February 23, 2010

Kesetiaan Ku Diuji

Kenapa begini jadinya? Kusangkakan panas sehingga petang, namun hujan di tengah hari. Ohh, kesetiaan ku betul-betul diuji. Pilihan dan keputusan perlu ku buat. Di telan mati Mak, diluah mati ayah. Serba salah aku dibuatnya.Why,Why Me? Kenapa aku yang diuji sebegini?Ohh,susahnya :

Untukku membuat Keputusan

Pertemuanku dengan gadis cantik itu di sebuah Pasar Raya telah meruntun perasaan dan sanubariku. Adakah aku perlu curang? Aku begitu sayangkan mu,Sayang. Aku setia denganmu sejak dulu lagi dan aku tidak pernah beralih angin. Susah senang dilalui bersama dan dikau telah banyak menolongku terutamanya dalam kewangan. Tanpamu, mungkin susah untukku meneruskan sisa-sisa hidup yang penuh cabaran ini.

Namun, Iman ku semakin tergugat. Susah untuk kulupakan pelawaan yang begitu menarik itu. Once in a lifetime opportunity, susah untuk kulepaskan. Berbulan-bulan aku memikirkan pelawaan tersebut, dan agak susah untukku membuat keputusan, namun keputusan perlu dibuat. Berat bahu yang memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Akhirnya, aku membuat keputusanku beberapa minggu yang lepas. Maafkan aku Sayang, aku terpaksa curang kepadamu walaupun telah bertahun-tahun aku setia kepadamu. Aku curang kepadamu demi :


AEON Credit Card

Maafkan ku Sayang (Maybank Credit Card), aku curang kepadamu.Tawaran AEON Kredit Kad begitu menarik dan sukar untuk kulepaskan. Sistem pointnya lebih menarik dan aku dan Isteri adalah pengguna setia JUSCO.Setiap tahun, tanpa kredit kadpun ,lebih RM100 voucher kami perolehi.Dengan kredit kad, jumlah ini akan menjadi berganda . Sedangkan dengan point mu, nak dapatkan voucher RM10 Pizza Hut pun dekat 3,000 point (RM3,000) perlu dibelanjakan . Dengan AEON tidak sampai 1,500 point (RM1,500 guna kad) aku sudah ble dapat voucher sebegitu. Aku terpaksa curang kepadamu namun jasamu tetap ku kenang.

Hik3, siapa yang terkena ya? Gadis cantik itu adalah promoter yang mempromosikan kredit kad di JUSCO itu.Hehehe, aku rasa aku membuat pilihan yang tepat. Sebagai pengguna ,kurasakan aku layak untuk memilih pilihan yang bersesuaian dengan citarasaku dan menjanjikan kegembiraan buatku.Isteriku suka benar shopping di Jusco dan memang selesa shopping disitu.Kemudahannya memang memuaskan.

P/s :Bukan aku saja yang curang. Isteriku juga ku pujuk untuk curang.Hasilnya, both of us adalah pengguna AEON Credit Card now. Bagi kami, "Kami Mesti Pilih".Baguske curang-curang ni ye?

P/s/s :Anda pula bagaimana? Kredit Kad apa pilihan anda?Kalau saya memilih JUSCO, apa pula pilihan anda?

P/s/s/s :Berhati-hati menggunakan kad kredit. Tersilap langkah, buruk padahnya. Honestly, kredit kad ini lebih by membawa keburukan daripada kebaikan tapi ianya bagaikan satu keperluan kini.Betultak?

47 comments:

  1. Haha. Wa kena babe !

    Emh, the choice is always up to u. Since u applied for it, nampak sangat the offer is good, bukan ?

    Plus, since your wife suka shopping di situ . . . I rasa pilihan yg anda buat itu memang tepat sekali ;)

    ReplyDelete
  2. brpa byk kad iman ada?hehe.. Slmt brshoping!

    ReplyDelete
  3. x pernah ada kad kredit..x layak..hehe...xpe..buat pilihan yg bijak..pilih yg paling menguntungkan..

    ReplyDelete
  4. cett dr mula baca dah ade rase mcm nak terkena~rupenyer terkena juga aku ahaks

    ReplyDelete
  5. hehehheheheheheh sekali curang pd kad kredit la plak

    tipah tertipu

    ReplyDelete
  6. means eyriqazz stop service kredit kad ngan maybank ke, ke pakai 2 kredit kad? huhuhu, ok jugak pakai kad yg ada benefit ngan kedai yg kite pergi tu. Yang penting tempat nak bayar kredit kad tu dekat dengan rumah huhuu.


    Saya pakai citibank, mcm rugi je, sbb tak reti nak redeem point huhuhu..

    ingatkan curang kat sape tadi huhu

    ReplyDelete
  7. cissss...susoend je..hehehe
    sy x pnah gune cc..hehe

    ReplyDelete
  8. kali nie 'tipah' dah berhati2 coz asyik tipah tertipu je hehehehe
    tul tu, bila guna kredit kad,
    kena pandai2 le kannnnnn...

    ReplyDelete
  9. saya kaki shopping so katakan xnk pada kredit kad... hahaha

    ReplyDelete
  10. Pada pendapat saya cikgu...kad kredit juga sekarang ini telah menjadi satu keperluan. Cuma terpulang kepada individu itu sendiri dalam mendisiplinkan diri mereka sewaktu membuat pembayaran. Jangan pula tau pakai tetapi tak tau bayar...buruk padahnya...

    ReplyDelete
  11. sy pilih ambank..leh tgk wayng free byk kali..hehehe..

    tp series, kalo amik aeon, mmg berbaloi, nak2 kalo yang kaki jkad day tu..

    pilihan yang bijak bro!

    ReplyDelete
  12. cet!!!!!
    ingatkan apa la td..
    tipah tertipu~

    ReplyDelete
  13. salam. fuh..tang tajuk tu mmg saspen giler utk setiap wanita bergelar isteri.. apa pun kad kredit saya telah lama distopkan. byk buruk dari baiknya.

    ReplyDelete
  14. rasanya satu kad tak ada masalah kan.... janji dapat control.... apa kata boleh guna kad ni untuk belanja member2..

    RM100 sehari dengan Facebook???

    Tak Payah Bayar Bil P1Wimax

    ReplyDelete
  15. hehe..pas ni mesti GTO terima panggilan yg bukan2.ade org jual insuranla..buat tu la ..buat ni la..tu pasal my husband 'curang' gak. asyik2 diganggu gugat je..maklumat kita di jaja..sapa nak jawap tu..:P

    ReplyDelete
  16. jj tu my fav. tp masih setia dgn cimb ;)

    ReplyDelete
  17. ok ok saya tertipu..

    waaa dua dua pakai credit card..

    cikhel takot pakai cdt card.cash pon tak penah cukup.hohoho

    ReplyDelete
  18. bahaya sebenarnya pakai kad kredit banyak ni
    ada sorang kawan ni pakai sampai 4 kad kredit...gaji baru 3k
    sekarang dihimpit hutang

    ReplyDelete
  19. Shak :hik3, u r rite..lepas fikirkan pro n cons nya, peluang ini tidak mampu untuk ku tolak...

    ReplyDelete
  20. Suliana : Satu aje.tambah aeon jadi 2.lepas ni nak settlekan n balance transfer sume balance maybank n tutup terus maybank credit card...hik3..

    ReplyDelete
  21. farenova :akan distopkan kredit kad maybank tak lama lagi...hik3,curang ku bertempat...hik3..

    ReplyDelete
  22. rasp;berhati2 di blogging ini..hik3

    ReplyDelete
  23. aku student..
    kad mtrx adela..
    hahaha...
    lol , ingat curang ape tadi...
    asek terkena je..
    hahaha..

    ReplyDelete
  24. aku pun rasa nak apply jugak. sebabnya haritu aku pegi redeem voucher hadiah kahwin, aku rasa brg kat jusco cantik2 dan murah. berbaloi kalau beli...

    ReplyDelete
  25. kekekek
    da agak da

    promoter yg cun2 ni
    mmg akan menarik minat si pembuat kredit card
    h
    ;)

    ReplyDelete
  26. Hm.. bukan ke kalau tutup acc credit card ni credit rating kita turun ke?
    entahla. Saya pun tak tau malaysia punya sistem macam mana pasal credit rating ni

    ReplyDelete
  27. dah agak dah.. mesti terkene ni..

    ReplyDelete
  28. haih~
    gua time kerja nanti pun agaknya kna pakai kad kredit jgak...tmbh2 kalua dh kahwin..perbelanjaan dapur meningkat.

    ReplyDelete
  29. ciss gua di uji juga bro haha

    ReplyDelete
  30. la,.

    ingtkan nk curang ngn bini tadii,.,

    kuaa2,.,

    ReplyDelete
  31. i setakat ni belum pernah guna cc lagi. tapi ingat nak bat juga satu sebab nak pakai utk isi minyak.. tak la lama sangat kat petrol pump

    ReplyDelete
  32. kredit kad aku specialty tuk easy instalment... dapat ler merasa pakai barang mahal tp 0% interest

    ReplyDelete
  33. STUDENT = NO CREDIT CARD..

    kalu ada..
    mampos nak membayornya..
    hahaha..

    botak kepala..

    ReplyDelete
  34. aduss bro..igtkan btul2 curang.tipah tertipu(mcm dpt agak aje)pilihan yg bijak..berbaloi-baloi

    ReplyDelete
  35. mmg terkena....
    xpakai kredit kad.. sbb mas mmg seorang yang boros... mujurla suamiku pandai kawal...

    ReplyDelete
  36. wa kena beb.. haha

    ingtkan gadis mana td.. ish3

    aku student, so credit card tak main.. tgu pas aku keja.. hehe

    ReplyDelete
  37. Haha kali ni aku dah agak!hehe
    Bro..apa pun yg kita ada kena guna dgn bijak
    Kalau kita guna tepat pd waktunya tak
    Salah dan pointnya berbaloi2 tuh..as a loyal
    Shoppers mmg patut sign in!

    ReplyDelete
  38. masih dgn Hong Leong Bank... hanya utk isi petro

    ReplyDelete
  39. heheh nice one bro!
    pocket dulu layan YuOBi kad,
    katanya dpt rebates dari bli barangan kat kafu, memang dapat pun!!
    dpt potongan 60 hinggit jgak masa bli tv 14 hinchi ku,

    tp hanyalah untuk setahun promosi tu,
    adehlaaaaa...

    so aeon yer, buleh pocket try nih :D
    Aeon city Jusco BM dkat sgt dah ngan umah:D yey!!

    ReplyDelete
  40. hahaha....menarik..sudahnya kena main hahaha

    ReplyDelete
  41. my mom said, dh mls nk pkai maybank card credit. napa yea? hahaha..

    *ku tk tahu pasal kad kredit.. :D

    ReplyDelete
  42. Eyriqazz - here's my opinion, aku rasa pilihan nkgo tepat since ko banyak spend dekat jusco. while rm1 equal to 1 point, equal to 1 cent dekat jusco, tp dg credit card jusco ko akan dapat 1.5 point which is 1.5 cent. so setiap rm1k ko spend ko leh dpt rm15 (kalau ko tebus voacher tunai laa)
    bebanding c.c biasa, 1 ringgit dapt 1 point, tp 1 point bernilai 0.5 cent.

    mcm kes aku, aku jarang gi jusco, aku x prefer credit card ni. aku guna cimb petronas, yg ada discount 2% utk isi minyak, kalau sebulan rm400 guna, dpt rebet rm8 sebulan. it's all depend kepada your keperluan.

    what most important - bayar on or before due date & dont ever withdraw cash.

    ReplyDelete
  43. Baru pakai kredit kad, Fuhhhh!!!Betul2 kuat dugaan guna kredit kad ni, mula2 memang ingat nak guna utk isi minyak moto,kereta, tp last2 macam2 guna.Kejap je dh cecah RM2k,pening kepala nak bayar ni, hehehe.Tp masih boleh dibayar, mintak2 tak smpai tahap muflis, hehehe.

    ReplyDelete
  44. semalam masa nak renew jusco kad di jusco OU, tetibe ada sorg promoter ni promote jusco kredit kad,,,dgr macam bes jek cerite die,,terus apply....tapi mlm tu gak search google pasal kredit kad aeon jusco ni,,,byk kelebihan n kekurangan rupenye,,,almaklumlah xpernah gune any CC before ni...hmm ape2 pun, nak try dulu setahun, kalau best, proceed guna,,kalau mcm haram jek, nk stop next year...lgpun kredit limit 3k jekk...so tak risau sangat lah.... ;))

    ReplyDelete
  45. hahaha... aku pon da terkena.. tp problem.. surat da sampai... tp CC tak dapat lg & Diorg xcall soh ambik lagi.. :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails