August 13, 2012

Gen Y Banyak Berhutang - Di Mana Silapnya?


Pekerja Gen Y Banyak Berhutang - Personal Money Edisi Ogos 2012-
Gen Y - "generasi yang lahir pada tahun 80an sehingga awal 2000an- 
Yes, I'm one of them...

Anyway, di manakah Silapnya? Pandangan Saya mungkin ianya disebabkan :

1) Lifestyle is Not According to Income (Bak Kata Gusrina di SINI)
2) Gaji yang tidak setimpal dengan kos Sara Hidup semasa. I..e 5 tahun lepas gaji fresh grad around RM2K+ ,nowadays pun still RM2K+. Cukup ke?
3) Mudah dapat pinjaman i.e. Kredit Kad
4) Kos kahwin yang semakin tinggi, jadi Personal Loan sebagai ganti. Anak dah masuk 2 tiga, hutang Personal Loan belum habis lagi (tunjuk jari kat diri sendiri). - Ranjau Kewangan Seorang Lelaki Untuk Berkahwin -  

5) Kurang Bijak menguruskan Kewangan?

Apa pula pandangan anda? Gen Y Banyak Berhutang - Di Mana Silapnya?

35 comments:

  1. Kahwin pakai Loan Peribadi tu mmg skang jadi trend bro.. hhuhuh...

    well manage money kne g AKPK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, memang trend....adakah faktor adat menjadi penyumbang sama?

      AKPK just boleh bagi suggestion, tapi kalau tiada disiplin ,susah juga

      Delete
  2. silap diri sendiri.. terlalu mengikut kehendak bukan keperluan.. Cam sop sendiri, benda yg x patut pun belasah juga.. last2 perbelanjaan melebihi pendapatan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita..but better late than never..antara step yang saya buat,saya dah potong semua kredit kad, generate more passive income n pay my debt

      Delete
    2. setuju sangat!!
      eden mmg xpakai kad kredit.
      sgt bagus lelaki yang mampu menjaga
      bab2 pengaliran duit nih.
      aman bahagia bertambah jadinya rumah tangga
      hehe. aminnn...



      __________________________________________
      http://helpkeydata.blogspot.com/
      http://kurniaandia.blogspot.com/

      Delete
  3. nasi baik la saya tak pakai kredit kad.. bersyukur sangat2

    ReplyDelete
  4. terdapatnya shoping complex yg banyak... hahahaha..
    p/s: kaki shoping!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..alasan yang boleh diterima juga..temptation,temptation

      Delete
  5. Sebab paling utama kerana ingin hidup lebih daripada kemampuan ..

    ReplyDelete
  6. belajar pun dengan berhutang..bukan habis habis belajar terus dpt keja bagus nak boleh bayar loan ptptn. lastnya cost itu ini makin bertambah bunganya. bayar sikit2 hutang tak makin susut.

    parents take note.. jgn dok harap sgt loan ptptn. dari kecik buat tabungan utk kos belajar anak2..kesian anak2..

    lain lain saya setuju sgn eyriqazz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..that's y saya praktikkan tips tabung bunian utk both anak2 saya..Alhamdulillah, Alisya dah nak masuk 4 tahun dah almost 5 angka duit dalam akaunnya

      Delete
    2. alhamdulillah..
      semoga smkin ramai parents yang cakne mcm eyriqazz dan kwn2 yang lain. mcm my umi n abah gak. buka tabung kejap kecil lagi.
      tahun lepas eden baru keje, baru jgak tukar hak milik...
      xbyk pun adala skit2..umi cakap hadiah dari umi buat kakcik..
      hua.. terharu beb. zaman yang akan datang makin mencabar.
      segala benda makin naik. terutamanya rumah!

      _____________________________________________________________
      http://helpkeydata.blogspot.com/
      http://kurniaandia.blogspot.com/

      Delete
  7. Kalau tak bersungguh susah juga nak menyimpan.
    Tapi kalau tak berhutang, takde asset, contohnya rumah..
    Kalau tak berhutang (PTPTN) tak mampu nak bayar yuran
    Kad kredit tu taktahu nak kata apalah sebab saya pun ada, yang penting jangan terjerat dengan kredit limit yang banyak(saya sengaja ambik kredit limit yang paling rendah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad kredit antara pembunuh paling berbahaya di malaysia....

      hutang itu boleh,tapi make sure bayar on time dan hutang yang diambil kita mampu utk membayarnya...

      Delete
  8. berhutang dengan parents sbb xkje lagi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. much more better.. 0% interest lagi kan?

      Delete
  9. ade benarnye poin yang diberikan..bila tang kawin, hakikatnya hak lelaki ni realitinye memang tak berduit. berhempas pulas kerja nak membayar hantaran dengan belanja..

    tambahan, pasal skim cepat kaya dan MLM pun mungkin ade pengaruh sikit-sikit kot. buat pinjaman berpuluh ribu, tapi hape pun tak dapat..

    ReplyDelete
  10. skrg ni mudah sgt bank nk kasik loan xmcm dulu2 kne ada gerento la n mcm2 lg saksi dprlukan utk mmnjm.. -mmg bg mudah je tp xsedo byr balik 2x gnda dari nilai pnjaman-

    bkn ckp kt tmpt laen la, kbykn member2 kt ofs lov ni (laki) yg baru2 kje tros buat pnjaman smata2 utk kahwin.. -xpiker kemudian sebok piker nk kawin je- lol

    nilai khidupn skrg ni makin mcabar, gaji tetap thp tu je.. mcmn nk idop T_T

    ada yg tpkse buat pnjmn utk mmbntu ahli keluarga tp ditipu akhirnya..fmly ilang, pnjmn maken byk btandang.. -mcm ckp kt diri sndiri je-

    :P

    ReplyDelete
  11. orang yang bagi kelulusan buat pinjaman. hehehe :p maklumlah umur 18 dah buat hutang (ptptn)

    ReplyDelete
  12. gen Y banyak berhutang sebab terlalu mengejar duniawi dan nak sangat ikut trend terkini. dunia sekarang kan makin maju dengan peningkatan teknologi semasa menjadikan gen Y berlumba-lumba nak memiliki apa saja teknologi terkini.

    macam sekarang nie dunia telekomunikasi dah semakin canggih. kalau dulu pakai telefon picit2 dgn tangan sekarang nie hanya sentuh sekali lalu saja.

    ReplyDelete
  13. Duit cukup2 makan diri,pelajaran dan keluarga tanpa hutang dan harta. Alhamdullilah. (^_^)

    ReplyDelete
  14. some one gain is somebody lost. here bank is gaining.

    ReplyDelete
  15. aku ni kira tergolong dalam gen Y ni.. huhu.. semua punya yang hang sebut tu memang betul bro. lagi2 pinjaman kad kredit yg terlalu mudah di perolehi menyebabkan diri alpha dengan hutang.. (tuju diri sendiri)

    ReplyDelete
  16. Tatau le nak cakap... Mmg kadang2 org terpakse wat personal loan la, gune kad kredit la..tp as long kite tahu care nak manage n try dapatkan passive income supeye tak trase sgt hutang2 tu, insyaAllah ok kot... dan ebrdoa gaji naik dgn cpt tp hutang makin sikit...huhuhu

    ReplyDelete
  17. Setuju.. skrang ni masalah kewangan menjadi punca utama pergaduhan...

    ReplyDelete
  18. Gen Y hadapi banyak godaan dan pilihan untuk gunakan wang, maka ramai yang membeli biarkan bukan keperluan. Perlu lebih banyak pendidikan kewangan yang betul.

    ReplyDelete
  19. nak hidup bergaya kot..
    tak padan dengan pendapatan yg ada ada..

    ReplyDelete
  20. Susah kalau hidup hutang keliling pinggang. Duit gaji bulanan habis dibayar hutang berapa tinggal untuk diri sendiri dan simpanan.

    ReplyDelete
  21. kata pakdi : urus wang tidak semudah kita nak buat wang(bisnes,etc)...

    ReplyDelete
  22. ramai kawen pakai loan..pastu mula start mengah nk byr..
    baru keje dh bli keta n bermewah melebihi keperluan..
    maybe tulah rsenye

    ReplyDelete
  23. kad kredit adalah beban utama
    jadi tak payah guna kad kredit kalau baru start kerja
    tak pun tak payah pakai langsung

    ReplyDelete
  24. biasalah tu..dah ada orang offer loan. ambik ajelah. haha..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails