April 29, 2010

Bean Moreno Si Penjual WaterMelon

Idea ini menerjah fikiranku ketika kursus "Mind Mapping, Memory Training dan Speed Reading" yang ku hadiri beberapa hari yang lepas. Apabila diberikan 2 pairs of item , dan salah satu daripadanya adalah Marketing dan WaterMelon, apa yang terlintas di fikiranku ketika itu adalah :

Bean Moreno Menjual WaterMelon @ Tembikai

Dahla tengah demam time tu. Mental picture itu really make my day. Mungkin kerana nickname Bean @ aku terlintas Mr Bean @ kelakar. Jadi, jangan pandang rendah pasal kuasa dan aura nickname ni. Bolehle jengah entry Tips | Nickname oh Nickname .

Jadi, jom layang sambungan cerita khayalanku Bean Moreno Si Penjual Watermelon.

Di sebuah pekan terpencil di Rawang, ada seorang penjual WaterMelon yang sangat rajin bekerja. Namanya Bean Moreno. Walau hujan mahupun panas, dia tetap rajin menunggu dan menanti pelanggan. WaterMelon yang dijualnya semuanya besar-besar ,sedap dan menggiurkan.

Pengalaman menjadi penjual Water Melon banyak mengajar Bean Moreno dan mematangkan hidupnya. Antara pengalamannya yang kini telah diadaptasikan di dalam blognya yang bakal meletup di pasaran Malaysia suatu hari nanti adalah :

1) Suatu kejadian aneh berlaku apabila ulat sutera tiba-tiba muncul dari salah satu Watermelonnya. Namun, rasanya tersangatlah sedap sehingga dia tidak jadi untuk menjualnya. Dari situ munculnya idea SuteraBlogger

2) Pengalaman memerhatikan pelanggan yang pelbagai kerenah telah memberikan banyak idea dalam menulis dan idea yang tidak putus kunjung tiba bak Air Terjun Niagara. Jawapan di mana Idea Tulis Entry Terjawab

3) Ketika berniaga Watermelon ramai peniaga lain yang dengki dan jealous dengannya kerana gerainya begitu diminati ramai. Ramai yang menggunakan hikmah bomoh kerana dengkikannya. Begitu la juga dalam dunia blog ini, akan ada pihak yang dengki dan cemburu bila nama semakin naik. Disitulah timbulnya Idea Tagline " Blogging Itu Umpama Mencari dan Mengamalkan Ilmu Hitam'

4)Kerana Watermelon AienSepet tertarik hati

Pertemuan tidak disengajakan di gerai Watermelon telah membuahkan detik-detik Cinta. Hari-Hari AienSepet singgah di gerai Bean Moreno atas ketampanan Bean Moreno dan sikapnya yang jujur dan romantik. Bean Moreno melamar Aien Sepet dengan menghadiahkan sebiji Buah Tembikai ketika birthday AienSepet yang ke-X dengan didalamnya diletakkan sebentuk cincin dan sekeping kad kecil yang bertulis "Walaupun Matamu Sepet, I Really Love You and Want to be Part of Your Life. Will You Marry Me? All the Lovely WaterMelon will be Yours". Lamaran diterima dan akhirnya Bean Moreno bahagia sehingga ke anak cucu (hak3,cam cerita zaman dulu-duluje)

5) Dalam berniaga banyak peraturan yang perlu dipatuhi seperti jujur kepada pelanggan, tidak menaikkan harga sesuka hati, promosi yang betul-betul promosi dan menghargai pelanggan setia. Dari situ timbullah Idea : Undang-Undang Penulis

Namun, kini Bean Moreno tidak lagi menjual WaterMelon. Dia tengah mengorak langkah untuk menuju ke puncak (Ewah, cam AF pula). Langkahannya yang semakin laju selaju otaknya berfikir dan kini dia sudah mampu tersenyum :


Namanya Sudah Semakin Gah di Persada Blogging Tanah Air

Hik3, maaf ye saudara Bean Moreno. Buat cerita tanpa kebenaran. Saja untuk lari seketika dari entry serius dan menyantaikan minda sendiri. Hik3, anyway, U really make my day that day. Last but not least , serangkap pantun buatmu :

Bean Moreno Si Penjual Watermelon buatku tersenyum sahaja
Orangnya hensem segak bergaya
Personaliti santai dan mempesona
Rajin membantu tidak lokek ilmu dikongsikan bersama

P/s : Pekena Watermelon musim-musim panas camni best juga kan? Kat mana boleh beli WaterMelon terbaik ya?

27 comments:

  1. saya bangga berkawan dengan bean moreno.hahaha

    kemsalam kat bean yeh..haha lagi..

    ReplyDelete
  2. dah ada 2 org buat review
    haha
    mmg menarik

    ReplyDelete
  3. huhu,terima kasih menceritakan mengenai dye,baru kenal :D

    ReplyDelete
  4. wa..memang amazing la....beri inspirasi la...

    ReplyDelete
  5. adeh..
    gelak ketawa santai bersama eyriqazz.
    hahaks. nice.

    terima kasih menceriakan petang ku ini. :

    ReplyDelete
  6. penjual watermelon belom bersedia...tapi dah kene tembak...hak3

    ReplyDelete
  7. @joegrimjow :siapa sorang lagi bro?Ini bukan review/terjah blog..ini khayalan dan imaginasi ku...hik3

    ReplyDelete
  8. @helena's :saya pun bangga,.... @Bean : helena kim salam..

    ReplyDelete
  9. @encik tikus :terusla menyinggah..blognya menarik dan berpotensi

    ReplyDelete
  10. @AKU :thanks...Bean dengartu..Inspirasi...

    ReplyDelete
  11. @Eqah Zaque Billetdoux :sama2..kurang skit rasa pening ni..Ini entry auto publish..dah siapkan smalam..

    ReplyDelete
  12. @BeaN MorENo :kena tembak ngan apa bro?Hak3..terjah ke?dushh..ni blom terjah..terjah tunggu dulu..kasi meriam dan peluru berpandu disiapkan dulu

    ReplyDelete
  13. WOWW..saper ek penjual water melon tu..tak kenal lah? fofolur ker dia tu?

    ReplyDelete
  14. Hahaha..good one..siaplah lepas nie..nick bean jadi BEANMELON..ahaks

    ReplyDelete
  15. .wahhh rajinnye terjah
    .bile nk terjah kite pulak bro? ;p

    ReplyDelete
  16. Salam Eyriqazz..
    dapat link dari blog BeaN tadi..1st time jumpa blogger dari TI Terengganu ni..cuma beza batch aje (puas aku cari tahun bila mung ni, jumpa kat N3 sirih pulang...).
    hehe..cerita hayalan mmg best, dapat legakan jiwa yang tersumbat.
    nice sharing pasal traffic/nuffnang..terima kasih..

    ReplyDelete
  17. @kak ina kl :tak kenal? dia memang fofuler..hik3

    ReplyDelete
  18. @JAI :bean melon?hak3...ada2 aje jai..

    ReplyDelete
  19. @cik eykameow :):anda pun sedang diperhaTIKAN

    ReplyDelete
  20. @intanurulfateha (◡‿◡✿):akan tiba masanya kalau terkena...kena settlekan hutang terjah pemenang contest dulu..yg ni bukannya terjah ...hik2..

    ReplyDelete
  21. @aRoL :sama2lah kita berkongsi..arol batch mana?

    ReplyDelete
  22. yelah..sama-sama mendapat ilmu..saya batch 88/89 (bangunan)..hehe..dah tua dik baru nak belajar berblog.

    ReplyDelete
  23. bro, kalau musim ujan buah ni tawar..
    klau musim panas jumpa, belilah confirm manis macam madu..
    tu petua saya.
    mana2pun sama je..=)

    ReplyDelete
  24. ni singgah blog watermelon la...tetiba teringin mkn tembikai muley...???hehehe

    ReplyDelete
  25. tak makan tembikai...'sejuk'..kata orang2 tua.

    ;))

    ReplyDelete
  26. hahaha....BEan ko jual watermelon x ajak kak sumi ker???? hahahaha


    Sumijelly.com

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi