October 27, 2011

Say No to Credit Card


Saya mula menggunakan kredit kad semenjak saya berusia 21 tahun (zaman belajar) sehinggalah sekarang. Rasanya sudah lebih 10 jenis kredit kad yang saya gunakan sepanjang 8 tahun ini. Balance transfer, easy payment dan pelbagai lagi sudah saya praktikkan.

Umm,pandangan peribadi, especially di zaman ini apabila kos sara hidup semakin meningkat, kredit kad lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan. Sayapun bercadang untuk cancelkan satu kredit kad dan remain gunakan satu kredit kad in case of emergency.

Buat pengguna yang tiada kredit kad, pandangan saya " Say No to Credit Kad". Ianya musuh di dalam diam yang menghakis sumber pendapatan.

P/s : Apa pula pandangan anda, Adakah Kredit kad lebih banyak memberikan kebaikan or keburukan?

30 comments:

  1. kena ada satu - at least...
    untuk emergency mcm masuk hospital... klu pegi hospital gomen... ok la... klu private dia minta deposit... mana nak cari masa tu...

    ReplyDelete
  2. Hnmmm.. Bagi pendapat sy yg tiada KK ni.. Tiada apa kebaikan pun selain dpt membeli diluar kemampuan dan berhutang.

    ReplyDelete
  3. selama mengenal dunia pekerjaan hampir 5 tahun ni, belum pernah terfikir nak guna kredit kad. Alhamdulillah hidup masih lg mewah tanpa terasa beban hutang. pucuk pangkalnya kita kene pandai mengawal perbelanjaan. For emergency case, sy ada simpanan khas tuk emergency jer. thrugh debit card. tak payah pening kepala

    ReplyDelete
  4. my opinion..satu kad dh cukup..lg elok guna maybank 2card amex and master coz satu tax RM 50 setahun aje . 2 kad satu tax :p

    amex tu sekali pakai dapat 5x point..so kat situ dah best..slalu redeem barang :)

    lg satu boleh buat easy payment 0% interest..sy beli laptop pon pakai installment 0 % kat lowyat..peti ais, tv mcm2 la

    kredit kad ni ok kalau kita pandai manage and lagi satu byr full...elakkan kene interest yg x patut tu....

    ReplyDelete
  5. mula2 mmg taknak pakai credit card.. tapi terpaksa menggunakan bagi membeli keperluan. namun tidak pernah lewat bayar... itu sahaja

    ReplyDelete
  6. kalau ada pilihan lain, better say no to credit card. pada awalnya memanglah niat untuk guna credit card pada masa kecemasan. tapi jika salah percaturan, masalah besar pulak menimpa.

    yang penting: educate diri untuk kawal perbelanjaan.

    ReplyDelete
  7. saya hanya guna utk bayar premium insurans tapi kebelakangan ni mula rasa terbeban....sedang menyusun semula kewangan.
    same as u said...yg belum guna tu better jangan mula.

    ReplyDelete
  8. kawan ramai yang dokr racun suruh pakai credit card...mudah untuk outstation katanya...tp sampai sekarang saya still pertahankan tak nak pakai credit card...takut tak disiplin, abis susah nanti...

    ReplyDelete
  9. Saya ada 1 je..tupun dah tutup..mmg musuh ketat ni..

    ReplyDelete
  10. su ada 3, tapi yg 2 tu tak aktivate pun. takut kad byk2. nak swipe senang je, nak membayar tu, huhu, pening kpla.. tak mo hutang byk2, nanti mati, sape nak byr.. satu ok la, in case emergency :-)

    ReplyDelete
  11. kredit kad adalah sejenis leverage..it is our choice to use it at our favor atau abuse it. kredit kad membawa keburukan kalau kita tak pandai nak manage penggunaannya..

    apa pun pada saya kredit kad adalah keperluan jugak zaman sekarang..tapi kalau tak pandai nak manage baik jangan guna..

    ReplyDelete
  12. Baru kerja 2 tahun. Belum ada kredit kad. Harap tak akan guna kredti kad smpai bila2.... tkt jugak dengar pgalaman org pasal kredit kad ni..

    ReplyDelete
  13. dah pakai 2 tahun.....tapi tak abis abis bayar bulanan nya...perg....dah serik aku....

    ReplyDelete
  14. sangat setuju Credit Card tu Ah Long yang sangat senyap

    ReplyDelete
  15. tak pernah ada kad kredit...
    bebas dari masalah!
    :)

    ReplyDelete
  16. BANYAK KEBURUKKAN KALAU TAK PANDAI NAK MANAGE KAD KREDIT NI .. BOLEH JADI MUFLIS

    sebagai salam seorang pengguna kad kredit sejak tahun 2007 memang banyak bawa keburukkan dari kebaikkan.. kebaikkan kalau kecemasan leh guna untuk buat bayaran.. tapi keburukkan bila dah terlupa dan terlalu taksub shopping berlebihan.. GAJI UNTUK SEBULAN SEMUA HANYA BAYAR KAD KREDIT JE.

    Pengalaman mengerikan apabila Gaji sebulan saya di Tahan dan terpaksa dipotong semuanya gara-gara Kad kredit tertunggak tidak dibayar..

    Baki yang di tinggalkan hanya RM1 sahaja.. nak makan apa kalau duit tinggal RM1 untuk satu bulan..

    SETUJU dengan EYRIQAZZ " Say No to Credit Kad""

    ReplyDelete
  17. Aku dah lama guna Debit card je.

    ReplyDelete
  18. i pun ada satu je.. in case of emergency..

    ReplyDelete
  19. MDT memang tak berjodoh dengan kredit kad :)

    ReplyDelete
  20. saya ada2 kredit kad...for me..satu dah cukup in case of emergency...ingat nk terminate jugak se nnt

    ReplyDelete
  21. saya ada satu kredit kad,untuk kemudahan beli tiket flight.Tapi malangnya saya di antara yg tak bijak mengurus..setakat ni saya bayar minimum je tiap2 bulan..hmmmmm

    ReplyDelete
  22. KEBURUKAN kalau pakai banyak2.. kebaikan kalau just pakai 1..

    zr start pakai masa gaji lebih rm1500.. tu pun ambik limit rm2k sahaj , x nak bnyk2.. alhamdulillah ok je.. tu pun diorg dh naikkan limit pd rm3k.. psl zr penguna & pembayar tegar ..x penah skip byr every month , mmg kene pakai jgk 1 ..tuk kes2 kecemasan cth cm now gaji x masuk lg huhuhuhu

    ReplyDelete
  23. ada keburukan ada kebaikan...kebaikan untuk emergency case..keburukan byk...:)setakat ni xde kredit kad agi..

    ReplyDelete
  24. kredit kad ni mmg berhantu. salah guna, padah menunggu..

    tapi kalo bijak mengawal, insyaAllah selamat..

    ReplyDelete
  25. credit card tu tools saja.. boleh guna utk benefit kita.. kalau abuse boleh memudaratkan.. sama mcm pisau.. bagi kat tukang masak boleh la makan sedap.. bagi pada org gila.. ada la org mati..

    kalau rasa diri mcm org gila dapat pisau.. tak payahla guna kad kredit..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi