November 25, 2009

Unique Visitors vs Entry

Adakah ada korelasi antara unique visitor dan entry yang ditulis?Saya bukannya profesional/berpengalaman blogger.Saya hanya menulis blog secara aktif mulai September 09.Apapun,saya akan berkongsi pengalaman saya sepanjang 2 bulan terakhir untuk mengurai adakah ada korelasi antara unique visitor dan entry ditulis.Ini adalah 3 contoh unique visitor tertinggi untuk satu hari :

1) 7th Buffered Earning dari Nuffnang on 18 Nov 09 with 332 unique visitors



Komen : Unique visitor terbanyak dan pertama kali mencecah 300. Seperti kata Dyra kalau cakap pasal duit,kucing pun menoleh.Dan entry ni juga antara entryku yang menerima komen terbanyak.Jadi,apa lagi,kalau konspirasi dan teori ini benar,perbanyakkanlah entry pasal Nuffnang,duit,dan  sebagainya.

2)Artis Popular minta tandatanganku on 13 Nov 09 with 281 unique visitors



Kuat sungguh kuasa artis ye.Patutla http://beautifulnara.com dan Budiey bukan main popular lagi,walhal masa project Alpha,jumlah viewer di Youtube nak cecah 1 ribu pun susah.Mungkin kerana lambat loading.Inilah artis yang sempat berjumpa face to face selain daripada Anuar Zain, Salleh Yaakob, Dayang Nurfaizah, dan Bob AF.

3)Kisah Mat Salleh dan Penjual Rojak on 21 October 09 with 274 unique visitors




Komen : Yangni mungkin kerana menyentuh perasaan skit kot.Rakyat Malaysia kan rakyat yang peka .Tengoklah peminta sedekah,ada yang kaya.Ada yang kata hasil meminta sedekah mereka,melebihi RM3 ribu sebulan.Saya percaya kerana saya tengok bukan main byk orang sedekah selepas sembahyang Jumaat.

Jadi,adakah ada korelasi antara entry dan unique visitor/hits? Anda fikirkan lah sendiri.Apapun,ini bukannya faktor utama,banyak lagi faktor lain seperti referral,google search, hari (Redmummy  kata hits di hari minggu biasanya akan berkurangan).Apapun,tepuk dada,tanya selera.Rezeki ada di mana-mana,terpulanglah kepada kita untuk mencarinya.

P/s : Sesiapa yang ada tips berguna,kongsi-kongsila untuk kepentingan bersama.

30 comments:

  1. ramai nak stalk psl artis kan.hehe tp xberbakat nak tulis,letak keyword sipi2 leh? =)

    ReplyDelete
  2. Thanks for your sharing..... quite interesting finding....

    ReplyDelete
  3. good one la bro! banyak hit bro nih...

    ReplyDelete
  4. bagus la tu..ramainye unique visitor iman..su blm tahap tu lagi..hehe..slow2..:-)

    ReplyDelete
  5. hehe.. blog neh best gak.. bnyk infoo

    ReplyDelete
  6. waaa semua orang sibuk mmperkatakn ttg nuffnang lah !

    nnti saya joinlah

    ReplyDelete
  7. bgus info ni..tq bro..ptut la blog ni dpt byk uniqoe visitor..byk info2 bgune..keep it up!

    ReplyDelete
  8. salam ziarah..

    stakat ni lom letak nuffnang kat blog..

    hu3..

    hmmm..

    thanks 4 sharing.. :)

    ReplyDelete
  9. kalau tulis pasal duit semua nak baca pasal sama-sama nak cari duit. hehe :) pernah juga bc from other blogs psl innit pun kalau letak tajuk psl nuffnang selalunya mesti bnyk yang nang. :)

    slmt hr raya aidiladha :)

    ReplyDelete
  10. ya..sometimes depends on your topic ;)

    ReplyDelete
  11. Gud info bro,

    Thanks so much..another tips to get more traffic masuk forum..tapi kena bersabarlah yerr sebab macam-macam jenis orang dalam forum tu..contoh lowyat..hari try postkan 15th years anniversary perkahwinan..perghhh..mencanak unique visitor masuk..ada yang mengutuk dan ada gak yang memuji..apa yang penting pandai-pandailah jaga hati diaorang (forumers)..

    Bro eyriqazz..Question..gua masih kurang faham bab ada certain company buy unique visitor tu..cam mana ek??Sesiapa yang tahu bagi komeng yerrr..

    anything esok gua cuti..so disini saya ingin mengambil kesempatan ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat bro eyriqazz dan followers bro eyriqazz...

    Salam

    ReplyDelete
  12. bro selalu letak kat innit? pukul berapa yg terbaik ya?

    ReplyDelete
  13. salam . GTO aku ingin memberi sedikit pesanan :)

    kalau kau berblogging ada baiknya kau berinteraksi dengan orang yang telah comment :) itu satu cara untuk kita terus bersamanya

    tentang blogging Title

    aku lebih suka menggunakan title yang mempunyai tanda tanya . sebagai contoh entry terakhir aku

    "Aku nak Kahwin Pulak" <-- tergantung . so dari situ pembaca akan terfikir "wah mel nak kahwin" hahaha actually takde pun aku nak kawen .

    Kadang2 gunakan title berbahasa inggeris dan selitkan balik title itu didalam entry untuk menguatkan lagi SEO kau .

    untuk permainan SEO banyak caranya . Gambar pun boleh digunakan dan sememangnya ia lebih berkesan . Gunakan topic yang hangat untuk menarik lebih visitor seperti contoh Sekarang Zee Avi :)

    ReplyDelete
  14. izzahfarhana,
    ble,apa salahnya.

    Sharinginfoz,
    Thanks.

    nizaa,
    thanks,takdelah byk.u pun apa kurangnya,makin lama makin ramai peminat i nampak.

    Su,
    Keep it up.Usaha tangga kejayaan right?

    Hernee

    Thanks.I ni baru lagi,patut blajar dengan orang berpengalaman cam u.

    ReplyDelete
  15. Si budak aboi,

    Join,jgn tak join.Side income.

    Jard the great,

    Thanks.U pun apa kurangnya.Anyway congratz for winning 3rd price of 2012 contest.Mesti ramai penyokong ni

    sis_nita,
    cubalah.No harm trying right.

    idtgm,

    thanks.

    nn,
    u r rite.siapa yg taknak duitkan?

    ReplyDelete
  16. Cik epal,

    U r rite.i should learn more from u.Yerlah,blog u quite famous,1000+ hits sehari tu kacangje bagi u kan?

    JAI,
    Thanks for the tips.Good tips.I tried it before ,berkesan cuma kadang-kadang kenalah kena dgn tajuknya kan?

    Company buy unique visitor tu aka buffered earning la...Tapi amount dia rahsia,e.g. dia buy for ur unique visitors for 10 days and buy it 1000 unique.So,every day,100 org pertama akan dpt lihat la ads tu.Byran dia berbeza,cam saya hit tak byk lagi.Paling kurang dpt RM1 dan paling byk RM6+....At least byran dia better dari cpc.

    Selamat bercuti ye..

    ReplyDelete
  17. Yobsumo,

    1)Selalu la juga.tapi innit ni dia bias skit pada pandangan saya.Tak semestinya entry bagus dpt nang.Biasanya coz kepopularan.Mb ble minta MElz kuatkan blogger komuniti dia dan we nang each ader....Yg selalu nang tinggi tu pun biasanya coz diorang popular + entry pun bagus such as Dylan, kenwooi, joshuaongs.Malay blogger jrg nang top 10 coz tak ramai malay blogger yg nang each other..Apapun,cadangan saya letakkan dlm pukul 9-12 malam coz time ni paling ramai user.Dia tak nang pun at least kalau diorang open dah dpt unique visitor kan.Cam cik epal pun aktif juga di innit.

    ReplyDelete
  18. Melz,

    One of my favourite blogger.Thanks for the tips dan juga komen membina.

    kalau kau berblogging ada baiknya kau berinteraksi dengan orang yang telah comment :) itu satu cara untuk kita terus bersamanya.Yup,saja cuba balas tapi biasanya malam baru saya sempat balas coz siang saya bekerja dan malam saya write entry+auto publish.Kadang2 2 tiga entry saya siapkan satu hari dan auto publish lusa atau hari berikutnya.

    tentang blogging Title

    aku lebih suka menggunakan title yang mempunyai tanda tanya . sebagai contoh entry terakhir aku

    "Aku nak Kahwin Pulak" <-- tergantung .Wah,good tips ni.saya akan cuba.Saya biasanya taip mengikut gerak hati.


    Kadang2 gunakan title berbahasa inggeris dan selitkan balik title itu didalam entry untuk menguatkan lagi SEO kau .Good one.

    untuk permainan SEO banyak caranya . Gambar pun boleh digunakan dan sememangnya ia lebih berkesan . Gunakan topic yang hangat untuk menarik lebih visitor seperti contoh Sekarang Zee Avi :)Zee Avi?Camne nak main permainan SEO ni?Honestly hit saya dari search engine tak byk,usually tak sampai 20 sehari.Any tips?Kongsi2 la ye?

    ReplyDelete
  19. Melz,

    Satu lagi cara berinteraksi yg melz maksudkan singgah blog dia kan?MMg singgah tapi kadang-kadang tak sempat.Almaklumlah dah ada isteri dan anak...Kadang2tu sempat komen dan ada tu just singgah tapi tak komen langsung...Apapun,thanks all the commentator...

    ReplyDelete
  20. Dylan,

    Can't compare with u.One of the most innit post every time and u have such a great blog.

    ReplyDelete
  21. but i sgt pelik, betul ke kalau trafik tinggi, earning naik? i mean the advertiser akan pandang kit sbb i ade ternampak satu blog, visit per week tak sampai 1500 but earning hampir rm600.

    ReplyDelete
  22. Diana,

    tak semestinya juga.Depend pada ads yang muncul di blog kita/blog yang nuffnang terima.Cam saya,bulan oktober walaupun unique visitor hanya 100+,saya mampu dpt RM20-50 seminggu.skangni,walayun average 200+,nak cecah RM20 seminggu pun kadang2 susah skit.kadang2 depend pada :
    1)buffered earning
    2)ads yg masuk di blog kita

    Apapun,lagi tinggi visitors,keberangkalian nak dpt earning tinggi meningkatla.earning sampai RM600 tu seminggu ke?Wah2,apa nama blog dia?Ingin juga saya singgah dan belajar dari dia.

    ReplyDelete
  23. xtahu lah bape minggu kan. tapi rasanya sebulan kot. ya Allah sumpah lupa. kejap try cari balik kalau ade nnt i bagi.

    ReplyDelete
  24. ni blognya http://markerpenbiru.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. Diana,

    Terimasih atas info.Rasanya amount tu bukan seminggu atau sebulan kalau base on buffered earning yg dia dapat.rasanya berbulan2 juga.Rasanya pada firasat saya lebih 3 bulan kalau ikutkan hit dia setiap minggu tu.Namun,nak dapatkan kepastian kenalah tanya penulis blog tu sendiri.

    ReplyDelete
  26. diana,

    by the way,agak *** dengan tags dia..Memang tags yang ditulis tu mudah muncul di carian google (u know what i mean).Apapun,hanya komen sahaja.by the way,betulke penulis ni wanita?Cam agak pelikla dengan tags dia itu.

    ReplyDelete
  27. sy biasa dpt unik lebih 300
    beberapa kali jugak la
    200 lebih memang selalu
    tp tu pun sebab sehari buat byk entri laa
    huhu
    kebanyakan yg masuk dr kalangan folowers
    sebab dorang dpt updet byk kali so buka byk kali la

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi