August 2, 2011

Apakah Nasib Danga Bay?

Bulan lepas sempat bercuti di Johor Bahru. Antara tempat yang sempat kami terjahi adalah Danga Bay. Ini destinasi wajib kalau terjahi Johor Bahru. Suasana cool dan ala-ala funfair .

Kapal .Oh, bilakah dapat beli satu ni?Hik3..
Keretapi Danga Bay. Tak sempat nak bawa Alisya naik
Ni Restoran bergerak kalau tak silap.Perbetulkan kalau silap.Or Cruise?
Dah serik dah naik basikal ni. Mahal giler .RM40 untuk sejam. Dahla kena kayuh sendiri
Alisya dan Abah Tok
Danga Beach. Jom terjah
Funfair.Funfair.


Part yang paling mengecewakan, tempat/lokasi berniaga yang biasanya kami terjahi untuk membeli souvenir dan makan-makan, sudahpun dirobohkan. Disinilah biasanya kami beli souvenir,keychain,fridge magnet,pekena otak-otak Johor dan Ikan Bakar Johor. Kecewa, ianya sudah dirobohkan. Kawan adik ipar yang menetap di Johor Bahru cakap, tempat itu akan didirikan kondominium. Yang mengecewakan lagi, mostly yang bakal membeli adalah Singaporean. Umm, adakah Johor Bahru akan jadi "anak angkat" Singaporean?

Yang menanggungnya sudah semestila penduduk setempat/rakyat Malaysia. Yup, Danga Bay berada di kawasan Iskandar Malaysia . Mostly yang invest untuk Iskandar Malaysia adalah Singapore. Umm, adakah Johor Bahru akan menjadi "hak milik secara tidak rasmi Singaporean"?. Umm, baru saja ditewaskan oleh Singapura untuk kelayakan Piala DUnia, melihat sendiri dari sudut pelancong ke Johor Bahru, umm, entahla...

Terjahi Johor Bahru banyak Singaporean especially di JB City Square. Natijahnya, kos sara hidup yang semakin meningkat coz purchasing power rakyat singapura yang lebih tinggi. Umm,Apakah nasib Danga Bay dan Johor Bahru agaknya ya?

19 comments:

  1. pernah sampai sini tapi waktu malam..

    ReplyDelete
  2. aku tak pernah sampai lagi ke danga bay.. macam suram aje tgk gambar2 tu..
    http://shakiddo.blogspot.com/2011/08/1001-wajah-seorang-anak.html

    ReplyDelete
  3. betul tu eyriqazz..tunggu masa je ni.saya bakal jadi warga JB..rasa tak sanggup nak duduk situ

    ReplyDelete
  4. lawa gambar kapal tu..nak amek bleh..hehe....=)

    ReplyDelete
  5. betol bro..seriusoly ayie dok johor ayie tahu ah sikit2..and then brng pon mahal sebb mostly rakyt singapore membeli belah dimalysia..so, eniaga agk naikkan harga untuk brng2 tu...

    ReplyDelete
  6. Betul ! Time ida pergi dah roboh semua tu.. Bulan Jan2011~ Tak best betul !!

    ReplyDelete
  7. yeap... kesian la kat peniaga kita kat sana... anyway malaysia kalah kelayakan PIALA DUNIA .... Kelayakan OLIMPIK UJUNG bulan depan baru diorang main....hohoho

    ReplyDelete
  8. .. ada yg mengatakan danga bay dh dibeli oleh singapura.. tp xpasti betul ke x.. dan hr tu dlm paper kerajaan johor ade ckp nk jadikan danga bay sbg tmn rekreasi tp xpasti mne 1 btol ..

    hr tu saya ada lalu di danga bay memg suram sgt! festive street yg dulu meriah kini dh kosong, rumah limas pun mcm dh x dijaga ..

    harap2 pas ni ada pihak berkuasa tempatan yg amik perhatian psl benda ni..

    ReplyDelete
  9. org kite x mampu nk bli... nk wat mcm mane... tgk je la....

    ReplyDelete
  10. dengar kata danga bay dah x sebest dulu...sedih lak dengar...

    ReplyDelete
  11. alaa.. br nak gi danga bay.. hu3..

    ReplyDelete
  12. tuw lae.. orang luar pon terasa kan? lagikan org johor... memang pon jhr dah macam 2nd house singaporean je.. apa taknya kalu kat bp, sumer rumah tesergam ngan keta berbijik2 org singapore punya aa .. kalu bab danga bay, ya ke dah roboh gerai2 sana? almaklum gerai x standard ngan kondo... macam aa kera di hutan disusukan...

    ReplyDelete
  13. Sedihkan bila jadi cenggini..
    Kenapa menganaktirikan rakyat tempatan & agungkan rakyat luar....huuuu

    ReplyDelete
  14. saya pun ada buat entry pasal Danga Bay ni..mmg agak lesu la tempat ni

    ReplyDelete
  15. dah lama tak g sini bro.. walaupun aku orang johor.. hehehe

    ReplyDelete
  16. urm sbgi anak kelahiran johor sangat tak suka kereta s'pore or orang s'pore masuk johor sebab mereka kbnykan kurang adab grr,,

    hope kerajaan dapat buka mata besar-besar kan T_T

    ReplyDelete
  17. lamanya tak pergi danga bay ni.. masa baru-baru bukak dulu punyalah happening..

    ReplyDelete
  18. sedih sedih sedihh..! saya pun anak jati johor. pernah beberapa kali ke Danga bay.. singgah makan kat situ makanan mahal2..! air segelah boleh cecah RM5 walaupun dari kedai2 bukan beraircond dan kerusi open air jek..

    sebabnya.. kuasa membeli singaporeann.. Rm5 baru macam RM2.5 bagi diaorang... memang sadiss..!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails