November 10, 2010

Tips Blogging | Komen Oh Komen

Salam dari Eyriqazz,

Dah lama tak berkongsi tips blogging. Maaf, saya masih merasakan sayani blogger 'Cap Ikan Ayam Goreng' dan masih belum layak untuk berkongsi tips on blogging tapi saya akan cuba juga. Berkongsi tips ini dari pengalaman, pembacaan dan feedback dari rakan-rakan dan pembaca.

Tips yang saya ingin sentuh hari ini adalah :

Komen Oh Komen

Suka tak bila ada orang komen blog/entry kita? Tentu suka kan? Quote dari "KakInakL " Seronok bila ada orang komen blog, lebih2 lagi bila dah ada lebih dari 10 komen". Angkat tangan sesiapa yang tak suka orang komen di blog nya. Bila orang komen,maksudnya orang tu suka baca entry kita dan mengomen. Bukan mudah nak minta orang komen.

Namun, sedarkah anda dan saya juga sendiri, part satu lagi iaitu Part membalas komen. Penting ke membalas komen ni? Ohh, saya tujukan kat diri saya sendiri juga kerana banyak tak membalas komen pembaca atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Issh, boleh terima ke alasan ni?

Tipsnya Mudah saja, Balasla komen Pembaca. Mungkin bagi platform cam blogspot ni ada kekurangan sedikit kerana komen yang dibalas tidak di e-mailkan kembali kepada pengomen/ komen tu tidak berada di bawah komen itu tak seperti di Wordpress Platform. Namun, jangan jadikan ianya sebagai alasan, balasla komen pembaca sebagai tanda penghargaan mereka mengomen. Ramai pengomen akan singgah kembali untuk membaca balasan komennya. Dari situla berkembangnya loyal readers dan pengomen rasa lebih dihargai dan lebih teruja untuk komen di masa hadapan.

Ini feedback dari rakan-rakan saya/pembaca yang pernah saya jumpa pasal balas komen ni:

Cimon - Aku suka singgah blog minah yang popular dan Cun melecun tu. Tapi skang dah kurang skit, komen-komen aku langsung dia tak balas. Buang karen je, baik aku pi singgah blog lain. (ehh, merajuk Cimon?). Apapun ,tak ke dah rugi sorang loyal readers tu?

Rakan Isteri - Saya baca blog Eyriqazz@GTO. Suka,suka, pernah komen tapi dia tak balaspun. Huk3, kenapa ya?

Mr. X/Eyriqazz - Aku suka baca blog xyz, dia rajin balas komen dan komen2 yang dia balas aku suka. Baca komen-komen dia pun dah teruja buatnya.

Itulah, lain padang, lain belalang. Lain pembaca, lain ragamnya. Ada yang suka komen mereka dibalas, ada yang tak kisah. Lainla anda blogger popular cam Hanis Zalikha , tak balas komenpun orang masih suka menyinggah.

Cuba perhatikan bloggers popular ini yang rajin membalas komen, komen-komen di blog mereka pun banyak , antaranya MelromeoYanmieOnline, CikMin, CikguDahlia, Mat Gebu, dan Darkbatman . Returning visitors will increase your unique visitors kan? Ianya seperti Kill 2 birds with one stone, u happy terima lebih banyak komen dan pengunjung bertambah. Tak percaya, terjahla blog mereka, hits blog mereka pun bukan calang-calang, average 2K+ sehari.

So, rajin-rajinlah membalas komen pembaca. Bukan senang nak suruh orang mengomen dan hargailah mereka sebaiknya. InsyaAllah, sayapun akan cuba rajin-rajinkan diri untuk membalas komen, jika tidak, anda tegurla saya juga ya? Syok sendiri dalam menulis pun tak best juga kan?

Itula give and take namanya. Orang memberi, kita membalas. Mereka happy andapun gembira. Cuba-cuba praktikkan dan tengok kesannya in long term. Trust me, ur visitors will increase ..

P/s : Pentingke bagi anda penulis itu membalas komen dari anda? Kenapa ianya penting?

75 comments:

  1. bro tetap juga bukan blogger popular he...23x

    pe2 pun tips di atas mmg ada benarnya

    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete
  2. betul tu..give and take. nak juga rasa eyriqazz komen kat blog saya.hehe

    ReplyDelete
  3. owh penting....kita pun kalau org tak balas komen kita kat blog org mesti sadis jugak..

    *sambil merujuk pada diri sendiri...ahaks!

    ReplyDelete
  4. haruslah penting!

    kalu komen yg jenis nak kan jopan.. opss jawapan, tp tak berrrrrjwb... ape kes?

    tp kalau jenis komen pendek mcm 'hi', 'nice' leh lar bls pendek gak 'tq'.. hehe terasa gak dihargai.. huhu

    ReplyDelete
  5. saya setuju tu.. even akhirnya balasan komen yang membanyakkan bilangan komen.. kah3...

    ReplyDelete
  6. betul.. setuju.. bila malas balas komen, blog kita pun macam sunyi je..

    ReplyDelete
  7. sy pun antara blogger yang kurang balas komen reader. huhu..tp pas bace entry bro ni kene tukar habit lah plak..hehe

    mari membalas komen reader!!!

    ReplyDelete
  8. bg newbie in blogging macam sy ni, bila dpt komen macam dpt surat cinta.suka sgt. tp sukar nak kongsi kegembiraan ni dgn kwnn yg bukan blogger.

    ReplyDelete
  9. Yupp..penting, sebab rasa diri di hargai dan baru rasa ada komunikasi dua hala, kalau tak macam satu hala saja..:D

    Salam Kenal

    ReplyDelete
  10. thanks untuk backlink ye eyriqazz...cikmin pun ada jugak komen2 yang belum sempat dibalas..bila ada kelapangan akan dibalas jua lah..

    memang blogspot ni tak semacam wordpress tapi cuba tick kotak "Email follow-up comments to" jadi cikmin akan dapat la follow up komen dari entri ni..

    ReplyDelete
  11. Aku setuju 200% eyriqazz.. setiap kali kalau kita buat entri tu ..kalau ada orang komen rasanya apa yang kita tulis dihargai dan orang suka baca.. rasa seronok nak lagi menulis tu ada.. memang betul apa eyriqazz cakap kalau kita rajin mengomen orang akan datang membalas komen dalam entri kita.. berlainan dengan shoutbox @ chating box tu.. orang cuma tinggal pesanan suruh balas balik je.... apa pon tak salah memberikan komen yang berasas.. tapi bukan mengkritik.. hehehe

    ReplyDelete
  12. setuju sangat .. kalau kita balas komen yg ditinggalkan terasa sperti pengomen itu dihargai ..

    ReplyDelete
  13. betul tu bro..kalau kita tulis artikel org komen kita akan rasa apa yg kita tulis dihargai oleh pembaca..kalau kita komen kita pun akan dapat gak trafik nnti.

    saya pernah buat artikel 18 teknik mudah promosi blog. Walaupun bukan la pakar dalam blog ni tapi cuma untuk berkongsi apa yg patut. selain tu blaja dari otai mcm bro ni:-D
    http://www.zuarxpdc.com/2009/12/18-teknik-mudah-promosi-blog.html

    Kalau nak tutorial blog boleh tengok kat sni.Bukan untuk mengajar tapi sama-sama belajar:-)
    http://www.zuarxpdc.com/p/tutorial-blog.html

    ReplyDelete
  14. hehehe...mari membiasakan memberi dari asyik meminta :)

    ReplyDelete
  15. thanks for this entry..me jrg benar balas komen kat blog me...:( nak kena cari masa gak balas komen ni ..

    ReplyDelete
  16. tengkiu atas perkongsian ilmu ni...

    ReplyDelete
  17. win2 situation dengan blogger pon ok jugak bro
    kite bagi dieorng link
    die bagi kite link
    huhu

    ReplyDelete
  18. penting laaa. mana tahu dia masuk lagi bli kita dgn harapan kita bls komen dia . huhuu yela kott !

    ReplyDelete
  19. sekarang jugak sy tinggalkan komen..haha! :)

    ReplyDelete
  20. tip berblogging yang baik...
    terima kasih..
    akan di praktikkan..=)

    ReplyDelete
  21. alamak kekadang balas komen ni malas sikit, oppsssss

    ReplyDelete
  22. betul sangat tu...lynn setuju...kena komen entry blogger baru la nanti ada blogger lain akan komen entry kita...

    ReplyDelete
  23. Betul tu.. betul.. tapi tu lar.. kengkadang kekangan masa membataskan segalanya.. saya balas tapi selalunya lambat... huhuhu...

    ReplyDelete
  24. dlu suka bc jer blog org..nk komen cm segan lak..tp skang da brani tinggal komen..tp kadg2 klu org komen blog, telupa lak nk bals komen diorg..boley x cm2..huhuhu

    ReplyDelete
  25. hah ni datang nak komen lah ni. selalu saya akan balas semua komen dari pengunjung sebab semua pnegunjung yang datang ke blog saya memang ada "taste" wakaka

    ReplyDelete
  26. baguih tip nih.. terbayang gak camne la yang hari2 dapat komen beratus2 tu nak balas kan.. tip yang bagus untuk blog baru.. thanks GTO
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  27. Fuhh,sudah 28 komen..jenuh juga nak membalas ni..betul juga,sometimes bukan taknak balas komen, tapi kekangan masa membataskan,tapi entry ini saya akan cuba balas semua komen..hik3...

    ReplyDelete
  28. @Bro Framestone :hik3,bukan..saya hanyalah blogger kecil dikalangan blogger2 yang ramai...thanks bro.akan singgah lagi,bsk ada citer malam jumaat tak?

    @faiez :kan,kan?

    @- zuriey -:hik3,baruje terjah dan komen..

    @ Kancilbiru :hik3,tepuk dada,tepuk dahi sendiri..

    @axelida :tuhla,kalau tak sempat at least balas yang ada soalan...

    @g0m0k9enDek :hik3,takpe2,nanti google akan cachekan juga komen2 tu kan?bagus utk seo juga

    @

    ReplyDelete
  29. @Aini :setuju..

    @En iLham:rajin2kanla membalas..sooner or later, u will see the result..

    @noreed :teringat masa mula2 aktif blogging..nak dpt 2-3 komen pun susah...

    @~ yus ~ :yup,hubungan 2 hala n long term relationship tu yang penting

    @Cikmin:sama2..cikmin pun byk backlink saya,baru sempat nak membalas,tuhla,tau pasal tu tapi tak semesra alam..terima semua komen nanti..

    @Tn.Punya:yiezaa..give n take..sayapun dah kurang blogwalking tapi cuba juga at least 5-10 blog dlm sehari diterjah/komen..

    @L@n@ a.k.a Mak Budak:kan2,saya pun selalu terjah ke blog yang saya komen nak tengok respon mereka..

    @zuar ;thanks bro n thanks for the link..InsyaAllah,ada kelapangan akan disinggahi...eh,first time singgah ekk?

    @FareedSairi :hik3,asyik meminta tu saya ke?

    ReplyDelete
  30. @Mama Zharfan :balasla, n trust me u will see the result...

    @princeduyong :sama2 dari saya yang masih bertatih ini

    @joegrimjow:setuju...i don't mind people letak link di komen,saya lagi suka,senang nak klik..

    @wannurfazrini:hik3,cam kata kat saya je..tapi ada benarnya

    @makdara TERdiva:jeng2,dah balas dah..minta 50 sen dan cupcake..ehh,MDT buat cupcake ke?ble tempah camni..

    @DiNa-DiaNa :cuba2lah ikut citarasa

    ReplyDelete
  31. @Sharinginfoz:hik3,kena luangkan masa bro..tujukan kat diri sendiri juga,asyik terkejar hits pun tak best jugakan tetamu/pengomen diabaikan...dushh,kena kat hidung sendiri

    @LyNn HaMzAh:komenla dengan ikhlas,kalau dia tak dtg,terima seadanya...

    @aiDieNa :samalah saya,kadang2 seminggu baru la sempat balas,blom masuk sebulan..jadi ticklah reply komen,senang..

    @wANieYZ:hik3,kalau selalu tak balas,pengomen pun akan merajuk,contohnya cimon..

    ReplyDelete
  32. @Asam Makruh:wah2,semua ada taste?tentu seronokkan?

    @Bos :thanks..

    @nur:hik3,tepuk dada tanya selera,ikut citarasa..memaksa diri pun tak elok juga kan,balasla yang berbentuk persoalan sekurang2nya

    ReplyDelete
  33. saya setuju!kadang2 ada readers yang hanya datang sebab nak tgk feedback

    ReplyDelete
  34. Salam,

    ooo kutuk yg nie rupanya..kah3 xpe kakyan sukaaaa...

    sebenarnya kakyan pun ada jgk komen2 yg x terbalas lg *ceh! mcm bnyk sgt komen kt blog* tapi kalau ada masa terluang mmg kakyan selak blk entry then reply.

    rasa mcm dh terbiasa bls komen. sbb kakyan jenis suka komen bila org bls komen, bila org x bls komen tu kakyan jd ternanti-nanti blsan komen tersebut

    lagi satu kakyan x suka jenis org pilih2 bls komen...uwaaaa sedih tau, komen org lain di bls tp komen kita di biarkan je sbb tu kadang certain2 blog kakyan silent readers je..mls nk komen...hahah sbb jenis nak kan balasan komen tersebut...eekeke *terus terang nie*

    btw thanks for da backlink :)

    kimsalam kt besan dan menantu *wah!! tetiba*


    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  35. Pengalaman sy dalam hal komen mengomen ni, ada satu pembaca belog sy, komen dalam bahasa Russia.. Sangat menanah nak baca.. Nak mintak tolong AriffShah.com segan plak..ahaha.. last2 guna Google Translate.. Nasib btoi.. siap dia reply lagik..ahaha

    misterlAl
    lAl

    ReplyDelete
  36. cepat2
    balas komen ni tgk
    haha



    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    ReplyDelete
  37. salam..
    saya suka blog walking n tinggal komen

    sebabnya saya suka bila orang buat cam tuh kat saya... :D

    aci tak..?

    hehehe

    // klik sinie jom ke blog mimie azimask untuk entry baru :D ... //

    ReplyDelete
  38. setuju sgt..kalo dla bkn setakat balas, siap g terjah + bls en3 pengomen tu plak..hehe..meh la komen en3 dla..ehhhh..terpromote plak..

    ReplyDelete
  39. like! suke bls komen pgunjung blog. ni pun tertangguh2 sbb alkisah masuk spital. la ni baru la komen2 lain masuk. kire balas komen ni bwk lik dorg mai jguk blog kite... :D

    ReplyDelete
  40. @eZad niMo:hik3,sukaje..

    @BeaN MorENo :sayala tu,kalau komen di blog bean moreno,ternanti2 jawapan saudara bean..hik3..

    @yanmie :hik3,kak yan sifu saya juga.kena byk belajar ngan kak yan,suka bila kak yan balas komen,..suka baca komen2 yg byk, dan paling suka bila komen pun byk...sama2...membalas kembali saja..

    @lAl :hak3,mesti bestkan..buatla entry bro..nak dgr jugak ni..

    @Noor Faezah Mazli:thanks..

    @miMiE aZiMaSK ^V^ :aci2..I have a list too..skang baru sempat menerjah until entry Feb 2010,mb i will reveal my list soon...

    @d_LA:itula yang sebaiknya,myself byk yang belum berbalas tak berbalas..currently terjah kembali honestly until entry bulan Feb 2010,better late than never...kan?

    ReplyDelete
  41. eyriqazz,

    pd kakyong ia adalah sgt2 penting.. sbb tu kakyong guna kotak komen intense debate.. jd senang nak bw lepas dah jawab komen...

    kita rasa seronok bila org komen & puashati bila balas komen & reply visit... baru la terasa ade ukhwah.. walau hanya alamaya..

    ReplyDelete
  42. hi...ni akak nak komen jugak...pernah juga selalu datang sini jenguk-jenguk apa yang patut...maklumlah antara bloggers yang fofular...thru Kak InaKL punya blog...
    Tahniah...

    silalah jenguk2 blog akak ya...tqvm

    ReplyDelete
  43. btul3... mmg perlu balas komen ni.. baru pengunjung/pengomen rasa diharrgai... tp kaadang2 fikir jg.. kalau blog mcm GTO ni smpai berpuluh2 nk dkt ratus komen, mau semput nk mmbalas nye, ye dok? huhuhu.. kalo sudi jmput la singgah2 blog saya yg cap itik pedalaman tu juger yer.., hihihihi...

    ReplyDelete
  44. yuppp susah2 org tu komen apa la salah balas komen die walaupun x singgah blog die pon kan.

    Terkini : Contoh gurauan manja

    ReplyDelete
  45. saya balas komen pengunjung..
    tapi lambat sikit la..
    bukan la komen2 terus saya balas..
    hehhe

    ReplyDelete
  46. dah banyak kali singgah..maybe bro je yg xpasan..hehe

    ReplyDelete
  47. Betul tu .. pembaca adalah aset yang tidak ternilai bagi seorang blogger. jadi.. memang patut dihargai dan patut membalas semula walaupun sepatah kata =)

    ReplyDelete
  48. baiklah eyriqazz :'( terima kasih kerana menegur, hee~

    ReplyDelete
  49. haaaaa.. aku pun komen kat sini..
    terima kasih tuan blog dengan tips ni.. :)

    ReplyDelete
  50. @kakyong : setuju..saya tak guna intense debate coz susah nak mengomen n slow loading..itu feedback dari yang pernah menggunakan...

    @nurazzah8:mana ada popular..thanks singgah...oh kak ina memang bestt..

    @Wawa~* :tuhla,kadang2 tak terbalas coz masa terhad..tapi saya cuba sebaik mungkin..balas terjah yg mengomen pun baru sampai feb..huk2..

    @suffer8zine:setuju,tepuk dada,tanya kelapangan...at least bls komen kalau tak sempat menerjah..

    @~Athirah's Aunty~:saya balas..thanks singgah

    @diana:samalah kita...dah berkeluarga camni laa..

    @zuar :oh ye ke?sorry tak perasann....

    @a n a s t a s y e a L:hik3,itulah sebaiknya..tujukan kat diri sendiri..akan cuba untuk membalas komen selepas ini

    @♥si lampu neon♥░ :dah balas..eh,si lampu neon tak join ke contest pizza hut?sure kreatif nya entry lampu neon

    @Lovely Emy :sama2..how's life?

    ReplyDelete
  51. hehehe. uncle tak visit back pun xpela...tahu uncle bz...tp bile uncle reply komen dkt sini, kiteorg semua senyum je bila baca blk. tehehe. sombong2 sgt wtpe kan.... TET :P

    ReplyDelete
  52. @eyriqazz,

    ha ye betul..dalam inbox gmail cikmin ada 55 komen dari entri ni..hiks....

    ReplyDelete
  53. super duper heppi, kalau kahwin kita jemput eyriqazz =) :B

    ReplyDelete
  54. tapi klu time line slow slalu x dpt komen trpaksalah jerik kat kotak menjerit je

    ReplyDelete
  55. Penting! Sebab itu menunjukkan feedback daripada pembaca dengan entri kita :)

    ReplyDelete
  56. wah entri meletop ni.. ramai nya yang komen bro.. terbaik

    ReplyDelete
  57. Betul²..
    Selalu terasa dgn 2 3 org blogger otai cam bro Eyriqazz terutamanya.. Xpernah nak balas komen apatah lagi jengah semula.. Sentap tau!
    Rasa cam tak mau jengah jer lagi blog dia, mentang2 la blogger meletop, anak emas Nuffnang nyombong tau!
    Hahaha ampunnn bro, terlepas cakap.. Alah, ini maybe Pojie sorang jer kot trasa ngn kamu.. Sori la ek..
    Pojie tetap baca walaupun blog sendiri org xsudi nk terjah T_T

    Love,
    PojiePooh Abdullah

    ReplyDelete
  58. terima kaseh bro..entri yg sgt berguna bg sy yg mula berjinak2 dgn dunia blogging ni.terima kasih tips2 yg diberikan ni..

    ReplyDelete
  59. terima kaseh bro..entri yg sgt berguna bg sy yg mula berjinak2 dgn dunia blogging ni.terima kasih tips2 yg diberikan ni..

    ReplyDelete
  60. salam, datang menziarah di pagi yang hening....

    ReplyDelete
  61. hubungan pembaca ngan blogger mesra komen diberi itu dibalas - komunikasi DUA HALA.... ;-p

    ReplyDelete
  62. thx bro cz kasi link..hehe..
    aku pun same cam ko..kdg2 internet wt x btol, metsi kelam kabut xleh nk rep komen.. kesian kt kwn2 yg duk komen..ko xpe bro..dh mantop!hahaha

    ReplyDelete
  63. @KiD :sama2 n thanks singgah...

    @eykameow :thanks eyka memahami..yerla,kalau orang chop uncle ni sombong pun nak buat camne,itu pandangan dia...

    @Cikmin :kan,kan?tuh yang tak user friendly too..mahu penuh inbox...

    @Lovely Emy:yieza,jgn lupa jemput..alisya chop nak jadi pengapit..hik3..

    @munna :tepuk dada,tanya selera..tujukan kat diri saya sendiri..

    ReplyDelete
  64. @ProfHariz :setuju..

    @myvitrd @ Tn.Punya:thanks...masih perlu perbaiki kelemahan diri..i'm human being..


    @||| PöJìé PööH |||:salam pojie..thanks a lot for the comment..this is the best comment/constructive feedback dari pengomen...oh, i will do an entry pasal ni juga...apapun, thanks again,salah silap tu, salah saya,maaf ya...

    @tentang dhila... :hik3,tak semestinya betul...sesuaikan dengan citarasa..

    @Mat Gebu :thanks singgah...suka2..

    @hazman aka species1980 :yup,easy said that done...dushh,kena batang hidung lagi

    ReplyDelete
  65. @ darkbatman:sama2..bro untung..masih single dah masih lebih banyak untuk membalas komen..eh,tahniah bro masuk majalan faces..lepas ni jangan buat tak tegur bila dah meletup2...

    @farra-eng :gitu2le..

    ReplyDelete
  66. isu memberi comment dan membalas ni pembakar semangat untuk berblogging..ada komen baru rasa tak syok sendiri.. haha

    ReplyDelete
  67. terima kasih daun keladi tuan rumah

    ReplyDelete
  68. average hits 2k sehari? pengsan. tinggi betul

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails