October 31, 2011

Respekla Sama Lu Jiran


Semalam Jiran Eyriqazz kahwin. Berbangsa Cina. Dah lama membujang duduk sorang-sorang. Tak sangka pula tetiba kahwin. Tak jemput jiran sendiri pulak tu. Hik3, just kidding. Orangnya memang kaya, ada kereta Mercedes, kerja pun bestt...

Yang membuatkan eyriqazz respek sama dia adalah time dia buat Majlis Makan Kahwin.Simple je. Buat di Kondo eyriqazz tinggal di tepi2 balkoni tu. Sewa catering simple2, letak kerusi. Jemput saudara mara,rakan2 makan2.Gambar2pun ambil sendiri, takdelah nak tempat photographer mahal-mahal. Meriah tetap meriah, jemputan tetap ramai yang hadir.

For me, ini bukannya kedekut tapi berjimat. Nak buat apa buat majlis kahwin grand-grand tapi hutang kahwin anak dua tiga pun blom habis bayar? (tunjuk jari kat diri sendiri, walaupun majlis kahwin takdela grand,hutang kahwin sampai skang tak habis bayar).  Memang patut ditukar pepatah melayu ini "Biar Mati Anak, Jangan Mati Adat". Adat perkahwinan yang memberatkan pihak lelaki especially ( Ranjau Kewangan Seorang Lelaki Untuk Berkahwin) .Patutla semakin ramai yang melewatkan perkahwinan dan gejala buang anak, maksiat semakin berleluasa. Nak kahwin payah, tak tahan dengan godaan nafsu, banyakla perkara yang buruk terjadi.

P/s : Seronok dengar cerita Abang Ensem time dia nak kahwin n ranjau dia untuk berkahwin especially part kewangan, memang saya respek habisss..Umm, nak saya ceritakan ke? Abang Ensem, boleh cerita ke?

13 comments:

  1. orang sekarang bila nak kahwin, jadikan artis sebagai idola..semua nak grand punyerrr

    ReplyDelete
  2. Ceritalah bro.. nak dengar juga ni.. hehehe

    ReplyDelete
  3. setuju sgt2. kdg2 tu anak yang nak kahwin tu, nak buat simple2 je. mcm mjlis jiran bro tu, tapi mak ayah pulak yang tanak buat mcm tu. klau ley nak ikut adat sebab tkut org ckp bukan2. ish2. ckp je pasai kahwin, kpale mule pusing nk cari duit

    ReplyDelete
  4. Terkena kat aku jugak...
    Tue la.. Sampai skrg hutang kahwin tak abih lagi..
    Ruginya tahu tentang pengurusan kewangan lambat sgt..

    ReplyDelete
  5. hm orang sekarang nak grand sehari tapi papa berpuluh tahun haha

    ReplyDelete
  6. kebanyakkan chinese akan buat majlis yang grand. Ada yang spend hundred of thousands.

    ReplyDelete
  7. me dulu main kutu bulan2 dekat rm700 sebulan :p semata2 nak cepatkan majlis kawen.hehehe

    ReplyDelete
  8. wahh..jarang chinese macam tu.. sbb kawan2 chinese saya semuanya pre-wed punya photo pun dah 5-6 ratus..biasanya makan2 tu diorg buat lewat sikit..tapi grand gila.. yg datang pun kenalah prepare angpow besar.. ada jugak yg buat kecil2 lan..tapi lebih kepada 2nd party..yg grand pun buat jugak..hehehe..

    ReplyDelete
  9. aku kawin terpaksa jugak buat loan cikit.Alhamdulillah dah abis bayar tapi rugi la jugak.interest tu bagi macam tu je kat bank.alahai...

    ReplyDelete
  10. cer citer pasal abang ensem cer citer....

    ReplyDelete
  11. AE pakai hensem dia jer. zero money down

    ReplyDelete
  12. perjalanan selepas majlis kahwin tu lebih pjg & lebih penting...bersederhana kan lebih baik :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi