March 2, 2012

What Will You Do : Masalah Dengan Penyewa Rumah

Assalamualaikum Readers,


Pengalaman menyewakan rumah pertama tidak semudah yang disangka. 3 bulan pertama, semuanya berjalan lancar. Masuk kali ini, bulan keempat sudah menampakkan ada masalah dengan penyewa rumah sekarang.Sudah ditapis sebelum ini, namun ianya tetap berlaku. Biasanya tak pernah lewat sebegini, tapi bulan ini, lain pula jadinya...

Loan rumah telahpun dipotong dari gaji RM1,200, namun sewa rumah belum lagi diterima dari penyewa bulan ini. Inilah jawapan yang saya terima apabila saya tanyakan lebih lanjut berkenaan "Bilakah Sewa Rumah dapat dibayar?"

Jawapan penyewa : Maaf Encik Eyriqazz. Saya sebenarnya belum dapat gaji. Sepatutnya dapat 28hb . Ada loan saya yang dah dua bulan dan bayar sekaligus tapi tak dapat dah jadi 3 bulan. Pening ni. Datuk tak sign lagi gaji , saya yang merana. Mungkin lepas ni saya cari kerja lain. Tadi i check lagi dengan finance belum sign dia orang cakap paling lewat 7hb March. Lagi pening macam2 commitment tak dapat bayar. Sekali lagi saya minta maaf,saya akan usahakan secepat mungkin.

P.s : Penyewa saya ini adalah seorang Manager bekerja di Oil & Gas, bangunan di KLCC....

Mungkin Ebook ini boleh membantu saya...InsyaAllah, akan saya cuba khatamkan secepat mungkin...

Anyway, sudah pasti saya pun turut menerima tempiasnya. Gaji dah dipotong dan bil-bil perlu dijelaskan juga. Lebih-lebih lagi dengan persiapan menanti kehadiran insan baru tak lama lagi. Jika anda di situasi saya :

What Will You Do?
Patutkah Dihantar Brader-Brader Ketak untuk Kutip Sewa?

89 comments:

  1. hope selesai dgn segera... hmmm

    ReplyDelete
  2. apartment ni dekat mana bro? berapa sewa? kalaulah org ni keluar saya berminat nak menyewa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. PV13 Jalan Genting Klang,Setapak..Partly furnished....Aircond,peti sejuk,mesin basuh,4 bilik saya dah providekan...1,313 Sq feet..Saya sewakan pada Rm1,600...Now, dah banyak agent call nak cari utk disewa...Agent inform yang nyk nurse2 di Columbia Asia Hospital (within walking distance) yang berminat nak menyewa PV13 ini....

      Delete
    2. jauh daripada lokasi operasi saya pula. ingat area-area shah alam/subang/pj ke.

      Delete
  3. untung la sape sewa kat sini..
    dekat dgn nurse2..
    ye dok? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung dapat mengorat nurse ke bro>?Hik3..tak berkesempatan laa lagi nak tengok nurse2 kat sana...

      Delete
  4. Tunggu sampai 7hb nie dulu bro...
    Ada masalah kot... Tapi kalau xdpat memang semput la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan ditunggu...Kalau 7hb tak bayar, mungkin tindakan yang lebih drastik perlu diambil...

      Delete
  5. bagi chance dulu.. tapi make sure bulan depan on time ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tak gak.. ko bungkus semua baju dia letak kat luar.. hehehee

      Delete
  6. ikut tenancy agreement rental kena bayar sblm brapa hb?
    paham situasi ni sbb selalu duk chase tenants yg menyewa umah co.,headache mak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikutkan tenancy agreement 15 hb..tapi atas sebab tolak ansur,saya lanjutkan sampai gaji masuk i.e. 25hb...

      Memang headache, tuhla, mencegah lebih baik dari mengubati..Dah shortlisted tapi sometimes it's unavoidable..

      Delete
    2. 15hb rasanya kurang sesuai..sebab sgt senang overlap pengiraan sewanya.. sy standardkan semua agreement sebelum 7hb..setiap bulan.. sebab biasanya end month dah dpt gaji..kalau b4 15hb.. biasanya gaji mmg dan 'burn'... :) just my 2 cents

      Delete
  7. lepas ni kalau dia dah keluar... make sure tenant baru buat agreement dgn lawyer... bayar sikit takpe... janji diorg tak main2 bila part bayar sewa dgn notis keluar rumah... sbb dah deal dgn lawyer biasanya org kita jarang buat hal... bila takde hitam putih ni yg selalu buat pasal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni pun memang dah ada tenancy agreement....Saya pernah menjadi penyewa,so,kadang3 kena tolak ansur..tapi kalau ianya menjerat leher, kenalah ambil tindakan kan?

      Delete
  8. owh..susah gk kalo silap pilih penyewa nih..kasi chance dulu le tgk cmner..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, memang susah kalau tersilap memilih penyewa..Bak kata AE,better rumah tidak bersewa dari dapat bad tenant...

      Delete
  9. inilah keberatan menjadi pemberi sewa. hmmm. kena byk bersabar jugalah, tapi dlm situasi yg sama, penyewa juga kenalah faham dgn tuan rumah. cuba tunggu sikit masa nanti, insyaAllah penyewa tu bayar. sabar ye. dan pastikan pada masa yg sama jgn penyewa tu lari pula. tu lagilah payah. :)

    ReplyDelete
  10. mmm.. buat ila taut mengenngkan umah ila yg bakal disewa jugak tahun depan... bagi dia tempoh boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan diberikan tempoh...Kena faham situasi dia, tapi dia pun kenalah faham situasi saya juga...

      Delete
  11. bagi warning letter dan terangkan kepada penyewa apa yang bakal dia 'dapat' bila lambat untuk kali kedua dan seterusnya.

    - mungkin suruh tnb atau bekalan air potong bekalan.
    - mangga je rumah itu

    boleh ke mcm tuh? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti boleh ke tidak...Kena tanya AE ni..dia lebih pakar...

      Delete
  12. pening gak kan kalau orang yang menyewa tu lambat bayar.. zuan skarang sewa rumah kat area2 arau, student kan.. slalu kitorang bayar terus 6 bulan sebab taknak pening2 dengan duit.. alhamdulillah, tuan rumah suka dan sampai skarang ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh,nanti zuan kerja KL meh jadi penyewa rumah eyriqazz ekss?kalau bayar 6 bulan terusni,boleh kasi diskaun..hik3...

      Delete
    2. seronok kalau dapat penyewa cam zuan ni...

      Delete
  13. alhamdulillah penyewa rumah kat Serdang tu sejak dulu tak pernah seorang pun ada masalah. Sekali pun tak pernah.

    tapi penyewa kat rumah Ampang ada masalah, cuma masih bersabar. Tengoklah macam mana nanti

    ReplyDelete
  14. Haru gak kalau mcm ni... Tunggu sampai seperti yg dia janji 7hb. Kalau tak.. Bgtau dia untuk keluar.. Itu jela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 camtuhla...Business is business...

      Delete
  15. Partly furnished RM1600? Patutnya boleh demand lagi tuh... rate skang dah naik.. basic unit 1303sqft 4bilik ~RM1650...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,rate sekarang RM1,800 partly furnished....

      Delete
  16. Haru jugak macamni.. sebab kita yg susah.. nak bayar tu nak bayar ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan.. kan...? kan nurul..

      Delete
    2. Yup,ada a few bil yang masih tertangguh..Termasukla Bil karaoke AE...hik3..

      Delete
    3. bil karoeke AE x pe.. dia cakap kat nurul hold dulu... hahahahaha:-)

      Delete
  17. kadang2 kita simpatai kepada penyewa....mungkin kita bagi peluang tengok 1-2 bulan kalau tetap macam ni...perlu amik tindakan untuk kebaikan diri sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...nak simpati pun, kena simpati kat diri sendiri terlebih dahulu..Jangan kerana simpatikan orang,diri sendiri yang merana pula

      Delete
  18. wah masalah juga ni.. bukan kulikutif macam aku tu.. ni Manager bro.. tulah risiko yang kekadang kita kena hadapi bro kalau sewakan rumah.. lagi masalah kalau gaji kita dah dipotongkan.. kita pun terdesak juga.. huhu.. hope masalah ni tidak berlarutan.. sebab masing2 ada keluarga nak kasi makan betul tak..

    lepas 7hb duit tak bank-in antar je brother ketak tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,nak kena hire mamat2 ketak + Jejai ketak pi kutip hutang ni....hik3

      Delete
    2. Nak aku gi bakor rumah tu sekali ke? hahaha

      Delete
  19. Akan tetapi GAMBAR AE memang eye catching laaa.... memang boleh jadi bouncer tu...TUKANG KUTIP HUTANG...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hak3..ex pengutip duit ah long dulu tu....

      Delete
  20. takot jugak macam ni...
    mmg terfikir nak sewakan rumah

    tapi bila fikir-fikir balik masalah yang bakal datang
    macam biarlah rumah kosong pun tak pe....sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah sis..No pain, no gain..Inilah dugaan menyewakan rumah

      Delete
  21. sakit gak tu rm 1200 nak kena kuar duit sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...dah keluar dah pun,terus potong gaji....

      Delete
  22. waaaa...letihla macam tu.
    tunggu sampai 7hb..kalau beralasan juga maka kita sbg tuan rumah kenalah bg alasan utk dia pindah juga.mmg pening kepala bila bg sewa rumah ni.sebab tu saya tak pernah sewakan rumah kat org.kalau rasa tak nak duduk saya jual ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jualkan?hik3..good idea juga tu..tapi wifey sayang sangat rumah ni..Kalau jual,memang dah untung RM100k+

      Delete
  23. Bagi peluang kepada penyewa dulu, kalau dah lebih dari 2 bulan tertunggak. Baru take action .. :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 bulan lewat sangat...sebulan lebih, should be ok...

      Delete
  24. erk, x kan kerja kar situ x mampu byr kot.

    p/s eyriqazz, saya seorg pemenang semalam, dah sent by e mail

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umm..no komen part tu..dah terima e-mail...

      Delete
  25. oh tidaakkk!! gambar seksi ae sudah tersebar... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure Cik Nurul tangkap cintan tengok gambar ni kan?

      Delete
    2. mau nurul tak senang duduk lps tgk tu..hehehe

      Delete
    3. sure nurul tak senang duduk kan lps tgk gmbr ae tu..hehehe

      Delete
  26. mak aii.. sentap i tengok gambor yg last tu!!! wakakaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak3..sure u pun tergoda dan feeling2 kan?Miahahaha..

      Delete
    2. LoL.. juling mata madam..

      Delete
  27. Adoiii...Mana boleh mcm ni..Kita pon ada komitmen kan..Company apa dia kerja kat KLCC tu bg gaji kat staff main2. Ke dia ni yg menipu?>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahla...Subsidiary Petronas kalau tak silap...Takpe,saya bagi peluang dulu..Nampak dia cam honest...

      Delete
  28. Jangan terlalu berlembut .Itulah masalahnya kita sebagai tuan rumah.Umah kitorang baru2 ni penyewa keluar..pastu dapat bil elektrik tertunggak sampai RM300 lebih.Terpaksalah kita bayarkan sebab ada penyewa baru nak masuk..macam2 hal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula yang dirisaukan...InsyaAllah, akan cuba yang terbaik for win-win situation...

      Delete
  29. Salam,

    alahaiii cabaran jugak ye sewakan rumah ni, mudaha semuanya cepat selesai.
    gambar bawah sekali tu seksi hahahhahahaha :D


    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  30. memanglah kesian pada penyewa tetapi selalunya kalau deposit masih ada, i bagi warninglah suruh settle by next month. Kalau tak, suruh keluar. I hantar suratlah suruh kuar (bagi masa) dan follow dengan police report. Lepas tu, bila vacant rumah tu, saya manggakanlah.

    ReplyDelete
  31. ehmmm buat homestay je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KL ni payah buat homestay bro..Kalau tak,memang dah buat...4 bilik,sewakan 200 semalam....dapat sewakan at least 10 malam pun dah ok kan?

      Delete
  32. Lek2 arr bro. Nanti depa byar arr tuh. Lunch Selasa nh aku blanje k? Hihihi.

    ReplyDelete
  33. hello..masalah ygg awk alami sama dgn masalah yg dialami oleh my parent..my parent ada sewakan sebuah flat untuk 1 family ini..actually mereka sudah start sewa sejak 2007 sampailah sekarang..then bermula tahun lepas bulan april *kalau saya tak silap* sampailah sekarang,mereka still tak bayar-bayar..my parent cakap it ok,lagipun suami kepada penyewa memang selalu bayar sekali dengan sewa yang banyak..tapi,kalau sudah sewa rumah orang,sepatutnya bayar setiap hujung bulan kan??ada dalam hujung bulan february,my parent berjumpa dengan family mereka,si isteri berkata suami sedang travel..belum balik-balik lagi & dia sudah inform suami & mereka janji akan bayar.. *kecewa*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik hati mak n ayah awak....dlm hal camni, business is business....

      Delete
  34. dah settle ke bro isu ni ?

    Mungkin kena guna teknik Tuanbri (Guerilla Tenant Management)

    hehehe..

    btw, all the best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru settle lepas follow tips AE...Ajarla bro Guerilla Tenant Management tu...

      Delete
  35. pening dengan telatah penyewa..alhamdulliah penyewa umah akak tak pernah buat pasal lagi..

    wow berapa kadar bayaran bouncher 2 orang tu ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah....mencegah lebih baik dari mengubati?

      Umm, akak nak hire ke? Kadar bayaran RM100 sorang,..kalau tak cukup dua tu, bolehla hire saya sekali..hak3...

      Delete
  36. Tu le. bukan mudah nak layan penyewa ni

    ReplyDelete
  37. Mmg kadang2 kes mcm ni unavoidable. Kena byk tolak ansur. Jawatan penyewa tak menjamin kemampuan membayar sewa sebab komitmen mungkin banyak. Lebih2 lagi duduk di area KL. Tunggu dulula bro, kesian jgk. Bg sedikit masa lg. Tp ni dah 9 March, dah ke dia bayar?

    ReplyDelete
  38. Salam eyriqazz,

    Situasi bro sama macam situasi saya.. alasan yang sama.. gaji tak masuk lagi.. baru tukar kerja baru.. gaji tak dapat lagi.. macam2 reason diberi.. kalau boleh..settlekan laa cepat.. sebelum jadi melarat.. seriously memang takkan nyenyak tido malam bila fikirkan.. penyewa duduk free,guna letrik free.. boleh baca masalah saya di blog saya.

    Semoga dipermudahkan segala urusan bro :).

    http://rezdrake.blogspot.com/2011/09/misi-menghalau-penyewa-bermasalah.html

    ReplyDelete
  39. ada contoh surat notis warning x tlg share saya pon menghadapi masalah dengan penyewa...mmg pening sbb diorg xnak byr sewa rumah penuh alasan diorg sewa bilik...adoiii

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails