November 18, 2010

Angkat Tangan | Hentikan Penderaan Kanak-Kanak

Hari Isnin yang lepas, saya tumpang sekaki kereta Kak Ina KL ke talk Pump Up the Volume , Get On Board, Stop the Child Abuse anjuran bersama oleh ChurpChurp
Saya dan Kak Ina KL

Saya menghadirkan diri bagi mendengar apa kata pakar-pakar dalam penderaaan kanak-kanak dan rasanya ianya bagus bagi saya yang baru saja menjadi bapa kurang dari 2 tahun. Walaupun bapa muda (25 tahun), ilmu perlu dilengkapkan? So, talk ini menarik hati saya untuk turut serta.

Angkat tangan, Hentikan Penderaan Kanak-Kanak
Let's Get On Board. Register and Say No to Child Abuse 
Every Hand Count
Datang Awal, dapat 2 Voucher Starbucks, boleh bawa Alisya n Mama ni
Datin Paduka Marina Mahathir antara yang turut join forum

Antara informasi dari talk ini yang boleh saya kongsikan adalah "Penderaan datang dari pelbagai jenis, rohani dan jasmani", Child Abuse did not come from poor family only, dan pelbagai lagi. Tersentak seketika, masih banyak yang perlu saya pelajari rupanya. Bukan senang jadi ibu/bapa ni kan?

Soalan dari Niki Cheong

Soalan yang begitu bagus dari Niki , How to Stop Child Abuse in School i.e. from Teacher? Oh, tak sangka ada juga penderaan mental dari Cikgu kepada anak-anak murid ya. My wife, plz don't do that ya.

Eyriqazz, Kak Ina KL dan Niki Cheong

Overall, it is a good talk. Jadi, sebagai rakyat yang prihatin jomla sama-sama register ,setakat hari ini baru 6,058 hand di website itu, target asal 100,000 . Jom sama-sama sertai di sini : http://www.uniteagainstabuse.my/register .Ianya ambil masa kurang 10 minit tapi begitu berharga tanda sokongan anda. Bukan kena bayarpun kan?

***Antara penderaan ke atas kanak-kanak adalah kurangnya masa bersama mereka especially bila both bekerja, anak-anak perlukan tumpuan, bila ibu bapa semakin sibuk, mereka akan mula mencari jalan lain dan timbulnya gejala sosial yang semakin berleluasa.

*** It take a Small step to make a Bigger Step. Make it Count. Let's Join together , I already put my hand there, it's is ur turn now :  http://www.uniteagainstabuse.my/register

7 comments:

  1. joooom bro!!
    benda macam ni sy memang suke

    ReplyDelete
  2. ok bro.
    saya pergi support skarang juga!

    ReplyDelete
  3. aku dah register sebagai tanda sokongan bro.. yg belum tu apa kata register cepat

    ReplyDelete
  4. yeap.... semoga aktiviti kesedaran sebegini diteruskan.... ;-p

    ReplyDelete
  5. wow!! beshh, yebbit mmg suke laaa. yebbit pnah buat proposal psl child abusemnt ne. huuu. ;))

    ReplyDelete
  6. @joegrimjow:jom,benda yang elok,elokla kita follow kan?

    @noorafzan :cool n thanks..

    @myvitrd@ tn.punya :cpt2 register..every hand count...

    @hazman aka species1980:setuju bro...

    @CikLilyPutih:cool..

    @yebbit + . + :jom join..eh,nice la nickname yebbit..apa maksudnya?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails