November 29, 2010

(Gambar) Kenderaan Terbakar Kemalangan JalanRaya Lebuhraya PLUS | Gopeng-Simpang Pulai

Dalam Perjalanan pulang dari Cameron Highlands ke KL semalam, kami menyaksikan kenderaan terbakar di depan mata kami , rasanya kerana kemalangan jalanraya yang berlaku di Lebuhraya PLUS antara Gopeng ke Simpang Pulai. Memang tengah marak apinya, inilah gambar yang sempat diambil oleh isteri :

Api tengah marak ( terasa bahang panasnya bila lalu kot tepi kenderaan itu)
Sebelum sampai
Jalan menuju ke Simpang Pulai memang jem habis, rasanya kereta tidak bergerak lebih dari 4KM..

Semasa singgah berhenti makan di R&R Tapah, terdengar orang cakap-cakap, katanya 4 kenderaan yang terlibat dalam kemalangan tersebut. Tak pastila pula apa nasib mereka yang terlibat kemalangan itu, cuba seach berita online, namun tidak jumpa pasal kemalangan ini. Sedih sangat bila tengok gambar kenderaan terbakar itu.

Yup, kemalangan tidak mengenal mangsa. Namun lebih dari 90% kemalangan jalanraya disebabkan atas kecuaian manusia. Pesanan saya buat diri saya dan semua, berhati-hatilah ketika memandu, Ingatlah Orang tersayang. Biarlah memandu slow cam saya di jalanraya (within the speed limit), biar sampai ke destinasi ditujui.

P/s : Betulke faktor minyak RON 95 yang sibuk diperkatakan kini antara faktor penyumbang peningkatan kenderaan terbakar akibat kemalangan?

***Sudah ada link/feeder entry pengomen terhangat di setiap bawah entry (trial version), akan diupdatekan dan diubah dari masa ke semasa sebagai tanda penghargaan buat pengomen setia/terpilih. Thanks dari Eyriqazz

21 comments:

  1. saya ada kat tempat kejadian. menghala ke utara. sempat snap. :)

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=715489&l=ea0b9557f3&id=100000224586897

    ReplyDelete
  2. uisshh..simpang pulai kat area umah saya tu, seram nyer!

    ReplyDelete
  3. Ramai yang mengatakan bahawa ron 95 boleh menyebabkan kereta mudah terbakar.. Wallahualam

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  4. uit~~btoi ka sbb ron95??
    da la pakai minyak cap tu..=(

    ReplyDelete
  5. selalu bc blog abng syam ondscene... katanya bukan ron95 yg jd punca.. mana2 bahan api pun boleh sebabkan pnca kebakaran...

    ReplyDelete
  6. yuppp biase la, x kn nk salahkan minyak kot, name pon minyak mesti la akan terbakar :P

    Terkini : Blog Pilihan Malaysia 2010 | Burger Daging Ular

    ReplyDelete
  7. malang tidak berbau..so cepat2 lah insured kan diri..jgn tangguh2..

    ReplyDelete
  8. nauzubillah. paling penting kena berhati-hati lebih2 lagi musim hujan nie.

    ReplyDelete
  9. ron 95 blh sbbkn kebakaran ke?dhla pkai minyk tu skrg

    ReplyDelete
  10. Saya otw balik ke KL mlm smlm. Masa lalu kat tmpt kejadian.. api dh padam pun.

    Bila jem begini, mana2 pemandu yg x sabar tu selalu saja guna emergency lane. Semalam punya la byk ambulan susah nak lepas untuk ke tmpt kejadian.

    ReplyDelete
  11. #Jard The Great:sayapun guna Ron 97...nasihat dari pemandu lori minyak Shell masa kije pam minyak beberapa tahun yg lepas..

    #ed shahir:oh,bro pun ada?nanti singgah..

    #Ieda Al-Habsyi ;byk juga kan kemalangan dan berlaku di area simpang pulai tu kan?

    #honeyvsbee:thanks..

    # ProfHariz :haah,itulah yang saya dengar.tapi byk pihak menafikan terutamanya kerajaan...

    #yellowie roses:oh,tak pastila betoi ke tak...masa pi kursus bomba last time,ada tanya pasal ni,bomba ckp tak betoi...cuma,mmg dia sarankan buat kajian pasalni..coz,peningkatan mendadak kes kemalangan kenderaan terbakar...

    #cahayachenta ;setuju..cuma kandungan minyak nya pun antara faktor ..i.e. between ron 95 n ron 97,mana satu yang lebih cepat terbakar?my friend told me it ron 95..minyaknya lebih panas..tak pastila betoike tidak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takot lak aih..dala pakai minyak tu..

      Delete
  12. #suffer8zine:betoi2..cuma dalam kebakaran ni,beberapa saat boleh menjadi penentu hidup dan mati..

    #gEe :setuju..gee dah ada di KL ke?bila boleh jumpa nak discuss kembali?

    #zirconia:yup,jgn cepat tidak sabar dan mau sampai ke destinasi..

    #stormz:oh,tak pasti bro..kena tanya yang lebih pakar..cuma masa saya kerja pam minyak,pemandu minyak tu sarankan pakai sekurang2nya ron 97..lebih stabil dan berkualiti..

    #Ina;setuju..berpegangla pada,biar lambat,asal selamat..jangan biar cepat,tapi....fikir2kanlah

    ReplyDelete
  13. Kebanyakan kereta memang memadai pakai RON 95 (benda ni boleh tengok dalam manual kereta masing-masing, bahagian bahanapi yang disyorkan)
    Kalau pakai 97 kira membazir la tu...

    ReplyDelete
  14. huhu kesiannya... ;(

    bro.. macam mana bro buat link feeder tu. ajarkan boleh. nak buat jugaklah. sbg tanda hargai pengomen setia.. :)

    ReplyDelete
  15. aku ada dengar pasal ron95 ni..tapi takda bukti sahih lagi yg kata mudah terbakar.. jgn buat aku takut eyriqazz..aku pon pakai ROn95 juga.. apa pon hati2lah dijalan raya

    ReplyDelete
  16. #GreenLava :tepuk dada tanya selera..ourself,we don't mind paying higher amount for the better quality of petrol..plus...suggestion itu datang dari pakcik yang bawa lori minyak itu sendiri..

    #Anna Boleyn :tuhla kan?ohh,pasal feed tu..anne boleh :

    Add Gadget>Feed>Feed URL (url etc,nanti dia akan automatikkan feednya)..done,mudahje kan?saya ingatpun susah juga dulu

    ReplyDelete
  17. fuhh..nasib baik tak ke Cameron, kalau tak mesti boleh sabar dlm jem tu...

    ReplyDelete
  18. #myvitrd :tuhla, takde bukti sahih..cuma bomba tu pun cadangkan buat kajian pasal ron 95 n ron 97...

    #Watie Rose :oh,yang jem teruk menghala ke sana..kalau pi cameron time tu memang masak la

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi