August 9, 2012

BloggerSentral.Com - Perkongsian Tips Blogging

Mood menerjah/review blog kembali. Kali ini , Eyriqazz ingin terjah :


BloggerSentral.Com - Perkongsian Tips Blogging

Inilah terjahan/review blog dari saya :

1) First Impression
- Nama blog yang agak unik. Nama blog yang senang disebut. First impression, blog ini mesti perkongsian tentang tips blogging. Yup, I'm right. At first, ingatkan penulisnya adalah dari luar negara, rupanya dalam Malaysia saja. Kagum..

2) Design/Template Blog
- Love it. Agak kemas dan mudah nak scroll down cari informasi. Loading pun pantas. Iklan pun tak begitu banyak.  Senang nak surf.Santai.

3) Alexa Ranking

Quite berpengaruh, below 20K di dunia dan below 5K di India? Umm, why India? Tak silap last time terjah ada rankin in Malaysia. Kes tukar hosting ke ya?

4) Intisari blog
- Banyak tips menarik tentang tips blogging. Banyak technical jargon on blogging dan juga guest writer yang turut kongsikan informasi. Memang banyakla informasi tentang blogging boleh diperolehi di sini. Cuma, gambar agak kurang. Rasa cam mengantuk skit la kalau baca banyak entri.

5) Target Audiance
- Actually, saya merasakan target audiance for blog ini adalah mostly untuk International coz medium yang digunakan berbahasa Inggeris. Most malay rasanya kurang skit nak membaca blog berbahasa Inggeris. Just pandangan peribadi. Kalau boleh buat dual language, rasanya tentu ramai pembaca akan menerjah blog ini.

6) Kekuatan Network
- Serius saya kagum dengan Greenlava @ pemilik blog ini. Kekuatan networknya yang mampu menjemput pelbagai guest writer untuk turut berkongsi tips/informasi.

7) Kekuatan Blog
- Of Course, banyak tips blogging yang boleh dijadikan rujukan oleh bloggers bagi memperbaiki prestasi blog termasukla Eyriqazz sendiri. Banyak tips berguna dapat diambil dari blog BloggerSentral.Com ini

8) Kekurangan blog
- Too wordy tanpa penggunaaan gambar yang lebih banyak dan menonjol. For me, I like both combination. Barula mata lebih segar untuk membaca. Juga, tentang author dan pemilik blog ini. Bak kata Bang Nara, people akan lebih rasa berkomunikasi apabila mengenali siapa di sebalik blog tersebut. 
- Kurang interaksi pembaca/pemilik blog jika melihat jumlah komen di sesetiap entri.

Tuh je kot..Segala pandangan adalah pendapat peribadi. Salah silap harap maafi..

P.s : Apa pula pandangan anda tentang BloggerSentral.Com ini?. Komen terbaik/most constructive will win RM10 cash/top up.

15 comments:

  1. hurmm....mcm mana nak tukar url blog tanpa kehilangan follower & semua yg ade dlm blog..pernah try tukat ke dot com sekali hilang semua....

    ReplyDelete
  2. Abang Eyriq, Bila Abang nak buat review blog saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog musuh ketat pun bila ya

      Delete
    2. hahaha..dah lama hutang ni...byk nak komen tapi takut tersalah cakap....InsyaAllah, soon...

      Delete
    3. aik bro.. ada goyang ka... bagi je bro eyriq.. we all sokong nyer...time nie ler senang, dah dekat raya boleh ber-maaf-mafan lepas tuh... heeee

      Delete
  3. hehe die guna blogspot je tadek tukar hosting pun, blogger sentral mmg terbaik sejak 2009 aku plahan2 belajar tutorial2 ni dari blog da. owner pun x kedekut ilmu, tanya pape di twitter or fb kompem balas

    ReplyDelete
  4. Salah satu rujukan blog. Setahu saya blogsentral mengunakan platform blogspot. Mula kenal admin tahun lepas.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Bagus untuk blogger baru belajar macam saya..wajib terjah

    ReplyDelete
  7. Betul tu, bila blog dalam English ni ramai yang tak baca, dan ada kalanya susah untuk difahami.
    Jadi untuk menarik pembaca setuju dengan pandangan Eyriqazz untuk dibuat dalam dwi-bahasa. Jadi pembaca akan seronok dan lebih memahami dengan tip yang dikongsi..

    ReplyDelete
  8. sy pun kurang minat bce blog english... tak tahu knp.. tp, itulah realitinya...

    buatlah plak review blog sy... haha...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/semangat-buat-dato-lee-chong-wei.html

    ReplyDelete
  9. kalau ada BM punya lagi best..tapi tak pe..akan ku cuba untuk pahaminya.

    ReplyDelete
  10. Blogger sentral is one of the best. English made simple, as Admin (Greenlava) tries to make it more fun for newbies. I think add on services from guest writers to SEO tools such as meta tag extractor, optimising scripts etc., which could also be mentioned by you, Eyriqazz. (probably overlooked). Did I mentioned all and all, its free for use!. Team Blogger Sentral did guest posts to relive the name as a "central for bloggers" from tutorials to tips in the blog-ing industry. So, with rich contents provided, no wonder their tutorials and articles stuck like glue since 2010 with almost all search engines esp Google. (Nice tweaks Green Lava... erk another SEO Tip...) Kudos Blogger Sentral. Still waiting for more under your sleeves.

    Salam Ramadhan + Eidul Fitri Abang Eyriq and Family..

    ReplyDelete
  11. aku selalu tengok bloogersentral ni masa aku dalam platform blogspot. memang bantak tips dari segi coding dan theme. Boleh dijadikan panduan.

    ReplyDelete
  12. Terima kasih Eyriqazz for honest review. Semua kekurangan-kekurangan yang dinyatakan akan cuba saya tambahbaikkan

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails