November 27, 2012

Rumah atau Kereta Dahulu?

Andaikan anda bakal berkahwin atau baru saja beberapa bulan berkahwin. Membuat pilihan, mana satu yang perlu didahulukan :



Beli Rumah Dahulu
Atau Kereta Dahulu?

Mana dahulu yang perlu didahulukan? Pandangan eyriqazz, utamakan beli rumah dahulu , lebih-lebih lagi sekarang ini, kelulusan pinjaman perumahan dikira berdasarkan gaji bersih dan bukan lagi gaji pokok ditambah pula semakin strict untuk membuat pinjaman. 

Tapi, rumah sekarang mahal la eyriqazz?Camne? Umm, Bak kata Dr. Shah Razali, ukur baju pada badan sendiri. Belilah rumah yang mampu milik dahulu. Bila sudah lebih berkemampuan, upgradela rumah tersebut. Itulah yang kami lakukan. Alhamdulillah, 2 Property berjaya kami miliki pada market value sekarang around RM700K.

Kereta? Hik3, lucky us. Kereta sekarang ini loan atas nama bapa mertua. So, rasanya memang lepas lagi kalau nak beli dua buah rumah lagi bawah RM200K, cuma modal je belum cukup. Nampak gaya, time sebeginilah boleh praktikkan Pelaburan Hartanah Tanpa Modal

P.s : Apa pandangan anda? Rumah atau kereta dahulu ? Apa pula sebabnya?

P.s.s : Eyriqazz masih lagi menggunakan motosikal Lagenda 110z , motosikal pertama yang dibeli sejak bujang sehinggala sekarang untuk ke tempat kerja.

48 comments:

  1. pelaburan rumah memang menguntungkan...kereta cecah je jalan value dah drop...

    ReplyDelete
  2. hamboi..kayanya dia ....boleh beli dua rumah lagik...wow

    ReplyDelete
    Replies
    1. congak2 awal je..mungkin tak lepas bila apply....hik3

      Delete
  3. Rumah dulu .. Nanti bila dah ada anak beli kete pulak...


    Kereta dulu pun ok jugak.. Sebab senang nak bergerak.. Mcm nak balik kg ke,. kalau hujan camne pun ada kereta senang nak jalan... N mostly perempuan lebih suka naik kereta la drp moto lagi selesa..


    Rumah.. Mula-mula duduk la ngan mertua dulu memandangkan nanti dah ada rumah sendiri mmg dah jarang balik rumah mertua... haha..


    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak2..... Tak salah beli kereta dulu tapi janganla terus angkat yang mahal2 terus...makin bertambahla Debt Service Ratio (DSR) nanti...Makin bertambah DSR, makin tipis la peluang loan nak approve..

      Delete
  4. hubby pun ada lagi motor bujang dia dulu tapi dah ada tambaham motorbike, motor ex5 dia tu tetap dia tak jual :p bagi eliss, kalau bunting pelamin mcm kami, better beli kereta dulu , sebab x kan nak usung anak naik bas/public transport kan.. tapi kira nasib baik, keta, hubby beli ms bujang dulu dan loan rumah guna loan gomen eliss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..both dapat...Murah rezeki....

      Delete
  5. kalau eca,rasanya kereta dulu kot....bila da kahwin kelak,mungkin leh sama2 fkrkan beli rumah kan?....in sha allah.doakan dpt keja yg menjanjikan kehidupan yg lebih baik.amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seelok2nya kalau mampu beli rumah sebelum kahwin..pastu sewakan..dah kahwin, terpulangla nak jual or terus sewakan rumah tersebut...tapi make sure kadar sewa at least mampu cover kadar loan rumah

      Delete
  6. Saya beli kereta dulu. Senang nak bawak awek ketika itu (sekarang isteri).. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3..dah ada anak berapa sekarang bro?

      Delete
  7. kereta dah ada. tinggal masa nak beli rumah aje.

    ReplyDelete
  8. baik beli rumah dulu selagi masih usia muda

    ReplyDelete
  9. Betul tu rumah lagi penting dr kereta... Tp tu la kereta Dan rumah belum berkemampuan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, dimurahkan rezeki utk memiliki both nanti

      Delete
  10. ssh nak wat pilihan. tp sy akan pilih beli kereta dulu. melainkan jika ada bapak mertua pemurah nk belikan sy kereta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik3... loan atas nama bapa mertua, bayar sendiri2...

      Delete
  11. ssuami saya pulak beli rumah masa awal kawen.kereta dia beli masa bujang dulu.beli rumah sampai sekarng tak pernah ubah suai apa2.sebab belum cukup duit...apa lagi nak tambah lagi satu,..lambat lagi la nampaknya..hehehh...

    senang ada motor ni..suami saya guna kereta untuk bawak keluarga je..kalau nak pi kerja dia naik motor.jimat katanya..cepat pun cepat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...ramai lagi di luar sana yang belum ada rumah...

      Delete
  12. tengah cari rumah yang murah2 gak ni..huhu

    ReplyDelete
  13. tapi kan saya beli kereta dulu ..... hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper..gaji namia 5 angka sebulan..anytime boleh beli rumah...

      Delete
  14. bergantung pada individu sebenarnya. ada org perlukan dua-dua. Kalau lelaki baik pakai motor dulu dan beli rumah. Jika wanita kdg kala mereka memerlukan kereta dulu. Cuma kena ukur baju dibadan sendiri sebelum beli kereta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..kena ukur baju di badan sendiri sebelum beli kereta dan juga rumah...

      Delete
  15. tgk pd kedudukan kewangan semasa bro. yg penting, kawen dahulu. :p (^v^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak kahwin bro?berapa ramai awek2 bloggers yang sudah berjaya dipancing? Eden jadi pengapit nanti ye??

      Delete
  16. tahniah bro dah ada 2 buah rumah. dua2 ni penting dan dah jadi keperluan, tambah pula bila dah kawin. cuma betul sangat kena ikut kemampuan. kelebihan untuk rumah, sentiasa naik harga dan jadi pelaburan jangka masa panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..both penting..Alhamdulillah, diketemukan dengan Insan2 macam bro, AE, Dr. Shah Razali banyak mengubah persepi dan minda saya...

      Delete
  17. rumah dulu bro!!!! itu adalah satu keperluan manakala kereta pula hanyalah lebih merupakan keperluan.. lepas tangkap rumah , baru diikuti dengan kereta.

    p/s : pergh.. naik motor jugak rupanya.. jom kita merempit bro..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah ke orang rumah dulu penting bro?

      P.s : Jom rempitt.....

      Delete
  18. berkat menabung masa sekolah dulu dapatlah beli kereta sebelum kawin lagi. begitu juga dgn suami. jadi bila kami dah kawin tinggal beli rumah aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhyamdulillah...InsyaAllah, ada rezeki tu nanti...

      Delete
  19. Aku masa bujang lagi dah beli satu motor...habis byr motor beli keta mcm hang cuma loan atas nama sendiri... Lepas kawin menyewa dulu.. Cukup setahun kawin... Nk beli rumah sendiri guna nama sendiri tak lepas sbb ada komitment kereta dgn kredit kad... So penyudahnya gabung 2 nama dgn wife.. Alhamdullah lepas... Skrg tgh pasang niat juga nk beli satu rumah bawah 70k untuk investment... Cuma duit pendahuluan je tak cukup2 lg... Itu pengalaman akulah bro.. Kalau tanya aku ada baiknya beli rumah dulu baru kereta.. Kerana rumah aset bernilai yg akan meningkat value... Tapi kereta ada susut nilai... Makin lama mkin murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..good luck bro..sama2 kita tambahkan asset, kurangkan liabiliti...

      Delete
  20. Assalam, yg penting biarlah barang keperluan dulu baru barang kehendak...

    ReplyDelete
  21. tengok pada kewangan dan keperluan.
    tapi kalau dah rasa mampu, cepat2 la beli rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju....rumah itu ada keperluan rasanya,...

      Delete
  22. kereta dlu tp yg secondhand sbb rumah skrg agk mahal terlampau wlupn rumah flat di kwsn hotspot. huhuhu

    ReplyDelete
  23. pada pendapat saya, mula mula kerja boleh beli kereta dulu.untuk keperluan ke tempat kerja.Then, cepat cepat kumpul duit untuk beli rumah. Cuma, harga rumah kalau sekarang sgt mahal :(

    ReplyDelete
  24. Better beli rumah dulu sebab harga rumah makin lama makin naik. Rumah saya skang ni pon market value dekat Rm200k even baru 3 tahun duduk ☺☺

    ReplyDelete
  25. Kalau yang berkeluarga rasanya elok beli kereta kerana apabila sudah mempunyai anak agak sukar untuk bergerak tanpa kereta. Kalau sewa rumah lebih kurang bayar pinjaman rumah lebih baik beli rumah. Nasib baiklah simpanan akaun 1 KWSP memadai untuk bayar 10%.

    Rumah adalah pelaburan jangka masa panjang berbanding kereta.

    Macam saya dahulu mula-mula kahwin bertugas di Sabah memang kena sewa rumah dan harta yang saya adalah motosikal. Kemudian apabila berpindah ke Kuala Lumpur saya duduk rumah orang tua dan kemudian membeli rumah pertama yang duduki sekarang. Masih berulang alik ke tempat kerja dengan motosikal. :-)

    ReplyDelete
  26. Kereta pon boleh buat duit kalau kena caranya. Kereta sapu. Hehehe. (Jangan tiru petua ini).

    ReplyDelete
  27. rumah saya dah ada, kereta ada 2. teringin juga nak beli rumah satu lagi utk diseakan. tetapi masih belum berkemampuan

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails