September 18, 2012

Belajar dari Pengalaman Nani Rostam @ Ibu Hanis Zalikha


Semasa trip ke Legoland Malaysia, sempatla berbual-bual dengan Mama Hanis Zalikha @ Nani Rostam. Honestly, eyriqazz cukup kagum dengannya. Mampu membesarkan anak-anak yang boleh dikatakan semuanya pandai-pandai dan dari kecil sudah pandai cari rezeki sendiri.

Sempatla korek sedikit rahsia dan belajar dari pengalaman Nani Rostam. Sharing is Caring, ini antara yang ingin dikongsikan :

1) Financial Planning
- Kak Nani berkongsi pengalaman, dia bukannya asal dari keluarga berada dan kelulusan hanyalah SPM bekerja bank namun dia rajin mencari rezeki.Jual itu  dan ini, bersengkang mata mencari rezeki. Jangan Banyak Komplen kalau ianya tidak mengikut apa yang kita hendaki dan sekadar menunggu rezeki jatuh ke riba. Mencari rezeki kenalah rajin berusaha dan jangan mudah putus asa. Samalah juga buat Side Income dengan blog, kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

2) Anak-Anak Bijak/Beauty with The Brain

Kak nani ada kongsikan, mendidik anak-anak amatlah penting bermula  dari dalam kandungan lagi. Pemakanan antara yang perlu dititikberatkan. Nutrien dan pemakanan yang berzat amatla penting dalam membesarkan anak-anak.

Tips Kecantikan Kak Nanirostam
3) Rahsia Cantik Jelita


Selain pemakanan, Kak Nani mengamalkan memakan kolagen JENAMA TOUJOURS SKIN . Kak nani ada jual. InsyaAllah, plan nak beli untuk Isteri juga .

4) Jangan Mudah Dipergunakan
- Sempat juga Kak Nani berkongsi serba sedikit tentang blog dia dan Hanis Zalikha. Hanis ada berpesan padanya i.e. jangan mudah dipergunakan i.e. mempromosikan produk/iklan di blog yang hanya menguntungkan advertiser saja. Perlu ada win-win situation. Kalau just nak free promotion but nothing given in return, unfair jugalah kepada blogger especially kalau blog yang memang establish dan banyak pengaruh cam blog Hanis Zalikha. Fuhh, kagum.

5) Rajin dan Jangan Mudah Putus Asa
- Kak Nani sendiri i.e. dalam berblog, she put an effort dalam menghasilkan entri yang terbaik, gambar yang berkualiti dan bukannya sekadar menumpang populariti Hanis Zalikha untuk diterima Advertiser. Semasa di Legoland Malaysia memang nampak kesungguhan Kak Nani mengambil gambar di tengah panas dan dia tak treat dirinya sebagai "Blogger Famous or Mama Blogger Hebat". Maintain biasa dan layan semua orang macam biasa. Yup, sikap rendah diri ini penting.

Ituje la dulu kot..Once again thanks Kak Nani Rostam atas perkongsian tips dan ilmu . Banyak yang boleh saya ambil dari pengalaman Kak Nani untuk terus maju ke hadapan. Dalam menuntut ilmu, tiada batasannya kan?

40 comments:

  1. assalamualaikum eyriqazz...memang cun orang nyer ni simple jer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..memang simple, happy go lucky dan humble orangnya...

      Delete
  2. :). best,dpt g legoland dah best, dpt tips dr mama hebat bertmbh2 best :)

    ReplyDelete
  3. kagum sgt dengan kak nani..blog beliau byk beri kesedaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..byk entri2nya berkongsi pengalaman berguna

      Delete
  4. Dah terjah gak blog Kak Nani...dan gambar2xnya memang menarik... pandai cari angle cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Pandai dia ambil gambar....tuh yang buat eden makin jealous nak rembat DSLR

      Delete
  5. apa yang penting jangan putus asa.. setuju dengan apa yg dia cakap tu.. jgn mudah dipergunakan.. win-win situation ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..Win-win situation adalah sebaiknya..that's y now eden pun agak memilih untuk buat entri...

      Delete
  6. Bertuah dapat jadi emak kepada anak-anak yang pandai,sihat dan cerdik

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dapat belajar dari pengalamannya dalam membesarkan anak2

      Delete
  7. M mmg admire sgt2 ngan Auntie Nani...

    ReplyDelete
  8. memang dia sgt cantik walaupun anak2 sudh besar..masih kelihatan muda

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam adik beradik kalau jumpa dua2 sekali

      Delete
  9. dua2 beranak yang sama cantik dan sama bijak.. tak nampak macam mak sebab nampak muda jer puan nani.

    ReplyDelete
  10. saya pn nak anak Beauty with The Brain :)
    utng la jmpa.. :D

    ReplyDelete
  11. personally, saya suke kedua mereka.. ade aura tersendiri.. hanis is not only beautiful but smart and friendly..

    ReplyDelete
  12. org makan garam dulu.. boleh ambil2 byk2 tu.. jgn ambil anak dia sudah.. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..seorang pun tak terjaga bro...

      Delete
  13. Wahh..bagus tips ni.. Eriqazz berjaya membongkar la ye... Hihii

    ReplyDelete
  14. Tip berguna buat semua jika ingin berjaya...

    Thanks syer..

    ReplyDelete
  15. betul tu akak setuju..bukan senang nak berjaya menjadi seorang blogger yang hebat dan membesarkan anak-anak. Kesungguhan dan ketabahan selalunya membuahkan hasil yang memuaskan

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak juga saya belajar dari kak ina..one of my sifu dlm life & blogging

      Delete
  16. Sesuatu yang boleh dipelajari dari blogger otai. Sentiasa humble dan passion.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang sebaiknya kan? tak guna nak menyombong2...

      Delete
  17. wah... bagus tips2 tu.. dan paling penting, bijak. betul jgak tu. jangan biarkan diri dipergunakan demi kepentingan orang lain.. apa2pun, nampak dorang ni sangat2 humble. sebab tu saya nak memperisterikan hanis zalikha tu.hahahahaha.tiba2 je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... chaiyook....cpt2 sebelum abangensem masuk meminang...

      Delete
  18. follow sini.. jom follow afiq kalau sudi.. hehee

    ReplyDelete
  19. Honestly, memang merendah diri orang nya, walaupun agak "tinggi"... *___^

    ReplyDelete
  20. Sy 1 of the colagen customer K.Nani..mmg terbukti berkesan pada kulit luar dan dalam..x ada side effect..Eyriqazz beli la dekat isteri:)

    ReplyDelete
  21. mmg best blog dia. cantik jer tak cukup, attitude n diciplane kene ada

    ReplyDelete
  22. Suka baca blog Kak Nani. Bercerita tentang pengalaman kehidupan sehariannya.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails