October 28, 2011

Kredit Kad | Ah Long Yang Sangat Senyap


"Kredit Kad | Ah Long Yang Sangat Senyap" - Bean Moreno-

Jom tengok komen terpilih, apa kata readers berkenaan " Say No to Credit Card"

kena ada satu - at least...
untuk emergency mcm masuk hospital... klu pegi hospital gomen... ok la... klu private dia minta deposit... mana nak cari masa tu... - EjaMaria-

selama mengenal dunia pekerjaan hampir 5 tahun ni, belum pernah terfikir nak guna kredit kad. Alhamdulillah hidup masih lg mewah tanpa terasa beban hutang. pucuk pangkalnya kita kene pandai mengawal perbelanjaan. For emergency case, sy ada simpanan khas tuk emergency jer. thrugh debit card. tak payah pening kepala - Syuq-

kalau ada pilihan lain, better say no to credit card. pada awalnya memanglah niat untuk guna credit card pada masa kecemasan. tapi jika salah percaturan, masalah besar pulak menimpa.

yang penting: educate diri untuk kawal perbelanjaan. - Azelyusoff-

kredit kad adalah sejenis leverage..it is our choice to use it at our favor atau abuse it. kredit kad membawa keburukan kalau kita tak pandai nak manage penggunaannya..

apa pun pada saya kredit kad adalah keperluan jugak zaman sekarang..tapi kalau tak pandai nak manage baik jangan guna.. - Rai

BANYAK KEBURUKKAN KALAU TAK PANDAI NAK MANAGE KAD KREDIT NI .. BOLEH JADI MUFLIS

sebagai salam seorang pengguna kad kredit sejak tahun 2007 memang banyak bawa keburukkan dari kebaikkan.. kebaikkan kalau kecemasan leh guna untuk buat bayaran.. tapi keburukkan bila dah terlupa dan terlalu taksub shopping berlebihan.. GAJI UNTUK SEBULAN SEMUA HANYA BAYAR KAD KREDIT JE.

Pengalaman mengerikan apabila Gaji sebulan saya di Tahan dan terpaksa dipotong semuanya gara-gara Kad kredit tertunggak tidak dibayar..

Baki yang di tinggalkan hanya RM1 sahaja.. nak makan apa kalau duit tinggal RM1 untuk satu bulan..

SETUJU dengan EYRIQAZZ " Say No to Credit Kad"" - Myvitrd -

saya ada satu kredit kad,untuk kemudahan beli tiket flight.Tapi malangnya saya di antara yg tak bijak mengurus..setakat ni saya bayar minimum je tiap2 bulan..hmmmmm - Norinaomar -

kredit kad ni mmg berhantu. salah guna, padah menunggu..

tapi kalo bijak mengawal, insyaAllah selamat.. - JMR -


Tepuk dada,tanya selera. For me, berdasarkan pengalaman, tak ramai yang mampu menahan temptation kredit kad dan membuat pembayaran secara penuh setiap bulan. Enough Said, Mencegah Lebih Baik dari Mengubati...Jangan jadi salah seorang yang terbeban dengan hutang kredit kad.

12 comments:

  1. Betullah,siapa je yang boleh menahan kehendak nafsu..
    Mujurlah saya punya punya credit limit tak sampai RM5K
    ada sesetengah bank tawarkan extra credit limit untuk pengguna yg bayar on time,tu lagi bahaya!

    ReplyDelete
  2. mencegah lebih baik dari mengubat...kenyataan terbaik!!!
    hehe

    tp,

    mencegah tu la paling payah dan jarang org buat berbanding mengubat..

    bak kata org,

    dah terhantuk baru terngadah...(mmg la terngadah lepas terhantuk, slagi tak terhantuk, slagi tu la tak hengat dunia....lol)

    to my blog - Acapsuur (>,<)

    ReplyDelete
  3. bagi aku la, kalau org yg xpandai manage kewangan die, baik xpayah guna kredit card ne.. anti hujaung bulan mampos nak kena bayar sumenye. hehe.. silap2 anti leh diishtihar muflis.. hhehehe

    ReplyDelete
  4. say no to credit card. ada kebaikan dan keburukkan sebenarnya credit card. selalu jugak cakap dgn ayah, kurangkan guna credit card, takut makan diri sndri lak, hehe

    JOM BACA & KOMEN : Pilihan IPTA / IPTS Untuk Pelajar Lepasan SPM

    ReplyDelete
  5. Aku pun pernah terjebak dgn kurang bijak mengunakan kredit kad.Alhamdulillah semua debts dah settle.

    ReplyDelete
  6. pengalaman menjadi pengajaran. tapi jangan sampai muflis dah.

    ReplyDelete
  7. me pun x pernah lagi ada atau apply kad kredit sebab takut terbeban dengan hutang . Alhamdulillah ofiz hubby kuarkan GL bila masuk hospital swasta.

    ReplyDelete
  8. Benda apa sekalipun kalau kita tak dapat handle, baik tak payah. Kayuh basikal sekalipun kalau kita tak pandai, boleh sebabkan kemalangan.
    Kad kredit ni hanyalah a tool. Kalau tak pandai guna, nahas.

    ReplyDelete
  9. Aku sekarang dalam proses manage semua kad kredit aku.. mana yg patut aku potong aku dah potong.. sekarang tinggalkan 1 je untuk kecemasan.. kad berhantu ni.. :-)

    ReplyDelete
  10. totally agree.. memula pakai nak kumpul point.. tak sangka akhirnya pakai dah tahap mcm nak kumpul charge interest uhuhuhuh..

    sekarang dah insaf. dah buat balance transfer & lock interest bank. Lepas pakai CC make sure the next month bayar habis..! uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  11. biar la saya x pkai credit card pon..

    ReplyDelete
  12. btul2..stuju sngt.klu tk reti nk urus..jgnlah guna krdt kad.mgkin sblum guna..tk nmpk sngt keburukannya..bila dh guna,baru tahu.mcmana bebannya.tiap2 bulan hbis duit wat bayar hutang kredit card je..mkin lama,makin bnyk..klu tk guna..rugi jugk..cas tetap di kenakan.ramai jgk yg wat personal loan semata2 nk settlekan kad kredit..tmbh plk lagi hutang ngn bank..adoiii...klu rasa tk terdesak sngt,dan rasa tk berape nk mampu..jgn gunalah kad kredit.membebankan..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi