March 26, 2011

Pandangan Saya tentang Maxis10 Reviewers Programme


First of all, jutaan terimakasih buat Maxis especially buat April Yim dan Fiona kerana memilih saya sebagai salah seorang Maxis 10 Nokia E7 Reviewer . Satu pengalaman yang amat berharga sebagai seorang blogger yang boleh dikatakan masih baru dengan dunia Smartphone ini. 

Overall, program Maxis10 ini adalah satu inisitif yang amat bagus dan patut diberikan pujian kerana ianya memberikan peluang buat bloggers especially merasai sendiri review smartphone/gadget dalam tempoh yang diberikan. 

Ditambah pula, No strings attached, means review adalah bebas dan pujian, kritikan, kelebihan,kekurangan dan apa saja bebas dilontarkan. Jadi bloggers tidak terikat dan akan ada reward iatu Smartphone/gadget itu akan menjadi milik reviewer sekiranya review yang diberikan memuaskan dan menepati citarasa. Setakat ini, boleh dikatakan semua reviewer membawa pulang Smartphone/Gadget itu yang bernilai Ribuan ringgit, antaranya IPhone 4, Blackberry Torch, Nokia N8 dan pelbagai lagi. 

Minggu ini, genap 2 minggu tempoh review program saya, jadi saya ingin membuat cadangan tentang Program Maxis10 ini :

Suggestion/Cadangan

1) Tempoh review mungkin boleh dipanjangkan i.e. 3 minggu. 2 minggu rasanya terlalu singkat especially for us yang bekerja full time dan bekeluarga. 

2) Selection of Reviewer - Saya perhatikan most reviewer yang dipilih adalah blogger yang menulis tentang gadget/technology. Mungkin boleh dipelbagaikan lagi coz on technical term/specification of product/ users can google it online. Myself, saya lebih teruja membaca review dari pengguna baru, dan hand on experience. Most people don't understand much on technical jargon, jadi selection yang lebih pelbagai akan membolehkan pembaca selesa dan memahami tentang sesuatu produk itu.


3) Survey/Application Form http://www.surveymonkey.com/s/Maxis10BBT

Antara main point yang perlu ditulis adalah Unique Visitors, aktif di Social Media, Write a short paragraph on why you consider yourself influential. Suggestion mungkin selain dari form ini, bolehla meminta blogger buat satu entry di blog sendiri kenapa mahu terpilih dalam program ini . Selain dapat create "More Buzz" , gaya penulisan, kreativiti dapat dinilai dalam membuat pilihan .

4) Special Website on Maxis10 reviewer program
- Currently compilation/review on it diletakkan di http://apps.facebook.com/maxis_ten/ , integrated dengan Facebook. Umm, apa yang saya perhatikan, loading page/website ini agak perlahan jika dibandingkan dengan Facebook sendiri. Tidak pasti adakah ianya kerana My Broadband Connection? Website lain ok ,apa pula pengalaman anda?. Agak sayang kerana bila slow ni, biasanya pembaca akan close/tekan X dan tidak dapat membaca review yang lain tentang sesuatu produk untuk membuat penilaian sendiri.

5) More Reviewers if Possible
- The more, the merrier kan? Sebabnya semakin ramai yang berminat untuk jadi reviewers+More Buzz+lebih banyak idea,review,feedback yang dilontarkan. In turn, ianya akan menjadi win-win situation for both Maxis, Reviewer, dan Pengeluar Gadget itu. 

6) Tips/Tricks to become Reviewers
- Mungkin Maxis 10 boleh kasi sedikit tips apa yang diperlukan untuk terpilih sebagai reviewers. Myself, apply 3-4 kali juga sebelum terpilih. Feedback yang saya terima dari wakil Maxis dan juga rakan-rakan yang pernah jadi reviewers adalah Keunikan sesuatu blog, Visitors, gaya penulisan, niche blog, dan pelbagai lagi. Nanti kalau sempat saya buat satu entry pandangan peribadi berkenaan Tips untuk terpilih Sebagai Reviewers.

Maxis 10 Reviewers Programme menarik dan menguja
Peluang buat bloggers review produk yang mempesona
Teruskan ia, satu program yang berjaya
Best of Luck dan Terimakasih dari Saya

Orang Berbudi Kita Berbahasa
Orang Memberi Kita Merasa
Tak salah ada Wish, tuah manusia siapa yang menduga
Oh, alangkah indah kalau berpeluang Review Iphone 5 di masa hadapan pula

P/s : Umm, kalau dapat menang IPAD 2 , best juga kan?


P/s/s : Apa pula pandangan anda tentang Maxis10 Reviewers Programme?

23 comments:

  1. Salam,

    tak baca lagi keseluruhan review e7 nie, ada masa nnti akak baca semula, btw tahniah dpt phone tu...ehehe, nnti kita tukar seminggu ye..kehkehkeh :)


    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  2. oh, miza tak da pengalaman lagi. tak tahu nak komen apa dan macam mana. cuma berpengalaman tulis sponsored post tajaan bro. sedikit sebanyak miza dah explore tentang nokia e7. teringin nak pegang sendiri nokia e7. nak beli jauh sekali. hikhik :D

    terima kasih atas tunjuk ajar bro. miza dah belajar sasuatu melalui sponsored post yang bro bagi.

    ReplyDelete
  3. AKHRNYAAA bro juga salah seorang fmily maxis10 :D sebenarnya ynn lebih berminat baca review yg bukan dr blog berniche technolgy, seriusli lebih suka personal blog itself br rasa seronok baca review. kalau psl technical ni mcm not me. sbb tu mse ynn review jangan hrp ada tecnical part, risau gak takut xmenepati citarasa ke apa tapi alhamdillilah sampai skrg dh blackberry torch tu dgn ynn

    EH panjang pulak HAHAHA terima kasihhhh byk byk dkt fiona and april, tak sangka dieorg baca blog ynn juga kdg2 HAHA

    ReplyDelete
  4. i like this entry, esp part yg suggestion tu--yepp..rasanya ramai newbie in technology like me yg lebih suka baca ur review, drp baca review kat blog yg hi tech jargon based :)

    pstt : besh gak kalau terpilih --tp UV blog me belum cecah 1k daily+i'm not active in twitter...

    ReplyDelete
  5. saya tak guna maxis, so... pandangan saya agar kabur skiet.... tapi kalau bro buat review saya tetap baca... pastikan yang menarik...

    ReplyDelete
  6. ermm..kalo dapat jadi slh seorang reviewer mmg bestla..kngn manis seorang blogger. Bukan calang2 orang yang dapat join program tu sebabnya kalo nak market something emstilah blogger tu kena ada pengaruh...teringin nak apply jugak suatu hari nanti bila rasa gaya penulisan dan blog agak ok...hihi

    ReplyDelete
  7. Tulah Eyriqazz,
    Langsung tak sangka terpilih
    Rasanya maxis10 ada nisbah tertentu dlm pilih reviewers.. maybe techie blog 7:3 personal blog
    Tapi pemilihan macam ni boleh menampakkan mcm mana berharganya program review ni ada kriteria pemilihan..Dr segi blog influency especially
    Rasanya kalau maxis open sesuka hati, da jadi mcm BE..blog muda pun boleh da xbest,xperlu usaha sungguh2 up kan blog mcm kita dulu2..bergantung pada nasib sepenuhnya bukan usaha..

    Anyway,reply using Nexus S ni

    ReplyDelete
  8. Handphone ada kemungkinan terus jadi hak milik sendiri ke? Bestnyaaaaaa.. argh!!! Aku dah apply awal-awal lagi walaupun tahu yang possibility tu rendah. ish ish


    Terbaru >Earth Hour >Review : Astro B.yond PVR [Part 1] >Video Gadis Cuba Bunuh Diri di KB Mall >Maaf! Aku Terpaksa Melondehkan Seluarmu

    ReplyDelete
  9. #yanmie:eh2,mana ada dpt lagi...hik3...laju je kak yan ni..Amin...

    ReplyDelete
  10. #Miza Yusof :sama2..u ada potensi miza..mana tau suatu hari nanti miza pula terpilih untuk jadi reviewer maxis10?

    ReplyDelete
  11. #Liyana Lunia.:yup..samalah eyriqazz..coz for me it depend on how u use that product..technical term u can google it or get it from the official website..for me..i love hand on experience....lebih rasa teruja dan dpt buat penilaian...just my opinion..lain padang,lain belalang kan?

    ReplyDelete
  12. #Mama Zharfan :yup..most pengguna smartphone bukannya expert in tech...they bought it coz certain criteria..i.e nampak profesional, best,ramai yang guna,feedback positif,surf internet laju etc...pasal operating system etc..most people don't care much i think....

    ReplyDelete
  13. #Mama Zharfan:Oh,bolehla aktif2kan diri..tak semestinya kena 1k visitors ke atas kan?rasanya ada reviewer yang tak cecah 1K pun..

    ReplyDelete
  14. #yangbaik:thanks for ur support...yup..saya cuba buat entry berdasarkan pengalaman peribadi dan apa yang newbie mahukan..as saya pun newbie...

    ReplyDelete
  15. #LyNn'Azlina:betul kata u itu...Apapun,tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan?Myself pun mula2 dah give up n tak apply dah lepas apply kali ke 4...coz i know the chances is quite low 4 blog cap ikan ayam goreng cam eyriqazz ni..tup2..terima panggilan hangat..so, jangan mudah putus asa...

    ReplyDelete
  16. #DaHLia :yup...samalah eyriqazz juga..memang tak terduga..tapi dahlia eyriqazz dah bleh agak..u will get it...

    bukan maksud eyriqazz open sesuka hati, maksud eyriqazz selection of bloggers tu lebih pelbagai.i.e. blog tech 2, blog peribadi 2, n etc..so,more target audiance boleh diperolehi..

    usaha tu memang penting..guideline pun penting..ramai yang menyimpan hasrat...

    wah,reply using nexus s la..sure internet laju kan?

    ReplyDelete
  17. #phreak-id:yup..kemungkinan akan jadi hak sendiri..contoh kak yan dah dpt, jard, fazreen,khai,ariffshah,sultanmuzaffar dan ramai lagi...

    ReplyDelete
  18. pernah apply sekali bro.. tapi tak terpilih.. mungkin belum ada rezeki lagi.. apapon tahniah eyriqazz

    ReplyDelete
  19. #myvitrd :cubalah lagi bro..manatau ada rezeki..siapa yang menduga kan?

    ReplyDelete
  20. Aku rasa bro, no 2 tue memang Maxis dah buat dah.. dia campur2.. sebab lain2 niche, ada follower tersendiri...

    Pasal masa review tue aku setuju...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails