggi betul trafik blog nyer...ntah bila la blog PM nak maju...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, boleh..keep on blogging

      Delete
  8. betul tuh..kalau berblogging kene ikhlas..bukan sebab duit sajor...

    ReplyDelete
  9. pergh, untung la berblog guna line laju. kalau mcm sy ni, guna bb :( slow macam siput... nk sign in pun kena tggu lama, so guna anon jap :( hehe

    -blog eddiefadhli

    ReplyDelete
  10. sokong!! sokong eyriqazz blanje.. hik3

    ReplyDelete
  11. pergh.. mantap kan traffic dia.. entah bila lah dapat macam ni.. tapi betul tu, originaliti tu paling penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat penting especially blog yang tidak mengejar mana SEO ni

      Delete
  12. Sokong...!!! Sokong KiD n eyriqazz blanja!!!..baru la padu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeyy...sayapun sokong je jai belanje

      Delete
  13. yap. kena ikhlas. baru trafik yang datang pun ikhlas gakk..hehe..

    ReplyDelete
  14. Sekali lagi saya merasakan diri ini terlalu kerdil didalam dunia blogging.

    ReplyDelete
  15. Sekali lagi saya merasakan diri ini terlalu kerdil didalam dunia blogging ini.

    ReplyDelete
  16. Ramai yang hebat dalam dunia blog ni kan. Em, Selalunya niat kita yang salah :(

    ReplyDelete
  17. Hundred persen Nurul setuju.. Peringatan dan kata kata semangat buat nurul jugak.. :)

    Suka tgk trafik dia..

    ReplyDelete
  18. Betul. Actually aku tahu blog dia masa dia kongsi pesakit kanser. Tak tau lak trafik mencanak tol. Dia ada look, advantage, tapi passionate in what youre doing to paling penting

    ReplyDelete
  19. x leh nak klik kat replies kat atas tue...sukaaa sgttttttt...berjuta2..aci tak? :P

    http://www.gieyana.com/2012/07/berblog-harus-ikhlas.html

    ReplyDelete
  20. ya sy setuju minat itu penting , susah nak bertahan kalau tak minat ..

    ReplyDelete
  21. salam kenal dari akak... betul... kalau nak tengok tahun 2006... tak ramai yang berblog.. masa tu.. berblog memang bersandarkan minat semata2... itu dulu.. tapi sekarang... dah muncul berjuta blog... dan maybe majoriti segelintirnya berblog sekadar nak menaikkan earning nufnang... dan maybe cuma segelintir saje yang betul2 bersandarkan minat... setuju dengan eyriqazz puny apendapat... :)

    ReplyDelete
  22. semua pointnya benar..tapi tak salah blogging kerana duit.. kena niche,boleh je.. sebab ada peluang... tinggal nak gunakan je..

    ReplyDelete
  23. Ye setuju, macam kata2 Abg Eyriqazz jugak
    Kalau tidak dipecahkan Ruyung, manakan dapat sagunya ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails