April 28, 2010

Tips Untuk Mengingat/Menghafal 2 Benda Yang Berbeza

Salam dari Eyriqazz,

Ingin berkongsi tips yang dipelajari semasa menghadiri Course selama 2 hari. Mungkin ramai yang dah tahu pasal ini, apapun eyriqazz tetap akan nak kongsikan juga. Sharing Is Caring Rite?

By The Way, Cantik tak Twin Tower Dan Shark Di Tengah-tengah tu?

Itulah tulisan tangan Eyriqazz. Selalu kena kutuk ngan wife, tulisan tangan saya katanya mengalahkan doktor. Harap-Harap Alisya tak ikutla tulisan papa dia ni. 

Berbalik kepada tajuk, inilah tips yang diberikan untuk mengingat/Menghafal 10 Pair of Item/2 Benda Yang Berbeza .Ini tips pertama yang dipelajari di Course itu, tips selebihnya kalau ada masa akan diceritakan di entry lain seperti Tips Mengingat 20 Perkara Mengikut Susunannya dan Tips Membaca Dengan Lebih Pantas.

Tipsnya mudah saja iaitu link kan Item itu di dalam fikiran dengan gambar yang menarik ( Mental Picture). Lebih lucu dan lawak lebih bagus, Contohnya ini yang eyriqazz Linkkan untuk 10 Pair Benda Yang Berbeza Itu :

1) Twin Tower + Shark = Aquaria di KLCC. Dalam Aquaria ada Shark , dan Aquaria itu berada di KLCC@Twin Tower.
Ada rakan pula bayangkan Shark melompat di Twin Tower.
Ada pula yang bayangkan Shark makan Twin Tower.

2)Shopping Mall + Crane = Shopping Mall tengah dibaiki dengan Crane

3) Grass + Marker Pen = Eyriqazz melukis rumput dengan Marker Pen

4)Stick + Girl = Wanita Cantik tengah Main Hoki (kayu stick)
                    = Kawan punya imagination, isteri rotan Suami dengan kayu stik

5)Moon + Ink = Bulan yang ada mata dan mulut dengan bantuan Ink

6) Watermelon + Marketing = Bean Moreno tengah menjual Water Melon dengan penuh bersemangat

7)Newspaper + Car = Tertinggal surat khabar di dalam kereta

8)Bond + Beach = James Bond tengah berlari di pantai

9) Army + Radio = Askar tengah mendengar radio

10) Shirt + Egg = Birthday Party Zaman Kolej. Kawan kena lempar dengan telur.

Mudah je kan? Mungkin mudah tapi di dalam course itu, ada juga yang tidak dapat mengingati kesemuanya. Saya pun kalau tidak kerana pernah attend Course ni semasa sekolah dulu, mungkin tidak dapat mengingati kesemuanya.

P/s : Apa pula pandangan anda ? Mudah or Susah nak mengingati 10 Benda/Pair Yang berbeza ? How about 20 items? 

34 comments:

  1. Yg penting diri sendiri nak berusaha ke tidak.
    Kalau ada usaha ada cara pula tu, insyaAllah berjaya dan boleh je nak hafal beratus2 benda.

    Tulisan doktor lgi teruk sbnarnya terutama dri segi nk memahami/membaca apa yg ditulis.

    ReplyDelete
  2. menarik gak teknik mengingat
    macam aku...kalau dah hari2 tengok benda yang sama mudah la ingat...

    contohnya url blog...kalau dah hari2 bukak....lama2 banyak url boleh hafal dh

    ReplyDelete
  3. ada tak tips nak ingat content 1 buku? aku nak. supya leh lulus exam. hehehe.

    rasanya ikut org kot, ada yg berbeza cara yg mereka rasakan selesa untuk dpraktikkan.

    ReplyDelete
  4. bagus ni berkongsi.... hmmm colour2 ni mudah nak ingat sikit kan....

    Jom Makan Kek

    ReplyDelete
  5. Good tips untuk mengingat. Tapi selalunya benda yang menarik je senang ingat. Cuba kalau subjek sejarah.. jenuh nak ingat!

    ReplyDelete
  6. blh guna tip2 ni utk students2 aku..hikhik tq bro

    ReplyDelete
  7. sesiapa ada imaginasi kreatif mudah mengingat sebenarnya..mind map ni sgt berguna la utk kita hafal sometin yg complex =)

    ReplyDelete
  8. wah, menarik ni. tips yang berguna! tp kenapa entry bukan last year? kalau tak, mesti sejarah saya dah A+

    ReplyDelete
  9. warna2 mmg ley tgkt kn daya ingatan..
    tp kalo nak jwb exam jenuh plak la nak wat mcm tuh.. hihi

    ReplyDelete
  10. hahahah...lawak je.. tp yg kelakar dan mengarut tu la yg kita senang ingat ;p

    ReplyDelete
  11. memory bro ok je.. cuma kekadang overloaded information...

    dari 2-3word boleh jadi karangan berjela-jela he..23x

    sebab tue time wat peta minda.. bro punye xmacam peta.. or senang cite cam xde pe2 huuhu..tp bile olahkan... org yg dengar pulak pening kepala he..23x

    tp bro hanya mampu ingt dalam 2-3bnde je dalam satu masa... xleh lebih.. melainkan simple task

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  12. good info lah bro...lepas ni boleh buat entry bean moreno si penjual watermelon

    ReplyDelete
  13. @Adziim :betultu bro dan setuju..sesuaikan cara dan tips itu dengan apa yg terbaik bagi kita..hik3...teringat zaman kolej dulu..ramai member yg buat medic..tulisan ble tahan juga cantiknya

    ReplyDelete
  14. @cik eykameow :thanks..nanti saya kongsikan lagi....

    ReplyDelete
  15. @deus X machina :betultu bro..samala juga ngan url blog..melromeo vs eyriqazz mana lebih mudah ingat? redmummy.com vs redmummy.blogspot.com? or cik epal vs chipsmore?faktor ini ada strategi yg berkesan sebenarnya jika dipraktikkan....

    ReplyDelete
  16. @Bb Hussain :yup..ada kaitan ngan mind map juga..

    ReplyDelete
  17. @intanurulfateha (◡‿◡✿) ;hik3,kenapa pening ya?tentu coz saya tak pandai nak explain ni..hik3..takde bakat jadi cikgu kot..

    ReplyDelete
  18. @Kyuubi_85 :1 buku?1 buku takde..tapi bila praktiskan speed reading,mind mapping dan memory training InsyaAllah lebih berkesan..Saya sudah mencuba dengan buku Rich Dad Poor Dad...dan hasilnya memang memuaskan...

    ReplyDelete
  19. @Sharinginfoz :yup,colour menggerakkan otak bahagian kanan..bila kedua2 bahagian otak digunakan,lebih mudah untuk mengingat...

    ReplyDelete
  20. @AISYAH HANI :Hik3..betul tu..saya dulu masa subjek Sejarah...2 tiga bulan sebelum SPM barula study..tuhpun..just cari buku nota yang paling kecil di pasaran@main point dan skema jawapan...Hik3...berhasil juga walaupun dapat A2 je..

    P/s :selalu nak tertido time subjek sejarah...

    ReplyDelete
  21. @x-po :sama2 bro...xpo mmg cikgu yg best..I'm one of ur silent reader actually...

    ReplyDelete
  22. @rasp:sama2lah kita berkongsi...

    ReplyDelete
  23. @CasaBlander :setuju..dulu ada blajar..tapi tak praktikkan..skangni rasa lebih teruja nak praktikkannya..

    ReplyDelete
  24. @syue :hik3,coz baruje attend course ni...

    ReplyDelete
  25. @Eqah Zaque Billetdoux :thanks

    ReplyDelete
  26. @arifeda :hik3..bila nak jawab jawapan..panjangkanlah warna2@mind map itu..bila dah ada main point..mudahla nak huraikannya kan?

    ReplyDelete
  27. ~ ReD ~ :betul2..sampai skang teringat2 warna pelangi... MeK Jenab Kahwin Hanti Beranak Ikan U...Merah Jingga Kuning Hijau Biru Indigo Ungu

    ReplyDelete
  28. @Bro Framestone :hak3..by the way pening skit..bro tu saya ke bro?hik3..kalau saya...thanks for feedback..akan diperbaiki...

    ReplyDelete
  29. @BeaN MorENo :hak3..tapi mudah diingat n catch jugak tajuk tu...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi