March 8, 2010

Advertorial | Patutkah Aku Menerima Tawaran Lumayan Itu?

Salam readers. Beberapa hari yang lepas aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari seseorang. Dia mengajak aku berjumpa kerana ada business proposal katanya.Berkenaan Advertorial Job di blogku. Kaget aku dibuatnya, mana dia dapat nombor telefon aku?Dari mana dia tahu pasal blog aku?Namun, atas sikap ingin tahu, pertemuan kami diatur di sebuah pusat membeli belah terkemuka di Malaysia.

Saya Gembira

Di pertemuan itu, dia memperkenalkan dirinya. Dia adalah seorang Freelancers luar yang tengah mencari beberapa bloggers untuk projek terbarunya.Namanya Ms Sheila.  Aku salah seorang yang terpilih setelah diperkenalkan oleh seorang bloggers yang cukup popular yang namanya biasalah menjadi rahsia.Projek yang akan diberikan olehku diberi nama Projek 123 sempena pertama kali projek sebegini dilancarkan.

Projek 123 dalam genggaman

Agak kaget juga aku dibuatnya. Dia menerangkan lebih lanjut. Dia tertarik dengan caraku menulis dan katanya aku ada potensi dan sesuai buat Advertorial Job . Katanya lagi, dia menjangkakan bilangan readersku akan meningkat tak lama lagi (Adussh,kembang hidung 2 mangkuk). Cuma template blog aku perlu ditukar dan di upgradekan supaya nampak lebih profesional namun tugas itu dia akan lakukan 'free of charge'. Tugasku hanyalah menulis Advertorial Job yang diberikan.

Lebih memeranjatkan, apabila dia memberikan cek pendahuluan yang bernilai :
RM13 Ribu ++
Oh ya, tak lupa juga,Thanks Nuffnang untuk cek terbaru yang baru diterima

Fuhh,lumayan juga. Namun ,ku katakan padanya, Maaf, ku sayangkan Nuffnang.Ku sayangkan status Gliterrati ku.Lantas dia (Ms. Sheila) menerangkan, jangan risau.Dia bukannya competitor Nuffnang.Dia hanya tolong promosikan bisnes restoran yang tengah meningkat naik, kedai makan,  kedai-kedai yang baru dibuka dan banyak lagi. Jadi, status ku tidak akan hilang. Lagipun, aku hanya perlu menulis lebih kurang 5 artikel sebulan selama 2 tahun kontrak itu (jadi jumlahnya lebih kurang RM30,000/RM250 satu entry).Fuhh,walaupun takdela selumayan Advertorial Nuffnang, namun bagiku ianya masih lumayan.

Katanya lagi, jumlah itu adalah jumlah minimum yang akan dibayar. Setakat ini, dia telah berjaya mendapatkan lebih kurang 100 syarikat dan restoran yang berminat. Entry ini salah satu untuk melihat gaya penulisanku Restoran Nasi Dagang Ulik Mayang at Taman Melati.

Cek itu pula, aku tanyakan juga, kenapa tulisan tangan dan jumlahnya pelik sahaja?Katanya, usah risau, cek itu bukan bounce cek, dan nombor itu ada rahsia disebaliknya (bersempena nama projek 123 katanya).Namun, aku masih belum berjaya mencari kaitannya.

Ussh,aku jadi keliru. Patutkah aku terima tawaran lumayan ini?Once in a lifetime opportunity.Kata orang, rezeki jangan ditolak.



Psst....Psttt....Adakah aku menerima Projek 123 ni?




Jawapannya di bawah ini...




Bawah lagi...




Skit-skit lagi....




Di Sini  : Projek 123 adalah projek ciptaan ku sendiri. Anda telah terkena ENTRY HANGIT.Miahahaha.....(Tiru gaya Melz gelak ).Saje je nak kenakan korang sebelum aku bercuti sakan/balik kampung beberapa hari lagi.Hik3.

P/s :Maaf dipinta. Teruja tak membaca? Lepas ni nak wujudkan satu segmen baru juga la. Segmen ENTRY HANGIT...Amcam,ok tak?

78 comments:

  1. bang pernah dengar blogger rentung kene bakar tak???

    ReplyDelete
  2. tahniah.. nak gelak gak.. kah kah..

    ReplyDelete
  3. memang hangit taik idong kembang 2 mangkok tul la
    aku ingatkan betul betul la citer pak cik nih
    dush dush tumbuk idong pakcik sampai kembang 2 mangkok hayun
    ehehehehehhheee

    ReplyDelete
  4. memang entry hanguit yg menghangatkan la..haha.abis tu yg cek maybank tu utk pe plak ???

    ReplyDelete
  5. siotttttttt gila aaa terkena aku..khusyuk bonar baca..sekali ketipuaan

    ReplyDelete
  6. patut terima tawaran tu kalau betul2 la..hehe..tp ni main2..

    singgah2 sini..blogwalking cara comment plak..

    [noTA kaKI]
    akU taK luPA..”asAL daRI kmPUNG..” ;)

    ReplyDelete
  7. hahaha bro nii memang tauuu.ingat yg kak red duk cri blogger laki2 tu.hehe

    ReplyDelete
  8. Adoi....aku terkena lagi dekat blog ni...entry hangit ya...cikgu...

    ReplyDelete
  9. eh..hangit tau.... jeles pun ader.. tapi kalo bro dapat memang bertuahla... itu tanda aura nak dapat advertorial la tu...

    ReplyDelete
  10. terbaik woookk... terkene den

    ReplyDelete
  11. Hahaha ! Saya terkena lagi.
    Tapi best larh baca gaya penulisan Eyriqazz.
    Memang I baca one-by-one word, and tak terlepas satu paragraph pon !
    Memang mula-mula cam, wow ! Beriban dia dapat. Lucky him. That kinda thing.
    Hahahaha ! Wa kena babe ! Haish~

    Emh, yes-yes. Anda patut membuat satu segmen baru of course.
    You got talent ;)

    ReplyDelete
  12. Cehh..ingatkan betul2 tadi..haha

    ReplyDelete
  13. haduii bro...ahahaha...tetiba rasa macam kena kencing...meleleh lak tu..ahahahhaha..hampeh tol!!..kusyuk giler baca td...pastu wujud lak rasa jeles bila tgk angka kat cek tu...ahahaha..

    tergelak sorang2 dalam library nie...rasa peluh je even dlm aircond...neway best2...ahahaha

    ReplyDelete
  14. ha3...
    sekali terkena daa;)

    ReplyDelete
  15. murah rezeki btol eyriqazz ni. terima je la..rezeki tu..hehe

    ReplyDelete
  16. ish..GTO.smpi ati buat cmni kat readers.huhu..neways mmg hangit la sy yg bce entry ni

    ReplyDelete
  17. ok la sangat..mmg hampeh nyiuq tul..hik2..abgus gak idea entry hangit..haha..

    ReplyDelete
  18. cis! trtipu rupenyer..mati2 den cayo apo yg den bca..haha..

    ReplyDelete
  19. mmh hangit la sy yg bce entry ni.thanks bro GTO menghangitkan readers..tp klu btul GTO dpt advert to ape slh nye kan..msyuk2

    ReplyDelete
  20. ok. xnak bace post kat sini dah. tobat2

    miahahah :P

    ReplyDelete
  21. eeee.... rasa nak geget2 jek telinga u lah!!!!
    betol2 kena!!!!

    ReplyDelete
  22. ceh kenapa mesti aku terkena huwaaa.baru nk bg cdangan ahaks

    ReplyDelete
  23. hahhahahaa...hangit sungguh n3 nih...heheheh...

    ReplyDelete
  24. cis..terkena aku..bydeway nice entri huhu

    ReplyDelete
  25. aaahhhh..terkena..terkena..
    sungguh2 baca sambil kata bertuahnya dia..bertuahnya..*dan jeles*
    sekali...ceehhh

    ReplyDelete
  26. gua baru nak rasa macam eksaited pegi promosi kan restoran kentucky fried chicken atau nama glemer KFC rupanya dh kene entry hangit. ceh ceh cehh.

    gua unfollow ah blog ni KAH KAH KAH

    ReplyDelete
  27. kekeke
    top one

    mule mule baca
    lepas tu scroll bawah
    ada cek

    naik atas balik baca dengan penuh hemah
    last last


    hampagas!!!!

    ReplyDelete
  28. arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

    saye nak flag blog nehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    tension gile!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    hahahahahhahaha...

    mane dpt idea ni ha?
    melz pon nak kene neh.hehe

    ReplyDelete
  29. cis, aku pun kene tipu gak!
    ermm x per..

    ReplyDelete
  30. adehh...
    terkena entry hangit daaa...

    ReplyDelete
  31. mmg hangittttttttttttttttt!!!!

    skrg dh pandai berlawak eh?? nak main2kan kami ye??

    apapun, mmg seronok sesekali terkena ni.. hahahaha..

    ReplyDelete
  32. dari awal entri lagi aku dah rase ini dusta semata2! tak sangka, aku hebat. punya naluri yang tinggi! HAHAHAHAHA!

    *xnak mengaku terkene entri hangit. =.=

    ReplyDelete
  33. ceh! nak kena pukul nih!
    excited je shaye membaca.. :)
    takpe2....hikhik

    ReplyDelete
  34. warghhhhhhh.... eyriqazzz selamat bercuti..

    ku konfem akan merindui entri2 mu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  35. Aduh....
    hidup2 aku tertipu....

    ReplyDelete
  36. tersenyum ku sendirian ditipu..
    ceettt..
    hahaha

    ReplyDelete
  37. Bean :Siapa marah nanti kena jual.Hik3

    ezany : meh gelak sama2

    daydeck :Anda pun nak kena jual juga?Hik3..

    joegrimjow :anda pun terkena?

    lumut :hik3,lumut pun kena?Idea?Terlintas tiba2 time weekend bila orang sibuk dok borak projek rahsia...shhhhhh....

    ReplyDelete
  38. Cik Lily :Dushh,tuh blom kena terjah lagi tu.Tunggu...

    Myafiza : hik3,kena juga.

    atreyu :wah2,tahniah buat anda..

    Adieyza :hik3,hangit.Menjawab persoalan.

    skrg dh pandai berlawak eh??Bakat terpendam, dulu kat skolah ramai dah member yang terkena..hik3...


    nak main2kan kami ye?? tak,gurau2 aje..jgn mare yee...

    ReplyDelete
  39. hahahahaha..
    aku terkna..
    tidak !!!
    hahaha ..

    ReplyDelete
  40. paan :cek maybank tu cek lama.cek deposit rumah yang tak jadi beli kena tipu.huhuhuhu..

    Fina fento :hik3,tipah tertipu

    Job views ;terimakasih singgah.manatau ada rezeki betul lain kali?

    Munirah :hik3,terkena

    Izzahfarhana :lama tak nampak di sini. Projek itu sudah berpindah tangan rasanya...

    ReplyDelete
  41. Kancilbiru :sang kancil yang bijak pun tertipu?Miahahaha..

    joijoi80 :mungkin aura tu akan tiba.Amin...

    zures :mmg hangit...hik3

    hazzy ishak :cek yang telah aku shred kan...

    ReplyDelete
  42. Jogger :Jogger pun tertipu?hik3

    Sakira :thanks for the compliment. hik3,terjah, hangit dan lepas ini apa pula yang bakal muncul ye?Segmen Seram?

    ReplyDelete
  43. Sitikus :anda pun terkena?

    Maslinamansor : sabar2...

    ed:dah pi toilet lom ni?anyway,thankss...

    Cik Aina :Rezeki bayangan .Ble terima ke?

    WSFFM :HIK3,hangit...

    ReplyDelete
  44. Merah Baldu :Amin,semoga masin mulut merah baldu.

    s4m;hik3,tipah tertipu lagi

    fikaryna :bagus idea?ishh,bolehla kenakan selalu.selalu takble,kurangla sengatnya..

    Rina :ish,takkan dah tobat dah?

    ReplyDelete
  45. Nafiraa :jangan la gigit...susah takde telinga nanti

    Nurul :Apa pula cadangan anda?

    honeylanz :hangit2 tahi ayam

    Dayu :miahahaha...

    ReplyDelete
  46. velasrizal :thanks

    Sharinginfoz :tak terkena ke?blom cukup hangit la ni..

    Liyanaa :Unfollow..huhuhu,kurang sorang followerku...

    ReplyDelete
  47. paij :sabarje la kan?

    iza :hik3,sabar2 juga

    silencer :senyum hangit ada makna tu...

    ReplyDelete
  48. memang akak terkena...kalau ada kat sebelah kamu..dah akak tarik telinga tau...
    pandai ekk

    ReplyDelete
  49. huhuu..terasa macam terkene panggilan hangitttt~

    ReplyDelete
  50. argghhhhhhhh!!!!wakenabeb!!hahahhah...abang eryqazz ni macam dah ready insurans siap2 dah ni sebelum post entry ni kan??hahhahhahha

    ReplyDelete
  51. nak kena pelempang ni.. hahaha.. wa btl rasa hangit disini.. tp kalau btl la kan, sapa tak nak.. huhu

    segmen ni menarik.. :D

    ReplyDelete
  52. cissssssssssssssssssssssssss..........
    di tipu hidup2...hahahaha....tp ko dpt pun
    org lain percaya...sbb blog fames..hehe..jeles2...

    ReplyDelete
  53. bro....tak pasal2 terkene buat kali ke 2 dgn panggilan hangit mcm ni...b4 dis blogger lain yg buat saspen mcm ni...
    pesal lately bnyk post cerita yg saspen2 jeee...ha3

    ReplyDelete
  54. dah agak dah... sebab belom pernah dengar lagi orang bagi komisyen publisiti sampai 13k.. waakakaaa


    Camane Nak Demand Gaji Tinggi??

    ReplyDelete
  55. ish3x~ wat malu jek..yone dah siap2 panggil kwn2 baca sama2 ha..cehs~ hampeh btol..

    ReplyDelete
  56. tahniah jugak laa, sebab berjaya membuatkan aku tumpang teruja pastu terenjat... hahahaha
    sweetdarling79.com

    ReplyDelete
  57. Aus :hang pun terkena?hik3...

    kak ina kl :hik3,jgn tarik telinga saya.tarik telinga aus..dia degil...

    Nurul Ain Zaini :apa no telefon?nanti saya hantarkan untuk panggilan hangit.hik3

    Sendra :dah ada...hik3...Insurans sendiri2,ble terima ke?

    kyuubi_85 :thanks.kalau ada rezeki tak kemana kan?

    black_mel :tak famous.suam2 kukuje...masih belajar...

    ElyaElmo :ooh ye ke?tak perasan pula...

    Mas Putri :tak terkena ke?hik3

    bettyone :So, 2 kali la yone terkena ni?hik3....

    sweetdarling :haa,bukan senang nak buat teruja dan terenjat tu.terenjat tu apa ye?terperanjat ke?

    ReplyDelete
  58. waaaaa. tak baik. memang tertipu betul ni. tadi teruja sangat baca. mcm. fuhhh. keje 7 bulan baru dapat gaji camni. rezeki betul. sekali last2 kene kelentong daa. hangit hangittt =)

    ReplyDelete
  59. baca tang mula-mula jer ... kendian rasa lain macam jer . SO terus baca kat bawah ... kiranya nyaris-nyaris nak tertipu

    ReplyDelete
  60. brader eyiqazz, jom jerit "bang bang boom!"..=D

    ReplyDelete
  61. erkk.. asyik kena tipu jer.. huhuhu

    ReplyDelete
  62. hahahaha.....nasib tak ucap congrate lg,..tp still dah terkena...musim skrg musim terkena blog hanggit....dah 2xkena...

    ReplyDelete
  63. adoi...terkena..haahhaha..

    ReplyDelete
  64. aku jumpak mamat ni mmg rasa nak belasah. hati memang sudah hangit sama eyriqzz. sengal sehhh. ms shiela tu chun tak ek??

    ReplyDelete
  65. sebut jer pasal duit semua teruja beb. sebab tu nk scam senang2 jer kene....
    time upfront 13k tu ada feel yg ko nk kene scam (ececeh, biasa la aku, bab2 duit ni kalau senang dapat ni semua aku anggap scam). tp nasib baik scam tu ko cipta sendiri.

    ReplyDelete
  66. boleh tiru idea ko tak. hangat pembaca blog ko baca entry ni.kwang kwang

    ReplyDelete
  67. wah...x aci la..aku tetipu.
    tipah tertipu bang! muahahahaha

    http://sumijelly.com

    ReplyDelete
  68. tipah tertipu lagi...tepuk 3x

    ReplyDelete
  69. ekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk elehhhhhhhhhhh.....

    ReplyDelete
  70. adehhhhhhhh..walaupun entri ni dah lebih setengah tahun ditulis aku sangup baca sampai habis.. rupanya... aku tertipu....tidak.......... jaga kau eyriqazz.. aku akan buat segmen BALAS DENDAM

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails