April 29, 2012

Pengalaman Balik Kampung Naik Bas Ekspress

Stesen Bas Kuala Terengganu

Dulu, masa sekolah, ini tempat bas antara bandar. Balik kampung selalu naik di sini. Tak banyak yang berubah. Negeri kaya, tapi pembangunan tak begitu dirasai. Entah, mungkin pandangan peribadi saya sahaja.



Naik Bas S.P Bumi dari Kuala Terengganu-Kelantan
Harga tiket RM14.40
Perjalananan mengambil masa lebih kurang 3.5-4.5 jam
Awal pagi, kaunter banyak yang masih ditutup.
Nasib baik Mak dah belikan tiket 2 hari sebelum itu
Suasana agak lengang. Banyak prebet sapu berkeliaran mencari pelanggan.
Bang, teksi bang? Yup, di Kuala Terengganu, teksi tak pakai meter..Kena negola harga
Dari KT-Marang, lebih kurang RM20
Jom Naik Bas. Bas SP Bumi, Aircond dia boleh tahan sejuk

Tiru aksi Uncle Gedek
Yieza,getting better...

Pukul 12.30 lebih kurang sampai di Kota Bharu..
Alisya dan Abang Long sekeluarga datang menjemput

P/s : Best juga naik bas ekspress...At least takdela penat sangat jika dibandingkan dengan drive sendiri....

22 comments:

  1. ogyep pun dah lama x pernah naik bas... Masa belajar dulu Puduraya memanglah menjadi tempat kunjungan setia... Kenangan berebut-rebut naik bas, x kan dapat dilupakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berebut2 naik bas?dulu2 selalu naik bas dari Hentian Putra

      Delete
  2. Replies
    1. Hari sebelum tu drive kereta gilir2 dengan adik dari KL-Terengganu

      Kurangla penat skit...

      Delete
  3. Sudah lama tidak naik bas. Ketika kecil dahulu kali naik bas mesti disediakan plastik kerana mambuk. :-)

    ReplyDelete
  4. penah pegi sekali. dari kulim-KT. sampai pukul 6 pagi kot. nasb baik mama dan abah ada tggu. takot jugak. hehehe

    ReplyDelete
  5. Selamat smpi kg jenguk anak2...dh lamer x naik bas sejak kahwin ni...hehe

    ReplyDelete
  6. sekali sekala mmg best naik bas,kalau sorang lah,kalau dgn family susah sikit,anak nak berak,anak menangis..boleh tension dibuat nya

    ReplyDelete
  7. Kalau selalu pening bila naik bas kira mabuk gak ke? Biasanya saya pening kepala bila naik bas express, kereta,van pun sama gak kecuali motosikal. Jalan kaki kot pilihan terbaik, tapi untuk destinasi jarak dekat je. Hahaha.;P

    ReplyDelete
  8. Aksi uncle gedek tu bejaya..

    Nurul lagi suka naik bas.. Dari drive.. Sebab boleh tido.. Hehehe :-)

    ReplyDelete
  9. dah lame xnek bas nih! balik kg pon x lagi nih..rindu kelntn ..huwaa~

    ReplyDelete
  10. Lama gakk xnaik bus!
    Next wkend nk pi kuantan, berhajat nk naik bus gak.
    Malas nk driveeee...

    ReplyDelete
  11. eyza baru first tyme naik bas kat KT dan mmg susahnya nak mencari bas nak balik ke alor setar...

    ReplyDelete
  12. naik matahari best.. sit dia luas..

    ReplyDelete
  13. Aku ingat ko pakai baju BERSIH tadi bro.. hehehe.. aku masa wife dalam pantang pun balik Penang naik bus juga.. bila lama tak naik bus ni.. rasa seronok pun adakan.. boleh tidur puas2..

    ReplyDelete
  14. Seronok apa naik bus ni.. boleh layan tidur bro.. klau drive confirm mengantu drive sorang2.. aku masa balik penang waktu wife pantang pun naik bus.. senang..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi