September 29, 2009

Tips dari Dr. Fadzillah Kamsah


Forward dari kawan .Rasanya bagus untuk dikongsi bersama:

Tatacara makan dan minum

1. Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah,Allah lipat gandakan rezeki.

2. Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak ~sepanjang tidur,otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

3. Makan buah sebelum breakfast, lunch dan dinner ~ ikut Sunnah &dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch, dan dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

4. Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch&dinner).

5.  Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.

6. Teguk kedua dan seterusnya boleh minum terus ~ sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut,  so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

7. Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb, bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senangabsorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12tgh malam saja, jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara didik anak

1. Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay)and otak anak akan develop excellently.

2.  Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa  bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri

1. Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus  hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak,ilmu itu akan mati.

2. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sblm waktunya) selalu sakit perut & etc

Ada 3 kategori manusia :-

 BERJAYA               : Hari ini lebih baik daripada semalam
 TERPEDAYA          : Hari ini sama seperti semalam
 CELAKA                : Hari ini lebih teruk daripada semalam

"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I
may
not lead. Walk beside me and be my friend." - Albert Camus

1 comment:

  1. perkara yang diamalkan berterusan memang terus akan menjadi amalan. bila tak buat, rasa lain je. something wrong some where. :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails