July 16, 2012

Master Class 1 : Idea Sourcing & Content Creation #NNBMY2012

Berkongsi pengalaman ketika menghadiri Nuffnang Blogopolis 2012 yang lepas. Ilmu yang diperolehi,elokla dikongsi-kongsikan.

First Session, Master Class 1 : Idea Sourcing & Content Creation. Mencari idea dan sumber idea. sebelum tu :

Yiezaa, I'm No. 1..I bought the first tiket..
Dapat Seat depan sekali..
P.s : Eyriqazz bukanla Anak emas Nuffnang ya, eyriqazz sama macam anda semua, tiket I still have to buy it
Pengacaranya pun boleh tahan juga "Hot". Tak berkelip AriffShah dan Profhariz dibuatnya

Mencari Idea? Apa yang menarik?

Entry Pendapat

Cari kelainan dalam menulis dan kelainan dari memberikan pendapat inilah yang membezakan anda dengan beratus ribu bloggers Malaysia dia luar sana. People wanna hear your opinion, not otherss...
Bersemangat Kenwooi...Kagum..
Entry kelakar

Yup, most people membaca blog untuk bersantai-santai dan merilekskan minda. Entry kelakar ni memang menarik pembaca. 

Locally Influenced Post
Pemilihan tajuk Amatlah Penting. 1st step before pembaca membaca blog anda
Tajuk yang menarik minat pembaca

-Dari speaker Kyspeaks, setuju juga, brandingkan tajuk pun agak menarik juga. No wonder entry makan-makan dia dia dahulukan dengan "KY Eats -  " . Yup, sooner or later, people akan mudah mengingati and branding workkk!!

Contoh tajuk yang menarik Pembaca..
-Komen eyriqazz ; Totally agreed
Kenwooi tengah kusyuk menyedut ilmu blogging yang disampaikan
Source Idea : Social Media i.e. Facebook dan Twitter
Yup, planning is Important
"Fail to Plan, Plan to Fail"

Idea Sourcing & Content Creation kelas Pertama berinformasi
Pelajaran menarik meningkatkan ilmu blogging ini
Berkongsi informasi salah silap sila teguri
Perbaiki prestasi, tingkatkan kualiti blog untuk masa hadapan nanti

19 comments:

  1. ok nak buat branding , puanbee makan .. hehehee terima kasih atas perkongsian ilmu ni

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas perkongsian..
    byk ilmu yg berguna dlm meningkatkan diri sebagai blogger dlm acara tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, akan kongsikan selebihnya nanti

      Delete
  3. Terima kasih berkongsi diblog ini. Walaupun tidak pergi masih lagi boleh dapat ilmu disini. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 bro...Apa guna ilmu yang diperolehi kalau tidak dikongsi2?

      Delete
  4. Banyak lagi yang perlu dipelajari ni... TQ

    ReplyDelete
  5. saya tak sempat dengar habis yang ni. datang lambat kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn T_T

    ReplyDelete
  6. Tq atas perkongsian ini bro. sekurang-kurangnya kami yg tak pergi ni boleh dapat sedikit ilmu yg disampaikan.. lepas ni kena cari tajuk2 hotlah untuk buat entri.. hehehe

    ReplyDelete
  7. BRANDING with headlines sesuatu yang eden boleh usahakan....

    ReplyDelete
  8. terlepas peluang nak pergi sini...apa lagi share banyak skit bro!

    ReplyDelete
  9. terima kasih sudi kongsi kat blog bro...pasti byk manfaat yg berguna dalam improve our blog kan..

    ReplyDelete
  10. beruntunglah orang yang dekat2 sane..kite yang jauh2 ni tak dan nak sampai ke sane

    ReplyDelete
  11. Tq Eyriqazz for sharing! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan tq je? At least belanja la berbuka puasa ke, makan pizza ke...hik3...

      Delete
    2. Kebetulankah ni? AE pun hari ni sebut suh blnje pizza. Turun putrajaya, boleh saje ;)

      Delete
  12. bagus info begini...yang tak hadir dan kureng bi dia leh aa tenguk ajer kat sini kan

    ReplyDelete
  13. Wahhhh best ni...nak absorb ilmu ni :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails