January 26, 2011

Muslihat PTPTN|Aduan dibuat kepada Biro Pengaduan Awam

Biro Pengaduan Awam/Public Complaints Bureau Jabatan Perdana Menteri

Entry Permohonan PTPTN Pertukaran Kos Pentadbiran dari 3% Kepada 1% (UJRAH) Diluluskan dirujuk dan akhirnya saya mengambil keputusan/tidak berpuas hati dengan muslihat PTPTN ini dengan membuat aduan kepada :

Biro Pengaduan Awam, Jabatan Perdana Menteri

Honestly said, biro ini antara badan agensi kerajaan yang saya kagumi. Begitu profesional dan cekap menjalankan tugas, respons pun pantas. Saya pernah membuat aduan berkenaan kelewatan bayaran balik Income Tax terlebih bayar LHDN dan tiada respons dari JAKIM berkenaan Status Halal Old Town White Cafe dan dengan bantuan Biro pengaduan Awam, respons positif dan saya berpuas hati.

Main point aduan saya adalah berkenaan dengan bayaran balik dan juga potongan gaji melalui LHDN. Kita tengokla apa pula jawapan yang akan diberikan oleh PTPTN nanti, i will update disini nanti bila menerima jawapan dari mereka. This is our right and we have to fight for it. Jangan ingat mudah nak memperkotak katikkan kami. Kos sara hidup makin meningkat dan mahu menekan lagi? No, no, I won't let this time happen to our family.

Small step will make a bigger impact if we work together on that. Wish me luck.. Saya anti sebarang Muslihat dan sesuatu yang semakin menyusahkan pengguna.

25 comments:

  1. harap usaha iman ni membuahkan hasil dan dpt bantu kita sume. tq kerana mengambil lgkah proaktif ini.

    ReplyDelete
  2. diharapkan masalah2 mcm ni cepar selesai, kalau x ptptn juga yg rugi, student ragu2 nk pinjam

    Terkini: Cara Mengesan Lelaki Itu Teruna Atau Tidak

    ReplyDelete
  3. Tindakan bijak!!nanti jgn lupa update tau..nak tau gak pe ptptn reply~

    ReplyDelete
  4. tak sabar nk tunggu keputusan aduan awk ni. sy br je dpt tawaran penukaran pinjaman ni tp tp x submit lg agreement.

    ReplyDelete
  5. miza ada baca entry pasal muslihat PTPTN ni dekat blogger-blogger lain. Dulu ada juga apply penukaran kepada sistem ujrah ni sampai sekarang tak boleh. tktau napa. dan sekarang bila jadi camni rasa tkmau tukar lak. heheh

    ReplyDelete
  6. thanx eyriqazz sb mewakili kami-kami ni...mmg sgt x puas hati dgn helah ni...
    kos pentadbiran yg melampau dan x masuk akal...

    ReplyDelete
  7. tahniah..good move...waiting for the updates.

    ReplyDelete
  8. tahniah bro EYRIQAZZ...

    1st time dgr ttg "Biro Pengaduan Awam"... lepas ni senang la nak buat aduan...

    ReplyDelete
  9. mantap bro.. sistem ujrah nie da diulas oleh ustaz zaharuddin.. byk penipuaan.. yg dgr cite pon sgt2 terkejut..

    elakkan setuju dgn ujrah nie..

    ReplyDelete
  10. saya punya permohonanpun tak lulus.
    hampeh je.

    ReplyDelete
  11. Bagus bro, kita semua patut ada kesedaran macam nih dari terus ditindas dan ditekan,, Nanti update tau! Pojie pun ada a few emel ke badan kerajaan yg xreti2 nak reply nak gak la anto sini

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  12. bagus la eyriqazz :) sokong sgt..

    ReplyDelete
  13. As for me i will gather all the info needed from Majlis fatwa,

    PTPTN tidak mengikut apa yg disarankan ATAU Majlis fatwa tak habis kaji formula tetapi dah luluskan Sistem ujrah tuh.

    Will let u know the outcome!

    ReplyDelete
  14. sudah tentu mereka akan gunakan muslihat lain, seperti yang saya nyatakan di blog sy yg bertajuk:
    PTPTN: Helah dalam Sistem Ujrah

    mereka gunakan ilmuwan agama utk memenangkan hujah mereka, walhal perkara tu jelas diharamkan oleh Allah SWT.

    antara 'ilmuwan agama' yang memenangkan hujah ujrah ptptn ni adalah ustaz yg dicanang sbg 'pakar ekonomi Islam', iaitu Ustaz Zaharuddin Abd Rahman. Mohon hati2 dgn dia ni

    ReplyDelete
  15. steady la boss.. hihi..
    kami sokong.. chaiyokkk~~

    ReplyDelete
  16. x sabar nak tahu selanjutnyaaa.. sebab saya pon dah mohon sistem ni... nak tahu baik buruk nya...

    ReplyDelete
  17. thanx for dropping by my blog.Syabas kerana ambil langkah sebegini dr ktorg yang taktau nak buat apa ni.heheh..x sabar nak tggu respons ptptn..

    ReplyDelete
  18. Honestly, saya pun x berpuas hati dgn PTPTN.. Saya x boleh dpt promotion jadi marketing exec Pasal dorang black-listed kan saya dlm immigration..

    ReplyDelete
  19. GREAT !!! WE ARE ALWAYS IN FRONT WITH YOU !!!

    For those who really still arguing with this issues pls sit down and do a simple math calculation on how PTPTN repayment methods! (kan semua graduated..xkan nak kena ajar)

    REMEMBER..even though PTPTN looks like very clean..very berhati rakyat..I could say that is BULL@#$%! lets take a look below:
    (taken from PTPTN website/calculator)

    Ujrah = 1%
    Total loan = RM28,000.00
    Tenure 180m (15yr)
    Thus, 1% devided by 12mth = 0.083%/mth
    then, 0.083% x RM28,000.00 = RM2,333.00 (still looks ok...)
    THEN U ARE DEATH !!! see below
    PTPTN calculators,
    RM2,333.00 x 180mnth (5yr)
    = RM 42,000.00 !!!!
    ITS DOUBLE OUR LOANS!!! DO NOT SIMPLY AGREED WHEN U SEE 3% DEDUCTED TO 1%..DO THE MATH!

    Regards,
    Malaysian's Engyneur (fahmi85adtech@gmail.com)will support you!

    ReplyDelete
  20. i think ur math is wrong.
    based on the ujrah agreement it should be (PEMBIAYAAN YANG DILULUSKAN (baki pada Jun 2008) X 1% SETAHUN X TEMPOH BAYARAN BALIK)= 28000x0.01x15 = 4200.00. so total RM28000 + RM4200 =RM32200.00.
    If considered baki pada Jun 2008 = RM28000.00.
    The MAIN issue is: Never paid PTPTn until Jun 2008, of course the (PEMBIAYAAN YANG DILULUSKAN (baki pada Jun 2008)become more higher than actual loan. so more interest la. another issue, if dah bayar sikit pun, then try buat calculation, smthing wrong wit this ujrah. U'll find total repayment more HIGHER than 3% scheme. regards.

    ReplyDelete
  21. respek bro ada usaha fight for your right yang mana kebanyakan orang kita ni lebih kepada follow the flow, dah lepas sudahla, malas nak fikir

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails