February 3, 2010

Ada Apa Dengan Redmummy

Segmen terjah blogger popular diteruskan lagi.Kali ini,eyriqazz ingin menerjah one of my favourite blogger.Tak lain dan tak bukan,ianya adalah :


Inilah komen peribadiku kepada Redmummy begitu popular di dunia blog :

1)The Power of Word Red and Mummy

Jangan pandang enteng pada perkataan ini,perkataan merah dan mummy ini begitu mendalam dan memberi kesan yang begitu hebat.Nak tahu lebih lanjut kesan Red dan mummy ini bolehla rujuk entry ini : The Reddish Redmummy (Auranya turut dirasaiku,entry ini adalah entry/contest pertama yang dimenangiku bersama Nuffnang iaitu Project Alpha Blogging Contest Week 3. Tempat ke 3 pula tu, memang teruja sangat -sangat).Hampir-hampir aura itu membuatkanku menjadi :

The Red Daddy!! (Sorry Sirman,aku tahu title itu milikmu)

2)Redmummy sudah lama bertapak dan mempunyai loyal readers yang begitu ramai

Redmummy sudah lama bertapak di dunia blog ini.2005 kalau tidak silap.Dia antara orang yang pertama mendapat cek daripada Nuffnang.Menjadi seorang blogger yang popular bukannya mudah, bermula dari bawah dan banyak liku-liku yang perlu ditempuhi.Tengoklah sekarang,loyal reader redmummy semakin bertambah dan akulah salah seorang daripadanya.Redmummy pun ada segmen ''Geng Bas Sekolah'' juga tau.Opps,silap,...''Geng Bas Merah''.

Antara rahsia Redmummy menjadi popular seperti di entrynya : Rahsia Redmummy To Be On Top  (Ada gosip-gosip mengatakan Income Latest Redmummy almost RM100K sebulan,betulke Kak Red?)

i)Minat! minat dulu kena ada…kalo kamu tak minat ngan blog, camne kamu nak be part of the blogging line?
ii) Apabila kamu ada minat, kamu bertambah berusaha untuk menambah pendapatan. Permulaan pendapatan saya dari Nuffnang was like RM90 or seratus lebih ajer.(Samalah saya Redmummy,hik2)
iii)You must have the hits, the more hits you get, lagi tinggi lah income kamu.

Selebihnya,bolehla terjah sendiri...

3)Di sebalik kejayaan seorang wanita@Redmummy ,ada seorang lelaki hensem dan macho yang sentiasa memberikan sokongan padu .Tidak lain dan tidak bukan,dia adalah :

Sirman (Credit Picture to Tianchad.com )

Memang ku kagumi Sirman ini.Dia begitu memberikan sokongan yang padu kepada Redmummy dalam menjayakan misi Redmummy dan menjadi penulis blog yang popular dan berjaya.

Dialah seorang suami, ayah ,kadang-kadang baby sitter (hik3,gurau je) dan Cameraman buat Redmummy.First time jumpa Sirman masa Mister Potato Fiesta 2009 memang aku sudah tertarik untuk mengenali Sirman ini.Dia mesra dengan semua orang,senyumannya selalu menguntum (JAI kata dia ni ada iras Salleh Yaakob) dan mudah diajak berbual.Syabas Sirman, memang susah mencari seorang suami seperti anda di luar sana.Teruskan menyokong dan p/s: Bila Sirman nak update blog ni?Hik3)

4)Mendapat promosi dan pendedahan meluas di Media Masa,Elektronik dan sebagainya

Keluarga Bahagia Redmummy (Gambar kredit to shaolinphoto.com )

Kepopularan Redmummy menjadi sambaran dan terjahan media.Bila dan semakin popular,unik, dan mempunyai personaliti yang menarik,tentulah menjadi terjahan media untuk mencungkil rahsia dan melariskan rancangan mereka.Sebut apa saja,hampir semua sudah menerjah Redmummy seperti TV3, NTV7,Berita Harian, The Sun,NST,Kosmo dan sebagainya.

Jadi, tidak hairanlah kepopularan redmummy semakin meningkat sesama naiknya Mawi,Saiful Apek, dan juga Nabil di alam nyata.Tidak hairanlah juga Redmummy menjadi salah seorang blogger jemputan untuk Project Alpha Season 1.Auramu masih terasa sehingga kini,Kak Red.Sekarang sudah menjadi host bersama Jojo Struys pula untuk Season 2.Syabas Kak Red.

P/s :Bila agaknya Redmummy akan diterjah Nas Ahmad ye(My Sifu tu!!) ?

5.Entry yang santai,mudah diterima, dan menarik

Kalau dah popular tulis entry pasal ''Saya Suka Makan Nasi'' dan tulis:

" Hari Ini saya makan nasi.Saya makan nasi ayam.Nasi ayam itu sedap.Sedap sehingga buat saya tertidur selepas lunch.Saya tertidur sehingga bos saya marah saya.Muka saya kemerah-merahan dimarahi boss saya. stop", pun pasti ramai akan terjah jua kan?Hehehe,just kidding.

Kak Red bukan begitu,entry2 yang ditulisnya dipelbagaikan dan gaya bahasa dan penulisannya mudah diterima ramai.Jadi semakin ramai yang berminat dan terus setia bersamanya.Contohnya sayalah,anak murid yang ke 7,777 Kak Red.Ahaks gitu.Sebagai niche blog kekeluargaan,tentunya entry Kak Red byk menyentuh pasal kekeluargaan.Aku sebagai bapa muda(muda lagike? , mmg mencari-cari blog sebegini )

6.Redmummy mesra bloggers dan peminat

Pertama Kali bergambar dengan Redmummy

First time jumpa Redmummy masa event Mister Potato 2009. Agak segan dan malu-malu ayam kampung juga masatu.Terus kusambar dan kutegur Redmummy.Sempat redmummy tanya ,'nama apa?.Aku pun jawablah,nama glamour Eyriqazz.Hik2,walaupun follower dan pembaca setia beribu-ribu ,event selepas tu terus dia ingat namaku.Begitulah juga layanan dia ke atas bloggers2 yang lain.Selalu tersenyum,mudah bergaul dan membalas persoalan pembaca sedaya mungkin.Bagus Redmummy, memang ada aura yang lain daripada yang lain, dan redmummy menjadi inspirasiku untuk terus berjaya.

7)Redmummy Ratu Advertorial

Kalau tengok-tengok blog redmummy,almost semua Advertorial Job Nuffnang Redmummy sambar.Memang Advertising Company sukakan Redmummy,entry nya pasal Advertorial dan mesej yang disampaikannya juga sampai kepada pembaca.What we want to hear?For sure personal experience and not just "This product is good,It is good because bla,bla,bla.....This Product is not expensive,this product is very good in quality''.Redmummy pandai bermain dengan emosi dan mata pembaca dan tak hairanlah Advertising Company begitu menggemari mengiklankan dan memberikan "Advertorial Job'' kepada Redmummy.

Anyway:

What I Want from Redmummy (Blue Daddy,hik3) ?

Yang ni tiada kaitan dengan rahsia kejayaan redmummy.Ini adalah terjahan dan pandangan peribadi.Jadi maafkan saya redmummy kalau tersalah kata dan bahasa :

i)More Tips on Blogging.
Huhuhu,tips redmummy yg ni pun dah protected
http://redmummy.com/category/blogging-tips-personal-touch-by-redmummy-com/ .Rasanya dulu pernah baca,tapi dah lupa.Kak Red,nak juga password,bayar pun saya sanggup.(Kih2,gaya pujuk tahap gaban)

ii)More Tips On Parenting
I know,I know ,there are a lot of tips out there tapi sekali sekala mahu juga dengar tips-tips berguna dari Kak Red.Saya ni baru menjadi bapa,jadi alang-alang singgah blog redmummy,ingin juga lihat tips-tips ''Personal Touch From Redmummy on Parenting Advice''.

iii)Loading page
Masa Samsung Corby,ramai bloggers yg cakap blog Redmummy lambat loading.Laa,ingatkan saya sorang je?Hehehe,mungkin kerana saya pakai line Streamyx yang paling murah,jadi slow la kot.Namun,demi setia,aku sanggup menunggu.Namun,kalau loading lagi cepat,lagi aku teruja.Hehehe...blog aku pun dah berat skang...Kih2,paku sepih betul,kata orang dia yang lebih.

Last but not least,dengarkanlah satu seloka dariku.Agak-agak kalau minah ni yang kadang-kadang begitu open di dunia maya@ semakin popular sejak akhir-akhir ini bergabung dengan Redmummy,agak-agak apa nama blog mereka ye?Siapa?Umm,tengok sendiri lah :


Redmummy + Cik EpalRed Epal (Hik2,hanya bergurau,jangan ambil hati ya)

Itu saja kali ini.Lepas ni ,who's Next ya?Any suggestion?

P/s : Redmummy la juga menjadi sumber inspirasi dan membuatkanku terus setia dengan Nuffnang.Kalau Kak Red mampu berjaya dengan Nuffnang,kenapa tidak aku?

P/s/s : Bukan mudah untuk berjaya.Biar lambat asalkan selamat.Jangan pula tergopoh-gopoh mengejar kepopularan,namun tersekat di tengah jalan dan hangat-hangat tahi ayam saja jadinya.Di mana ada kemahuan,di situ ada jalankan?

Apa pula pandangan anda?

46 comments:

  1. Semua orang kagum dgn RM kan :-)

    ReplyDelete
  2. Redmummy memang sempoi...
    Penah kena marah sebab bersikap negatif.. huhuhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  3. kagum dgn redmummy and husband dia...en sirman kan..kalau x silap...kagum jgk dgn kamera yg dia pegang..best2..hehe...

    ReplyDelete
  4. Uihhh..engko terjah jugak RM yek...baguih...ingat kalo jumpa si sirman gua nak panggil SIR...mcm kita panggil cikgu waktu kelas english dulu-dulu...yes sir..hehehe

    ReplyDelete
  5. besh kan jadi redmummy..hehe..U pun dah on the way dah tu..chaiyo'! chaiyo'!

    ReplyDelete
  6. kak red mmg sempoi..ramai yang jadikan dia sbg idol blogger..kagum tol aku

    ReplyDelete
  7. Monim Mr Senior! :DD
    Sy pn baru2 ni folo blog redmummy gk. Mmg besh! Sempoi je.. ;)

    ReplyDelete
  8. best nya klu berjaya cam dia... :)

    ReplyDelete
  9. RM! RM! RM!
    she's my idol...
    kena gigih kan kan...
    ihiksss

    ReplyDelete
  10. jrg je bkak RM pnya blog.

    tp,,bia betol..
    1ook sbulan,.
    waaa,.
    kayo2

    ReplyDelete
  11. tak lame lagi kamu pulak jadi cam red mummy..hehe....all the best!
    mereka memang hebat...

    ReplyDelete
  12. kalau RM100K per month banyak tu... taraf CEO public listed company... kak red memang cool...... peminat sangat ramai...

    Siapa Nak Promo Blog???

    Boleh Jadi Kaya if Tak Merokok????

    Siapa suka makan kerang????

    ReplyDelete
  13. wah!blog ni dh terjah RM.

    She's my idol in blogging even xdela kencang sgt blogging ni.

    ReplyDelete
  14. RM mmg hebat, peminatnya berjuta..

    ReplyDelete
  15. Aku lagi kagum...

    aku segan la kan..nak bagitahu..ada satu ketika 3-4 jam aku membebel RM punya blog. Kah kah kahhh...

    ReplyDelete
  16. nonononoooo

    bukan 100k sebulan
    iskk

    tidak tidak tidak nehiiii!!

    ReplyDelete
  17. Entry yang anda yang panjang lebar ni abis jugak sy membacanya.
    betul2 anda kagum dengan RedMummy tu yer.
    semoga anda juga boleh ke arah itu.
    hati2 dalam perjalanan kawan.

    ReplyDelete
  18. RM hebat...hari2 lieza terjah blog RM...xlengkap hdup klu xbaca blog RM hokay...yup kak red mmg sumber inspirasi utk berblogging..love u kak red..

    ReplyDelete
  19. fantastic bombastic semua ada...

    ReplyDelete
  20. NAK JADI MCM RED MUMMY NGAN GTO JUGAKK! (;
    Please be my idol. please please please... :D

    ReplyDelete
  21. i nie her silent reader...
    memula dulu pernah tinggal komen...
    lelama tu cam malu lak nak tinggalkan komen kat dia...
    1st time berjumpa dia...
    she remembered me, OMG!!!
    tengoklah betapa superbnya dia....
    i mmg tabik spring kat dia bro!
    pamos tapi very down to earth!

    ReplyDelete
  22. sy juga mengagumi kak red..she's da best...semoga kamu GTO dapat menjadi seperti kak red juga..good luck!!

    ReplyDelete
  23. hi,

    salam kenal2 ngn tuan tanah ni.. sy baca ttg tips nak naikkan traffic di blog, n minta izin untuk link kan entry awk tu kat entry blog saya ye.. nak share ngan teman2 saya..

    ReplyDelete
  24. oooo,..terjah mcm ni ye Eyriqazz? baru tau..hehe..

    ReplyDelete
  25. waahhhh... n3 best.. konfem hot trafik kat sini pas nih!!!:)

    ReplyDelete
  26. hahaha red epal.. bleh plak terfikir idea gitu..hehe =p

    ReplyDelete
  27. dia ada passion in blogging. tu mmg penting dlm blogging

    ReplyDelete
  28. wahhh bestnyerr kalau jadik cam mereka...

    ReplyDelete
  29. redmummmyyyyyy! i love youuu...hahaha...redmummy pernah tegur saya...dia kata saya outspoken dan agak mengganas..haha...memang pon....and she is one of my idol also...blog dia memang gempak...and to you bro eyriqazz...not impossible one fine day...anda jadi macam RM jugak....go go chaiyokkk GTO! blog ni memang selalu saya singgah...dont worry :)

    ReplyDelete
  30. 100k sebulan?? gila ahh...saya pon 1k sebulan nak dapat pon semput...hehehehe.... GTO! selalu lah terjah saya.....hehehehe..... redmummy kalau terjah ni..mesti gempak blog bro nanti :)

    ReplyDelete
  31. yess! redmummy inspired me a lot in blogging world. dolu2, leez jadik silent reader beliau jer.. pastu, wat acc mybloglog, comment kat entry beliau. pastu, mule jadik blogger till now. t'ingin nak dpt income sehebat rm from n/nang.

    ReplyDelete
  32. waaa redmummy sudah terjah ini blog la....cayalah GTO...

    ReplyDelete
  33. wah, ada lgi kena terjah... RM tu... huhuhu

    memang hebat la dia ni... wah!! 100k a month? kagum wooo..

    ReplyDelete
  34. Wow! 6 tahun punya income memang masyuk kalau bleh sampai 100k per month!

    ReplyDelete
  35. wah, me pun kagum ngan red mummy...

    bile la nk bpeluang jadik cam RM n GTO nih...

    ReplyDelete
  36. saya suka Kak Red sebab walaupun dia dah popular, tapi dia tak sombong... :) susah dapat org gitu...

    ReplyDelete
  37. 100k sebualan? perghh.. xyah keje pun xpe.. kalau 100k sebulan, setahun dah 1.2m.. kaye tue.. :)

    Putera Melaka,
    Blog - http://www.puteramelaka.co.cc/
    e-Store StormReaders - http://www.stormreaders.net/zulfadhli

    p/s: Miliki buku2 ilmiah karya ikon2 popolar seprti Dr. Fadzilah Kamsah, Dr. Irfan Khairi, Ustaz Ismail Kamus, Ustazah Siti Norbahyah & lain2 di http://www.stormreaders.net/zulfadhli sekarang!

    ReplyDelete
  38. terjah la mr bam..leh? hehehe..siapalah aku

    ReplyDelete
  39. ayyoooo

    nehi nehii
    dah 2 kali cakap nih
    never get 100k p/m yang oiiii

    itu fakta yang tidak benar


    RM never gets that much for 100k p/m.

    10k p/m ye pernah, but 100 is never never yang oiiii

    ReplyDelete
  40. Boleh dijadikan insprasi ni.. Nak bejaye bkn dlam skelip mata kan? Huhu.. Chaiyok!!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails