June 29, 2012

Alexa Ranking Naik Mendadak

Eyriqazz : Sifu, camne nak Naikkan Alexa Ranking  ya? ( nombor semakin menurun yang dimaksudkan...)
Sifu : Salah satu caranya adalah cuba dapatkan Backlinks yang berkualiti...

Umm, boleh percaya ke cakap Sifu ni? Jadi, eyriqazz lakukan ujikaji sepanjang Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati, menguji kata-kata sifu. Time ni memang banyak backlinks yang masuk ke blog Eyriqazz. Peserta Contest pun sudah mencecah 60 orang sepanjang lebih kurang 10 hari Cabaran ini berlangsung. 


22 June 2012

24 June 2012

26 June 2012


28 June 2012

Peningkatan yang begitu ketara dalam masa 10 hari, Malaysia ranking meningkat dari 680 kepada 540.


Eyriqazz : Tapi Sifu, pentingke Alexa Ranking ni? Alah, ianya bukan really reflected trafik blog or populariti blog yang sebenar pun...
Sifu : Umm, bergantung....
Eyriqazz : Maksud Sifu?
Sifu : Kita tinggalkan part yang tak ambil kira.. Tapi ada advertiser yang turut memandang Alexa ranking ni kan? 
Eyriqazz : Umm, haahla...Ada juga advertiser yang ambil kira Alexa Ranking ini.. 

* Sifu = ___________ (cuba teka...)

P.s : Pentingke Alexa Ranking ini? Umm, saya tiada jawapannya.... Apa kata anda?

41 comments:

  1. wah mantap lah, saya pon tengah cari tips terbaik untuk perbaiki rank alexa ni..

    Eyriqazz VS Denaihati

    ReplyDelete
  2. waaah, nasib baik tak memintas saya lagi.. hehe.. tp nampak cam ade gaya je.. kena berhati-hati lagi nihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah..lambat lagi kalau dpt potong pun...

      Delete
  3. Penting juga. Kalau blog eyriqazz tersenarai 500 terbaik alexa Malaysia, lebih banyak trafik masuk. Saya kenal ramai blogger melalui Alexa Malaysia. Part tak bestnya, banyak dimonopoli blog hiburan dan politik.

    ReplyDelete
  4. sekurang-kurangnya, kalau aku nak advertise kat blog orang, aku akan tengok niche. pastu, alexa dan pagerank. yang lain, aku tak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed....trafik,followers dan keunikan blog pun memainkan peranan di mata advertiser

      Delete
  5. Assalam, mungkin penting bagi sesetengah blogger .. saya pun cuba nak dapatkan rank Alexa yg terbaik.. tapi tulah susah sangat nak naik... hehhehehe

    ReplyDelete
  6. xpenting sangat kot, sebab yang mempengaruhi pr dengan alexa adalah backlink .... Yang terpenting ialah backlink ... Hehe..

    ReplyDelete
  7. Tahniah Tuan Eyriqazz... Mencanak naik...

    ReplyDelete
  8. Sifu bab Alexa sure MrAmir a.k.a Denaihati kan...? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3..Actually sifu yang saya maksudkan adalah Melromeo

      Delete
  9. sifu M Nasir... :D

    alhamdulillah mencanak2...ye

    ReplyDelete
  10. sifu Ariffshah & Denaihati... aku punya masih beratus ribu lemon lg ni.. rasanya kalau kita buat contest tentu ranking kita boleh naik.. sbb byk org bagi backlink

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubala..tak pasti la betoi ke idok..hihiih

      Delete
  11. Penting sebab potential advertiser akan tengok. Alexa adalah satu-satunya ranking berdasarkan trafik yang kita ada.
    Backlinks tak diambikira dalam penentuan Alexa rank. Alexa hanya tengok trafik. (tetapi kalau backlinks menyebabkan trafik meningkatkan, maka ia memberi kesan secara tak langsung)

    ReplyDelete
  12. Salam.. Tahniah Eyriqazz.. Sebab Alexa Rank blog Eyriqazz dah menjadi semakin baik..

    Sebelum ni saya tak pernah nak ambil tahu tentang Alexa Ranking ni..

    Tapi sejak saya menyertai Contest SEO Eyriqazz VS Denaihati, saya rasa tertarik pula untuk mengetahui kelebihan Alexa Ranking ni..

    TQ For the information..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama..tepuk dada,tanya selera

      Delete
  13. Betul tue bro....ALEXA RANK penting buat advertiser yang PANDANG ianya sebagai suatu bentuk kualiti bagi blog tue... macam cakap BIOMED sebelum nie... kita cuba berikan aper yang ADVERTISER nak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.... customer is always rite..hik3

      Delete
    2. orait.. i agreed with customer

      Delete
  14. alexa rank agak terlalu ..saya tak tahu nak kata apa..tapi betul jugak tu apa kata bro

    ReplyDelete
  15. Tahniah Eyriqazz. Just nak berkongsi pengalaman sendiri, dengan sesiapa yang membaca, utk advertiser international, yes, diorang memang tengok rangking alexa anda,niche dan juga PR. bayaran dibuat berdasarkan alexa dan PR , diorang tak tengok trafik. Untuk tempatan pulak, mostly business person yang advertise kan, macam blogshop, mereka lebih pentingkan trafik sebab bagi mereka, lebih ramai orang view lebih ramai orang yang tahu tentang kedai mereka. sekadar berkongsi pengalaman sendiri yang tak seberapa.:) Harap berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nik for feedback....

      Anyway, ada juga advertiser tempatan (big company) yang memandang kepada Alexa ranking...

      Delete
  16. wah mantap
    yang ini nak study nie..

    ReplyDelete
  17. Hati-hati jangan sampai external link melebihi 100 ia adalah tidak sehat untuk blog. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owwh,nak kena buat cleaning up list di sidebar kalau camni

      Delete
    2. Kalau lebih 100 apa jadi? boleh bagi pencerahan?

      Delete
  18. Apa benda Backlinks tu pun aku xtau fungsinya?...

    ReplyDelete
  19. sifu itu denaihati kan ? hehe

    ReplyDelete
  20. tahniah!
    makin lebat bro eyriqazz dpt advertorial pasni..aminn...

    eh tp kenapa site linking makin kurang ye??
    before 951 skang dah 928?? kenapa jadi camtu ye...
    tlg tanyakan sifu..hehe

    ReplyDelete
  21. keren ni alexanya langsing banget mas bro dan sekarang sepertinya sudah dibawah 100rb
    sukses selalu buat mas bro ni..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi