January 13, 2010

Ada apa dengan Cik Epal

Cik Epal Oh Cik Epal

Terpanggil untuk menulis pasal Cik Epal kali ini selepas membaca entry ini :

http://cikepal06.blogspot.com/2010/01/nuffnang-viewers-visitors-hari.html

Inilah Analytics Cik Epal seperti di post tersebut :

Meriah bukan?

Tak perlulah aku nak bercerita panjang lebar.Kali ini aku hanya ingin memberikan pandangan peribadi kenapa blog Cik Epal mempunyai hit yang begitu tinggi dan dikunjungi ramai.Kalau ada tersalah dan silap harap maafkan la ye?

1.Cik Epal sangat open dan Outspoken blogger.Dia berani meluahkan apa yang dia rasakan betul walaupun ada insan-insan yang mengeji dan mencaci.Tengoklah juga apa yang diperkatakan oleh Redmummy berkenaan Cik Epal Ini seperti di entry ini :

Cik Epal is a new name/blogger to me, she seems to be an outspoken blogger, the way she wrote in her entry, sangat mengganas jugak. aku pun dulu ganas gak bahasa tapi waktu marah2 je lah. skang kalo marah2 pun pi taji kat sirman, telinga dia menadah jer, busuk2 pun carik GBM, or i did a protected entry. being known by most of readers, susah nak mengamuk2 cam dulu.

Pls give support to Cik Epal @ Chipsmore…emm tak nak tukar template ke yang? sakit gak mata akak ngan template ko yang bergerak2 icon sana sini ada background tuh hahahahaha. first thing first, Cik Epal baca entry ni nanti yer. tips for blogging gak nih. A bit of being genuine blogger is here.
2.Gaya penulisan Cik Epal simple, dan mudah difahami.Cik epal tidak merumitkan entry-entrynya dan gaya penulisannya bersahaja dan seperti yang terbuku di hati.

3.Cik Epal seorang pelajar.Jadi,mungkin ramai rakan-rakan pelajar turut membacanya serta menyebarkan kemeriahan blognya.Word of mouth is a very powerful tools nowadays.Hey,tengoklah Cik Hanis Zalikha,boleh dikatakan separuh daripada followersnya adalah wanita berusia 25 tahun ke bawah rasanya.

4.Entry Cik Epal mengikuti perkembangan semasa dan entrynya juga diselitkan tentang artis iaitu entry yang menjadi kegilaan ramai.Hey,tengoklah BeautifulNara,berpuluh-puluh ribu orang singgah di blognya sehari.

5.Sesetengah entry Cik Epal agak sensasi dan kontroversi.Rakyat Malaysia sukakan entry bercorakkan kontroversi ,gosip ,dan kawasan yang sewaktu dengannya.Antaranya entry kontroversi contohnya :

Yang selebihnya bolehla terjah sendiri.


6.Cik Epal rajin juga blogwalking terutamanya kepada komentator yang meninggalkan jejak di blog nya.Contohnya aku sendiri,dalam seminggu mesti Cik Epal jejak balik.Itulah mesra reader namanya.Itulah yang aku amalkan juga cuma cepat atau lambatje jejak balik.Almaklumlah,dah berkeluarga,masa agak terhad sedikit untuk jejak kembali.Namun,aku tetap akan singgah dan tinggalkan komen kepada komentator yg jejak di blog ku.

7.Template dan design blog dia simple.As a reader,tak suka lah tengok blog yang banyak -banyak widget ni cam ada jam besar,lagu yang annoying,ada kartun-kartun bergerak,word verification,tulisan kecil dan banyak sangat warna-warni.Sakit mata.So,boleh dikatakan blog Cik Epal ni mesra reader dan user friendly.

Itu sahaja buat kali ni.Observation ini dibuat sama seperti observation yang dibuat ke atas redmummy seperti entry ini : http://eyriqazz.blogspot.com/2009/10/reddish-redmummy.html cuma dipendekkan kerana tiada hadiah ditawarkan.Jadi siapa yang ingin direview seterusnya,kenalah kasi hadiah.Hehehe,just kidding,review ni dibuat suka-suka sahaja.Sekadar berkongsi pendapat peribadi.Tak semestinya betul kan?

P/s :Kepada Cik Epal,teruskan usaha.Saya masih lagi mencari 400 unique pertama saya sehari.Harap-harap singgahla tempias kat saya lepas entry ini.

P/s/s :Jangan mudah putus asa.Di mana ada kemahuan,di situ ada jalan.Biar lambat ,asalkan selamat.Jangan kerana terlampau mengejar visitors,yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran.

61 comments:

  1. Tulaa pasal ramai gak yang mencaci dier ... kebanyakan anonymous . Tapi dia relax jer ....

    Dia jarang nampak wat blog walking kat blog aku , tapi banyak hantar komen kat entry aku.

    Of course aku lebih suka dia komen entry aku.

    ReplyDelete
  2. salam singgah,

    hiks, betol tuh.
    kite blogger baru then kite suke ngan cara penulisan cik epal nih.
    simple jek, tp besh..
    hiks!

    ReplyDelete
  3. huhu...dulu dia rajin je blogwalking.sekarang nih ikot mane sempat jerla kot

    ReplyDelete
  4. ok bro,,,

    ade sesetengah blogger sukekan traffic tinggi, ade jugak yg xendah coz blog dia hanye utk dia, dan ade juga utk wang nuff...

    pada aku sebagai blogger baru stahun jagung, aku tak kisah pasal semua tu, janji pembace suke, aku turut suke... kawan alam maya bes! xmenyakitkan hati!

    ReplyDelete
  5. baru aku faham.tertanya2 jg. ingtkan kerana matanya yang besar itu membuatkan ramai berminat.haha

    ReplyDelete
  6. wah3x

    dh cm selebriti dah cik epal

    pada qarl sndiri, nk org suke enties kite, tulis dgn ikhlas kot

    juz b ourselves

    kpd en.eyriqqaz, insyaAllah pasni rmai akan bkunjung ke sini

    ReplyDelete
  7. wah..tq memperkenalkan cik epal ni..ye la kan, cube la kalau zaman2 kite student dulu blogsphere ini dah tersebar meluas, mesti kite gak dah jadi mcm cik epal and Hanis Zalikha...:-)

    ReplyDelete
  8. salam..insyallah kita jumper malam ni yer..bukan senang nak senang..terpulang pada rezeki masing-masing..ada yang baru berblogging tak sampai 1/2 tahun dah dapat ribu riban...ada yang bertahun-tahun payah nak dapat hit camtu..tak apalah (pujuk hati) pelan-pelan ma..

    ReplyDelete
  9. A ah bila cik epal dtg komen entry, sy rs gumbira bagaikan jumpa tokti! Vavava..

    ReplyDelete
  10. mas pn ske baca cik epal nyer story...
    yea, sememangnya cik epal are 'straight 2 da point'.. n i like it!

    ReplyDelete
  11. memang cik epal terkenal apa.. tengok unique more than 1,500 sehari..... hmmmmmm, sungguh sensasi.... good observation bro....

    Jom Ayam Penyek

    Jom Maybank Visa Debit Card

    ReplyDelete
  12. memang cik epal terkenal apa.. tengok unique more than 1,500 sehari..... hmmmmmm, sungguh sensasi.... good observation bro....

    Jom Ayam Penyek

    Jom Maybank Visa Debit Card

    ReplyDelete
  13. pergh.. hebat weyh cik epal nih. ni tengah belajar. karang da kawen kena tuka nama lah. "Puan Epal"..awww.. comel3..

    GTO, bengkek lah. nuffnang baru ada RM4.. lambat pulak tuh nak naik2.. baca entry pasal tinggikan hit tp x tinggi2 jugak!

    ReplyDelete
  14. cik epal ni mmg best kn..n3 die w'pun pnjg bjela tp ttap rase sronok nk bace..

    bile la blog sy nk jd mcm blog GTO ek..hehehe

    ReplyDelete
  15. wahh..wahh..mencanak-canak unique visitor..apa-apa pun cik epol memang best..

    ReplyDelete
  16. mmg kagum ngan org yg dpt byk unique tu mcm...jom sama 2 berusaha.. :) ..

    ReplyDelete
  17. jelesnye ngan cik epal...
    rajin btul blogwalking...

    ReplyDelete
  18. sokong review GTO! ^_^

    cik epal mmg slumberland jer bercerita dlm entry walaupun entry dia tahap cicah lantai..heheheeh

    neway, salam singgah!;)

    ReplyDelete
  19. blog cik apel mmg rutin harian sya...hahaha....x sah klu x singgah shari.. =)

    ReplyDelete
  20. yang penting kena ikhlas..penulisan yang dibuat2 tak bertahan lama..peduli apa orang nak maki2..dengki la tu..

    ReplyDelete
  21. banyak btol hit dia...dia mmg rajin update. bahasa yang dia gunakan pun telus. cuma aku heran, dorang banyak masa la nk blogwalking. aku mana sempat aku komen, aku komen. mana tak sempat aku angin lalu jer..muahahaha

    ReplyDelete
  22. zana mmg wajib red blog cik epal stp hr.. plus dh add fb dia..

    penulisan dia simple & bersahaja.. isu yg dia keluarkan mmg mcm2.. dr isu lelaki, prmpuan, fmly, artis, isu semasa, tips & mcm2 lg..

    even entry dia panjang berjela, tp semuanya menarik utk dibaca..

    cik epal pernah sekali jer komen kat blog zana.. tp time tu rasa happy giler sbb blogger hebat terjah blog kita.. hehehe

    ReplyDelete
  23. Yoo!!! Betui tuu...
    Saya setuju...
    Saya suka entry2 penulisannya...
    Dia bagus rajin menyinggah setiap blog n memberi komen...
    Friendly betui:)

    ReplyDelete
  24. suka cik epal gak..pa yg die cakp kat blog die memang applicable pon..tu yang banyak anonymous tak suka..huhu

    ReplyDelete
  25. huakakaka.....sila tunggu entry petang karang :D

    ReplyDelete
  26. kagum dgn mereka2 yang berjaya hit traffik yang banyak..bilo lah turn eden yo? hmmm

    ReplyDelete
  27. sy pon suka baca blog cik epal..:)

    ReplyDelete
  28. ewaaaaaaah.

    cik hepal n kontroversi mmg selari.

    tu yg ramai singgah belog die tu :D

    ReplyDelete
  29. suke gaya penulisan beliau!!! she so cute! if ade owg benci pown, sbb owg uh jeles... btul ta???

    first thing mai lakukan selepas signin blog ialah ushar blog beliau!!! selalu terjah! hehehe... menarik kn blog dia? :)

    ReplyDelete
  30. dia cool.
    dulu CC silent readeer,
    then drop komen
    then silent reader.

    ReplyDelete
  31. wahh..bile la nk dapat viewer beribu2 camni..huhu

    ReplyDelete
  32. ku nak tinggal jejak jugak la kat sini
    kot2 la terbuat entry pasalku
    hoho

    ReplyDelete
  33. salam..
    ye mmg pun..
    saya pun suka baca blog dia..
    kadang2 ley wat tergelak sorang2 baca..
    mmg beshhh la blog cikepal

    ReplyDelete
  34. saya baru je mengenali cik epal, memang senang di blognya...

    ReplyDelete
  35. salam...aku rase cik epal ni dulu jrg2 gak die wat blogrunning..lately ni je kut..hehe..tahniah wat cik epal..
    ok bro...tk cre

    ReplyDelete
  36. salam...

    blog ci epal blogger yg popular di blog..syabs.

    ReplyDelete
  37. salam...
    salam ziarah.. :)
    nice entry for cik epal..
    yp cik epal memang org yg bertahan..
    love her :)

    ReplyDelete
  38. wah.. ramai plak yg komen.. hu.. xmo komen..sajer nak menyelit.. jgn marah..

    ReplyDelete
  39. uisy gile ramai orang visit blog die. saye punya kalo dapat 100 sehari pun dah kena wat kenduri pulut kuning dah... ehehe

    ReplyDelete
  40. slalu gk bc blog cik epal..n mmg agree dgn pndapat2 kt post nh ttg cik epal =D

    p/s - klik milo~

    ReplyDelete
  41. betul2..cik epal mmg comel cam epal.haha

    GTO...tenx sbb singgah blog..maaf bru sempt view back..sgt sibuk lately...

    ReplyDelete
  42. stuju sgt2 dgn sebab2 yg diberi :)
    Cik epal mmng rajin blogwalking n tgglkan jejak..
    dats y ramai yg terjah blog dia.

    kpd en GTO...blog anda juga menarik...
    keep on blogging ya :)

    ReplyDelete
  43. cik epal mmg simple n slumber.
    best best.

    ReplyDelete
  44. Susah nak dapat blogger femes nak terjah blog orang lain macam Cik Epal nie. Kipidap k!


    New Post | Cari Jodoh!

    ReplyDelete
  45. touyakurama : umm,tuhpun namanya blogwalking rasanya...

    aisha wuteva:yup..simple,mudah diterima ramai..

    Aidi Safuan :makin popular,makin ramai yang komen.jadi masa semakin terhad.tapi at least dia terjah juga.

    fid :u r rite...ramai kawan alam maya yg ku jumpa lagi baik dari kawan sendiri...

    hbz :itupun special juga...

    ReplyDelete
  46. Qarl :thanks...

    dbalkis :mungkin juga...kebanyakan bloggers ni bawah 25 tahun..jadi,peminat pun mudah lekat..

    kak ina kl :u r rite kak ina.lain padang lain belalang...

    ardinihumaira :tokti tu apa ye?

    maslina mansor :yup,u r rite...straight to the point is better than tikam belakang..umm,no wonder nuffnang choose azwan ali 4 project alpha season 2

    ReplyDelete
  47. Sharinginfoz :memang sensasi dan meriah..

    Miss Q :tak naik2..ada yang tak kena ni?nanti saya terjah ye?

    Hernee Nazir :hehe,sabar2...cam blog saya?saya pun masih merangkak lagi...masih byk yg kena blajar..

    JAI :cik epal mmg best..JAI pun cool apa...


    ezzati :marilah sama2 berusaha...Good Luck to All...

    ReplyDelete
  48. izza :heheh,bukan senang nak senang..

    RED :thanks...mmg cool cik epal..

    Miesha :bila pula blog saya nak menjadi rutin pula?

    khairolghani :u r rite...Ikhlas tu penting...believe in urself..

    Kancilbiru :hairan ?alaa,dia terjah bila free rasanya...

    adieyza :u r rite...

    ReplyDelete
  49. adiwarnatasya : u r rite..kenalah mesra reader kan?


    flycandle :bak kata pepatah,satu mengutuk,10 memuji (ada ke pepatah ni)


    cik EPAL :terimakasih atas entry itu...smalam dan mencecah 400+..thanks cik epal...terlepas juga tempias cik epal...

    Ninie Fairuz : di mana ada kemahuan di situ ada jalan...


    oranglidi :wow lagi..
    wow!

    ReplyDelete
  50. Maisara :Memang meriah...

    joegrimjoe :tunggu2...


    Maafkan saya tak sempat nak balas komen semua...namun,saya akan singgah dan tingalkan komen di blog anda ...cepat atau lambat sahaja...

    ReplyDelete
  51. harap akan bg inspirasi buat saya yg bru nie..hehe..nice=)

    ReplyDelete
  52. bagus ko wt cmne bro..sharing is caring..ahaha

    ReplyDelete
  53. bijak sungguh cik epal tu yer..huhu..kira mmg harus dijadikan mentor ni..cayalah cik epal mewakili kaum hawa :)

    tapi pemilik blog ni juga boleh tahan..ramai juga yang menfollownya..huhu..kira masyuk jugaklah tu..

    ReplyDelete
  54. napa cik epal privatekan belog dia?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi